Chyba 90% PESowców gra w FIFE nie dla świetnej grywalności, tylko dla różnych fajnych trybów jak FUT, dużo lepszego online, znacznie mniejszej liczby quiterów i cheatetów, dla licencji, polskiego menu, mnóstwa pierdół i dodatków, FIFA gameplayowo to nawet nie ta liga, co PES 14, ale gameplay to nie wszystko niestety i ja tak właśnie robię - gram w FIFE 14, bo w PESie nie ma nic, co by mnie przyciągnęło, prócz gameplayu, a to za mało.
Jeśli mam do wyboru nowe buty Adidasa, piękne, zadbane, ale lekko niewygodne, gdyż nie rozchodzone i stare, znoszone, dziurawe, ale cholernie wygodne, to jednak wybiorę nowe - pocierpię początkowo, ale później się przyzwyczaję - tak jest z FIFA i PESem:) FIFA nigdy nie zastąpi PES-a, ale to jest trudna miłość, pełna kłótni i nieporozumień, utarczek, no ale małżeństwo to małżeństwo - czasami krótka separacja dobrze robi
Wiesz jak czekałem na tego nowego PES'a, w sumie Ty również - i wiesz co dostaliśmy.I tak jest jak napisałeś - 90% PESowców gra w fife dla tych trybów - ja sam gram w FIFE 14, ostatnio niesamowicie mi się wkręcił FUT. Sam gameplay 14 jest o niebo lepszy od poprzedniczki i powoli dogania PES'a - Tak, panowie. W fifie nie ma już schematów, gra się ciężko, wolniej. Trzeba myśleć. Gra ciałem jest ważna, blokowanie piłki.
I mimo tego wszystkiego, tych wszystkich usprawnień, animacji, blokowań - wszystko działa jak należy, i dlatego FIFA nadal jest lepsza. Piłka leci do piłkarza - on wie co z nią zrobić, bramkarz broni piłkę i wstaje do dobitki i broni - on po prostu myśli.
Ja po prostu nie mam zamiaru grać na pokaz w PESa jaki to jestem super fan - gram w to co jest lepsze obecnie na rynku. A że FIFA spodobała mi się w pełnej wersji dzień później kupiłem org i nie żałuje - 120 godzin przegranych i nie mam zamiaru przestać. W tej grze jest wszystko co obecnie potrzebuje - dobre animacje, zajebisty i ciekawy tryb kariery (choć gra komputera w fifie to porażka, w pesie o niebo lepsza) i STABILNE, BOGATE Online.