Koziom, masz dobrego PC, nie jest najgorszy. Oceniasz system po jednej grze (PES)... ?
Na medium na pewno pograsz, kwestia tego jak gra została zoptymalizowana...
Zaś sam system Win7 trzeba "zoptymalizować" ze zbędnych śmieci (usługi) i wodotrysków (w tym Aero - całkowite wyłączenie).
Do tego karta graficzna obsługuje DirectX 10.1 i Shadery 4.1
Jeśli masz jakiś drugi dysk, to na nim postaw Win7 lub Win8 i sprawdzisz grę.
Kwestia zgrania systemu.
Ja u siebie postawiłem Win7 na sprzęcie 100kroć gorszym od ciebie.
Niby chodził nie najgorzej, ale PES2013 zacinał się masakryczne. Możliwe dlatego że wgrałem tylko directx 9.0c zamiast directx 10.1 najpierw.
System ciągnie sporo RAMu (do ~700MB po instalacji), ale to przez usługi, niepotrzebne które można wyłączyć.
W Win8 ta sprawa wygląda lepiej, bo na starcie ciągnie 300MB RAMu po instalacji systemu.
Do tego przy 2GB RAM, pamięć wirtualną (inaczej plik stronicowania) można ustawić na 512MB lub całkowicie wyłączyć, nawet na XP, co poprawi lekko lub znacznie wydajność w różnych aspektach.
Zaś sam XP jest po prostu na lepszych PC "bardzo wydajny". Zapotrzebowanie na RAM po instalacji to nie całe 80MB. To jest jego zaletą. Wadą to problemy z nowszymi grami (brak obsługi DirectX 10.1 wzwyż + gry które nie wspierają XP, tak samo programy).
Gry na ogół nie ciągną wiecej niż 2GB RAM. Takie 2-4GB w wymaganiach danej gry to zapas do poprawnego działania systemu + gry + programów dodatkowych.
Bardziej od pojemności się liczy Szybkość RAM (taktowanie), co nie zmienia faktu że te 1GB min. trzeba mieć.
Nie panikować więc, demo wyjdzie to przetestujecie.
Dopóki nie będzie oficjalnego info o wymaganiach ze strony Konami a nie Twittera, można siać spekulacje. A już podawano różne wymagania (np. prorevo.de)
--
Co do kupna PS3, konsoli 550zł sama bez okablowania, dysku itd. Dolicz do tego koszty pada (pad od PS2 też działa, ale z przedłużką wpiętą do portu USB), kabli (chyba że masz) i dysk jeśli chcesz mieć + kupno gry za ~190zł jakieś chyba 800zł (strzelam na pałę, nie przeliczałem - nie wiem jak teraz stoją ceny na allegro).
Zawsze potem za rok możesz sprzedać konsole itd. i kupić z dopłatą PS4. I masz spokój, z tym że grasz wyłącznie na oryginałach (w okolicach 250zł), z ograniczeniem braku tytułów które są wyłącznie na XBOX/PCty.