Vladimir Kukol został nowym zawodnikiem Jagiellonii. Słowacki skrzydłowy, reprezentujący ostatnio barwy Sandecji Nowy Sącz, związał się z żółto-czerwonymi roczną umową z opcją przedłużenia na kolejne dwa lata.
Zawodnik dołączy do klubu na zasadzie wolnego transferu dopiero 1 lipca, gdyż ma jeszcze ważny kontrakt z Sandecją. Działacze Jagiellonii będą się jednak starać, aby Kukol mógł reprezentować żółto-czerwone barwy już podczas pierwszego meczu w ramach rozgrywek europejskich.
- Jagiellonia jest jedynym klubem wschodniej części Polski, występującym w ekstraklasie, który ma bardzo wielu kibiców. Poza tym gra dobrą piłkę. Dostałem propozycję od prezesów i zdecydowałem się podpisać kontrakt. Miałem kilka ofert z innych klubów zagranicznych, ale to Jagiellonia była najbardziej konkretna - powiedział na łamach portalu jagiellonia.pl po podpisaniu kontraktu Kukol.
25-letni Słowak w poprzednim sezonie reprezentował barwy Sandecji Nowy Sącz. W I-ligowym klubie był wyróżniającą się postacią. W 30. meczach strzelił 9 bramek, co jak na skrzydłowego wydaje się być bardzo dobrym wynikiem. - Najlepiej czuję się na prawym skrzydle, lecz nie sprawia mi problemu gra z lewej strony oraz w środku pomocy. Mogę być wykonawcą rzutów wolnych, ze stałych fragmentów gry również zdarza mi się strzelać bramki - stwierdził Kukol.
Nie wiadomo jeszcze, czy Kukol rozpocznie treningi z pierwszą drużyną już teraz. Kontrakt z Sandecją obowiązuje Słowaka do 30 czerwca 2011 roku. - Ciężko mi powiedzieć, czy zacznę już treningi z Jagiellonią. Obowiązuje mnie jeszcze kontrakt z Sandecją, ale wiem, że osoby z mojego nowego klubu już prowadzą rozmowy, aby nowosączanie zwolnili mnie z kontraktu - powiedział Kukol.
Kukol będzie występował z numerem 30.