Kadrowanie, skalowanie, zmniejszanie zdjęć za pomocą bezpłatnego programu PhotoFiltre.1. Mamy zdjęcie:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE2. Klikamy prawym przyciskiem myszki i wybieramy "Kopiuj obrazek"
3. Po otwarciu programu PhotoFiltre, gdzieś w okienku na szarym polu klikamy PPM i wybieramy "Wklej jako nowy obrazek"
4. Następnie wciskamy "Ctrl + A", czyli funkcję zaznacz wszystko.
5. Potem zmniejszamy pole zaznaczenia do interesującej części obrazka, a następnie klikamy PPM i wybieramy "Przytnij obraz".
Ja przyciąłem dany obrazek tak:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE robiąc z kwadratowego obrazka bardziej prostokątne zdjęcie.
6. Nadal nasze zdjęcie jest za duże więc klikamy na obrazku PPM i wybieramy "Dopasuj obrazek". Wpisujemy jakie chcemy mieć mniej więcej wymiary i koniecznie zaznaczamy opcję "Optimalizuj". Pole przy opcji "akceptuj deformacje" powinno być puste. Dzięki takiemu ustawieniu zapobiegniemy utraceniu jakości zdjęcia, a przede wszystkim jego nienaturalnego rozciągnięcia. Ja preferuje rozmiar 430 x 220. Po wpisaniu i zaznaczeniu jednej opcji wciskamy "OK".
7. Obrazek zmniejszył się nam do rozmiaru 379x220. Czemu nie do wpisanych pikseli? Otóż wpisywaliśmy limity, a program chcąc zachować odpowiednie proporcje i jakość fotki zmniejszył ją do optymalnego rozmiaru. Efekt więc mamy taki:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE8. W programie możemy zmienić kontrast, dodać trochę świateł, ramkę czy nałożyć jakieś inne bajery. U mnie efekt końcowy wyszedł następująco:
LOGOWANIESpolszczenie:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEPo rozpakowaniu spolszczenia należy przekopiować plik StudioPL.plg do folderu w którym został zainstalowany PhotoFiltre (domyślnie C:\Program Files (x86)\PhotoFiltre 7) i skasować znajdujący się tam plik StudioEN.plg.