gameplay w PES2015 był schematyczny?? Co za głupoty opowiadasz
Ta gra ma taką mnogość rozwiązań że bardzo rzadko spotyka się żeby zobaczyć powtarzające się zagrania.
nie jestem wielkim wyjadaczem, ale trochę meczów się zagrało i trochę rzeczy wyłapało... gameplay jest dość schematyczny, dotyczy to głównie:
- gry w obronie, większość doświadczonych graczy nie podchodzi obrońcą do pomocnika tylko cofa się nim do tyłu (takie a'la krycie w strefie w piłce ręcznej), no bo próba odebrania piłki obrońcą w 85% przypadków kończy się atakiem sam na sam (obrońcą podchodzi się do pomocnika, a przeciwnik robi L1+podanie i wypuszcza prostopadłą piłkę sam na sam do niekrytego napastnika lub właśnie tego pomocnika), //czasem opłaca się wyjść obrońcą, ale to jeśli samemu w miarę szybko się przełączy na danego obrońcę
zdaję sobie sprawę, że to jest tylko piłka nożna i prostopadłe piłki na dobiegnięcie muszą być, ale w tym PESie czuć jednak monotonność w tych zagrywkach
- strzały, większość strzela technicznie RT+strzał bo to w 80% skuteczny strzał z obrębu pola karnego, to jest strasznie schematyczne, sprawdza się również w akcjach sam na sam, w akcjach sam na sam jeszcze lekkie kulnięcie piłki w dolny róg praktycznie zawsze wchodzi, rzuty wolne są przesadnie łatwe chyba że przeciwnik ustawi się bramkarzem
- same rozgrywanie akcji może aż tak schematyczne nie jest ale są rzeczy które opłaca się robić i takie których nie, idąc skrzydłem o wiele skuteczniejsze jest podanie prostopadłe(Y) niż szybkie dośrodkowanie po ziemi 2x(B) kiedyś to nawet było 3x(B)
- karne, większość dobrych graczy przy bronieniu tuż przed strzałem staje w bramkarzem w lewym lub prawym rogu, jeśli piłka leci w jego stronę zostaje, jeśli w środek, rzuca się, jeśli w drugi róg to przegrał, ale szansa na obronę tym sposobem i tak jest dużo większa niż zostanie na środku, to też jest schemat
nie ma tego dużo, ale pierwszy punkt może irytować po pewnym czasie
rzeczami którymi często mnie potrafią jeszcze zirytować w PESie to: zmiana zawodnika w obronie, bardzo często po wciśnięciu LB przełącza mi nie na tego zawodnika którego bym sobie życzył, nawet jak to robię prawą gałką analoga; w MyClub brak możliwości ustawienia własnej taktyki, w takim trybie jak MyClub raczej czegoś takiego nie powinno zabraknąć ale wiadomo, chodzi o coinsy na trenerów; interfejs: w innym oknie robi się zmiany, w innym ustawia pozycję na boisku, zupełnie bez sensu; brakuje mi tego co był w starszych PESach gra ofensywna/defensywna, ale nie chodzi mi o to wybierane krzyżakiem tylko tak jak na PSX i PS2 R2+R1 zwiększało grę ofensywną a R2+L1 defensywną w 5 poziomowej skali, bo już mi się zdarzało grać z takimi lamerami którzy po strzeleniu gola potrafili wymieniać piłkę obrońcami między sobą a moi zawodnicy zamiast podejść agresywnym pressingiem stali i patrzyli
no i jeszcze rzecz na którą uwagę raczej zwraca mniejsza część graczy, ale w PESie jest bardzo przeciętny w porównaniu z Fifą, co roku taki sam dźwięk
tak jak już wspominałem, tryb online mógłby być bardziej społecznościowy, co do jakości gry online w PES2015 PC nie mam zarzutów, poza problemami na początku z znalezieniem przeciwnika do gry w MyClub to w PES2015 było znacznie lepiej niż w PES2014, mało uciekających graczy, lagi z rzadka, z mojej strony nie ma się czego czepiać
z powyższej wypowiedzi może to za bardzo nie wynikać, ale żeby nie było, PESa uważam za grę zajebistą, tylko trzeba Konami wytykać wady aby poprawiali pewne niedoskonałości
// ps. i jeszcze osobiście do wad PESa zaliczam fakt, że za łatwo w PESie zdobyć gola, przez co odczuwa się mniejszą radość z zdobytej bramki, przeciętnie w PES2015 w 10 minutowym spotkaniu pada około 5 lub nawet więcej bramek, wolałbym aby ta średnia kręciła się w okolicy 3,5 bramek na mecz, wyniki 2:1 2:2 wyglądają zdrowiej od 4:3