1 Kolejka
Fantastyczne rozpoczęcie rozgrywek.
Bayer Leverkusen 3-1 PSV Eindhoven 34' Rekik(samobój) 49' Kiessling 62' Castro - 90' Toivonen
Relacja z meczu:
Zwycięstwo ! Piłkarze z BayArena pokonują PSV Eindhoven 3-1 !
Mecz należał do gospodarzy, goście od początku nastawili się na kontry i bronienie dostępu do własnej bramki przez 9 piłkarzy z pola. Pierwszą akcję drużyna Bayeru przeprowadziła w 10 minucie spotkania. Długie, prostopadłe podanie między obrońcami PSV wykonał Kruse, do piłki dopadł Stefan Kiessling i popędził w stronę bramki, uderzył z 16 metra i tylko fantastyczna parada Zoet'a ochroniła PSV przed stratą bramki. Przy rzucie rożnym widać było że Aptekarze pracują na treningach nad tym aspektem gry, ponieważ został on wykonany w niecodzienny sposób. Piłka poszybowała w pole karne, Kruse uderzył, ale piłka była zbyt wysoko i Australijczyk zdołał jedynie musnąć piłkę. Następny atak należał do PSV. Dośrodkowanie z rzutu rożnego zostało wybite, do piłki ponownie dopadł egzekutor stałego fragmentu gry i dośrodkował z pierwszej piłki na krótki słupek, futbolówkę trącił Wijnaldum i nie dużo brakło żeby zatrzepotała w siatce. W 27 minucie meczu Kiessling zagrał do wychodzącego na pozycje Larsa Bendera, ten minął obrońcę i uderzył, ale znowu dobrze interweniował Zoet. Wybita piłka trafiła pod nogi Rainartz'a, ten bez zastanowienia kropnął z około 35 metrów i... po raz kolejny Zoet. Jest 34 minuta, piłkę od Kiesslinga dostaje Kruse, ośmiesza rywala, "wjeżdża" w sam środek pola karnego i uderza a interweniujący Rekik kieruje futbolówkę do własnej siatki. Do końca pierwszej połowy nie odnotowaliśmy już ciekawszych sytuacji.
Druga połowa to szybki cios Bayeru. Wygrana główka Reinartza, przyjęcie i szybkie odegranie piłki do Sama przez Kiesslinga, Sam wbiega w pole karne, zagrywa do niepilnowanego Kiesslinga a ten bez problemu pakuje piłkę do siatki ! 2-0 ! 62 minuta, nieudana akcja prawego pomocnika Bayeru i rzut rożny. Po raz kolejny zaskakujące rozegranie rzutu rożnego i po raz kolejny bez efektu bramkowego. Piłka wybijana przez defensora PSV trafia na prawe skrzydło do Topraka, ten odgrywa przed pole karne do świetnie ustawionego Castro, uderzenie z pierwszej piłki i Zoet był bez szans ! 3-0 ! Po bramce piłkarze Bayeru jak zaczarowani przeprowadzili kolejny atak. Fantastyczną akcję kombinacyjną przeprowadziło trio Bender - Sam - Kiessling. Prostopadła piłka do Kiesslinga, strzał, ale tym razem bez efektu bramkowego. Do dziwnej i niespotykanej sytuacji doszło w minucie 83. Dośrodkowanie w pole karne, piłka przelatuje nad głową Toivonena i Wollscheida, trafia do bramki i... spalony ?! Sędzia główny pokazuje na środek boiska ale sędzie liniowy pokazuje spalony. W ostatecznym rozrachunku bramka nie została uznana a piłkarze PSV miel ogromne pretensje do sędziego liniowego. W 90 minucie bramkę honorową strzelił Toivonen który otrzymał prostopadłą piłkę, przepchnął obrońcę i uderzył nie do obrony pod poprzeczkę.
Sędzia kończy mecz ! Piłkarze Bayeru wygrywają inauguracyjny mecz w fazie grupowej Ligi Mistrzów !
Obszerny skrót meczu:
Wypowiedź piłkarza meczu:
"Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszej postawy w dzisiejszym meczu, byliśmy skupieni w obronie i skuteczni w ataku. Nasz plan taktyczny został wypełniony w 100%, jeżeli coś by dziś zawiodło to wynik mógłby być zgoła inny. Cieszę się że w końcu udało mi się zagrać na wysokim poziomie, mecz przeciwko BVB czy HSV grałem na lewym skrzydle, to nie jest moja optymalna pozycja, nie jestem na niej tak efektywny jak w środku pola. Chciałbym podziękować trenerowi za dawanie mi szans pomimo fatalnej gry przeciwko Hamburczykom, to dla mnie bardzo ważne żeby grać i rozwijać się piłkarsko i pomagać drużynie." - Gonzalo Castro po meczu przeciwko PSV
Wyniki pozostałych spotkań w Lidze Mistrzów: