A wiec tak :
Co do trybu kariera i grafiki powiem jedno ciekawe rozwiązanie z trybem
Beacome a Legend i
UEFA Champions League oraz
Legend przyciąga uwagę na parę godzin dobrej zabawy. Grafika też wielkim plusem ale minus w sprawie rozgrywania poszczególnych wyzwań brak dużej ilości trybun przecież kibice też są ważni no i najważniejsza rzecz brak oryginalnych elektronicznych band podczas spotkań towarzyskich, ligowych czy karierowych ( na wszystkich stadionach). Po za tym brak nadal oryginalnych herbów i polskiego komentarza tu wielki minus.
Multiplayer, Nowości i Triki co do tych 3 rzeczy moje wrażenia są dobre - trików jest dużo i trzeba trochę czasu aby móc dobrze z nich korzystać przez to ciekawie się gra. Nowości hmm ciekawy tryb dodawania swoich obrazów korzystając z kamery USB lub podobnego sprzętu. No i Multiplayer tu jak na razie minus za rozgrywki mała ilość serwerów i często długie oczekiwanie podczas powrotu z powtórki do gry jak również dosyć skaplikowane sterownie w samym menu Online.
Różnice w stosunku do Pesa 2008 - wyjątkowo dopracowana, jeśli chodzi o oprawę wizualną , prowadzenie piłki i oczywiście nowe tryby powodują że jest to jak na razie najlepsza odsłona od wcześniejszego dziecka Konami
Różnice w stosunku do Fify 09 - tu nie ma co dozo mówić tak jak wcześniej wspominałem,brak wszystkich lig - Komplet licencji FIFA 09 oferuje 500 autentycznych drużyn z 30 lig. Wszystkie zespoły mają prawdziwe składy, stroje itd.
Brak Polskiego komentarza ( choć wiadomo ten też ostatnio nie jest udany ), brak oryginalnych herbów drużyn, nazwisk.
Brak dynamicznego oświetlenia, które ma się zmieniać w trakcie meczu (w zależności od pory dnia, oczywiście) w Fifie jest ta opcja dostępna. No i co tygodniowa automatyczna aktualizacja składów - niby mała rzecz a cieszy
I jeszcze jedna rzecz - Turnieje - każdy może wziąć udział w jednym z 61 turniejów, z których aż 42 to zawody licencjonowane. Istnieje też opcja tworzenia własnych zmagań o określonych zasadach ( więcej niż w pes 2009).
Wiec jeśli chodzi o kosmetykę ( licencje, aktualizacje, komentarz, wszystkie ligi) Fifa 09 nadal lepsza od naszego Pesa 2009.
Podsumowując mam pes 2009 i jak na razie mimo kilku wad jest to dla mnie najlepsza cześć z poprzedniczek