...
Nie zwracałem nigdy zbytnio na to uwagi, ale czym jest familarity? Nie chodzi mi o czyste tłumaczenie słówka, tylko o to jaki daje efekt? Jaka jest różnica pomiędzy 80% a 100%?
Spróbuję jakoś to nakreślić.
Samo tłumaczenie Familiarity znaczy - znać coś lub kogoś bardzo dobrze np: twoja znajomość PES 2017 jest tak dobra, że mógłbyś wydać książkę o jej tajnikach
Duch zespołu (Team Spirit) w myClub odzwierciedla pracę zespołową, zgranie drużyny i ma bezpośredni wpływ na wyniki zespołu. Jest mierzony od 0 do 99.
Duch zespołu jest zależny od managera i od tego jak gracze dostosowują się do jego stylu gry.
Każdy menedżer ma własny zestaw taktyk i instrukcji gry, jak pressing, gra w ataku, budowanie obrony itd. Im więcej jest zawodników w zgodności do instrukcji menedżera tym wyższy Team Spirit.
Można zakupić gracza, który ma zgodność z taktyką menedżera albo można zbudować wysoki Team Spirit drużyny poprzez przyswajanie taktyki rozgrywając kolejne mecze.
Znajomość/zażyłość (familiarity) menedżera z zespołem również wpływa na Ducha zespołu. Im większa procentowa zażyłość menedżera tym większy Team Spirit.
Wskaźnik zaznajomienia menedżera zależny jest od jego zdolności przywódczych, co odzwierciedla skala "Leadership' (z jakiego pułapu startuje w zespole - na przykładzie L.DEL MORAL - Leadership 96)a także jego zdolności adaptacyjnych (Adaptability), które determinują tempo wzrostu zaznajomienia się z drużyną (L.DEL MORAL 92)
Reasumując:
Jest to przystosowanie taktyczne menedżera, oddziałujące na Team Spirit i szybkość z jaką zawodnicy przyswoją dane instrukcje.
Przywództwo (Leadership) określa znajomość (Familiarity) z klubem.
Zdolności przystosowawcze/adaptacyjne (Adaptability) określają, jak szybko wzrasta zaznajomienie (Familiarity) z klubem.
Mam nadzieję, że nie namieszałem zbyt mocno.