Ostatnio grałem dużo czasu - od marca, tylko i wyłącznie w PESa 6.5. Jakieś... 2 tygodnie temu wróciłem do PES 2013 - warto zaznaczyć, że był to powrót nietypowy... do tej pory grałem tylko na klawiaturze - na padzie tylko online, a zważywszy że ostatni oryginalny PES to 2012, więc z padem nie miałem ostatni rok do czynienia więcej niż... może 15-20 meczy. Oczywiście gram na full manual, czasami - może 1-2 razy na mecz - korzystam ze strzałki pod L2. I tak grając zauważyłem kilka tragicznych rzeczy, przez które kilka razy (~5, nie wliczając w to moich błędów) traciłem piłke gdy mogłem zrobić bardzo dobrą sytuację.
- tragiczny poziom zmiany zawodników w trakcie podań, bardzo często zagrywam piłkę przed zawodnika 3-4 metry aby mógł ją zgarnąć w biegu a komputer nie wiadomo czemu włącza mi zawodnika z przodu, który cofa się po tą piłkę, tutaj pojawia się kolejny problem...
- w momencie gdy chciałbym zmienić zawodnika to, czy robię to gałką czy przyciskiem L1, zawodnik nie chce się zmienić, jest to raczej jedna z wielu sytuacji gdy nie mogę włączyć zawodnika, którego chcę, np. w obronie jest zawsze zawodnik, którym steruje komputer i mimo że chciałbym na niego zmienić to rozwal pada ale tego się nie da zrobić...
- bardzo często też, w momencie zmiany zawodnika zazwyczaj zawodnik robi - niekontrolowany przeze mnie - ruch w jedną ze stron odsłaniając tym samym pole, w które bardzo łatwo można wejść bądź posłać piłkę i też to jest często powodem utraty bramek - niestety sam na sam jest bardzo ciężko obronić.
Zauważył ktoś takie problemy grając w 'swoją wersję PES'?
EA zapowiedziało, że w FIFA 14 znajdzie się liga Brazylijska, do tego w pełni licencjonowana czyli nawet nazwa ligi będzie. Więc ciekawi mnie, czy Konami przypadkiem nie straciło tej ligi na wyłączność, bo znająć EA, to stać ich na to, choć mam nadzieję, że prawa do ligi zostaną podzielone. Jeśli tak się stanie, to PES traci kolejny mocny punkt, dla którego jego sprzedaż mogła być większa.
REJESTRACJA lub LOGOWANIE
jeśli kontrakt (KONAMI <-> liga brazylijska) był na dłużej niż rok, to ewentualna wyłączność dla EA zacznie działać - oczywiście tylko w stosunku do KONAMI - dopiero gdy obecny kontrakt się skończy.