#13 – 16.2.2014Zapowiedź meczu ligowego z Piastem Gliwice.
Już jutro Wisła podejmie Piast w ramach meczu 22.kolejki T-Mobile Ekstraklasy. Spotkanie odbędzie się na stadionie w Gliwicach, a mecz ma poprowadzić sędzia Jakubik.
Krakowska drużyna ma za sobą udany okres przygotowawczy, w którym rozegrała serię sparingów z różnymi rywalami. Wisła wystąpi w optymalnym składzie, za wyjątkiem nieobecnego z powodu kontuzji Marko Jovanovica. Oznacza to, że trener Moskal musi przeorganizować grę obronną swojej drużyny, lecz chyba nie będzie z tym dużego problemu, bo opiekun Wiślaków preferuję parę stoperów Głowacki-Chavez. Na prawej obronie zagra natomiast najprawdopodobniej Patryk Fryc, który świetnie spisywał się na obozie w Turcji. Istnieje również duże prawdopodobieństwo, że swoją szansę otrzyma Lucas Guedes, na którego trener nie boi się postawić. Biała Gwiazda będzie chciała w tym meczu udowodnić, że jesienny marazm w meczach wyjazdowych ma już za sobą.
Z kolei zespół Piasta zimę przepracował również owocnie, lecz nie odbyło się bez kontrowersji. Jedenasty zespół Ekstraklasy miał zimą problemy z Collinsem Johnem, które skończyły się rozwiązaniem z nim kontraktu. W Gliwicach liczą na Embauenę, hiszpańskiego napastnika, który ma powielić sukces Rubena Jurado w Polsce. Trener Marcin Brosz ma też poważny problem z kapitanem drużyny, Tomaszem Podgórskim, który narzeka na uraz mięśnia przywodziciela. Mimo tego zespół z Gliwic pragnie udanie rozpocząć rundę wiosenną, wygrywając z Wisłą. Drużyna ta na pewno będzie chciała wykorzystać fakt, że krakowski zespół ma spory problem z meczami rozgrywanymi na wyjazdach.
A oto wypowiedzi trenera oraz piłkarzy Białej Gwiazdy przed spotkaniem z Piastem:
Kazimierz Moskal: „Chcemy dobrze wejść w rundę rewanżową i wygrać mecz z Piastem, jednocześnie pokazując naszą siłę w spotkaniach wyjazdowych. Jesteśmy w optymalnej formie, a ta będzie rosnąć wraz z kolejnymi meczami. Mamy przed sobą 9 kolejek, po których punkty zostaną podzielone, a dalej czeka nas już decydująca faza. Myślę, że trafimy do grupy mistrzowskiej, pytanie tylko z jakim dorobkiem punktowym. Chcemy go powiększyć już jutro w Gliwicach”
Lucas Guedes: „Oczywiście, że chciałbym zagrać z Piastem, ale to zależy od trenera. Jestem dobrej myśli”
Osman Chavez: „Jestem pewny, że poradzimy sobie z Arkiem w obronie i zagramy na zero z tyłu.”
Paweł Brożek: „Chcę strzelić kolejną bramkę do klasyfikacji strzelców ligi, ale i po to, by pokazać Davidovi, gdzie jego miejsce (śmiech)”.
Michał Miśkiewicz: „Jutrzejszy mecz to dla mnie osobiste wyzwanie. Jesienią słabo spisywałem się na wyjazdach, pora to zmienić”.