Od Ali Al Habsi do Gianluigi Buffona, bramkarze są tymi, co do których nie mamy wyboru i musimy im powierzyć ostatnią linie obrony podczas naszych potyczek o awans lub spadek, pucharów i ważnych meczy derbowych. Niestety, nie waże jaki bramkarz, to jest on podatny na przypadkowe, frustrujące błędy, które mogą zakończyć się kosztowną porażką. Jak widać na filmiku z gry, PES może również cierpieć z tego powodu.
Konami, jednakże, zaprezentowało manualnego bramkarza jak próbę walki z tą sytuacją jakiś czas temu. Ale dlaczego jest to przydatne narzędzie, które warto posiadać ? Zapytaliśmy o to sędziego z PESFan Keenandinho, jednego z najsilniejszych adwokatów manualnego bramkarza, jakiego kiedykolwiek znajdziesz i dlaczego jest to tak ważny element, którego trzeba mieć.
"Wielu z Was będzie czytać i myśleć, "Co to jest manualny bramkarz i dlaczego powinienem zawracać sobie tym głowę ? i szczerze, masz w tym troche racji, gdyż jest to coś czego Konami nigdy nie obwieszczało całemu światu.
Opcja ta była dostępna we wszystkich poprzednich grach serii (ale zostałą tajemniczo usunięta z PES 2009) i może być aktywowana w każdym momencie meczu. Jak sama nazwa sugeruje, pozwala na przejęcie kontroli nad bramkarzem i ustawieniem go na boisku ręcznie, tam gdzie uważasz, że lepiej wykonana swoją robotę. Jest to coś, co było używane przez wysoko technicznych zawodników przez kilka lat, gdyż dawało ogromną defensywną przewagę.
Brakuje mi dobrego słowa na określenie tego jak dobrze mieć tą opcję ponownie dostępna i nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo jestem ucieszony włączeniem jej do finalnej wersji PES 2010.
Dwa przykłady dlaczego tak bardzo brakowało tej opcji w PES2009.
• Błąd przy strzali w krótki słupek
Kiedy piłkarz uzyskał określony kąt, mógł strzelić w krótki słupek i bramkarz się tylko rzuci i pozwoli na wpadnięcie piłki do bramki nawet bez próby obronienia strzału
• 1v1 – markowanie strzałuW sytuacjach sam na sam, kiedy bramkarz jest blisko wystarczyło zamarkować strzał i bramkarz zawsze kładł się na ziemie, zostawiając pustą bramkę za sobą.
Używając manualnego bramkarz, bramkarz nie rzuci sie przy pierwszym markowaniu strzału i możesz pokryć krótki słupek tak jak prawdziwy bramkarz by to zrobił, broniąc bezcenne bramki wyłącznie dzięki swoim umiejętnościom i zdolnościom czytania gry - nie dlatego, że komputerowe AI zadecyduje o tym aby puścić bramkę lub ją obronić jak po zażyciu tabletek supermana.
Manualne bramkarz to coś co wraca do wczesnych korzeni serii PES: trzeba się tego nauczyć. Nie można się tego nauczyć w jeden dzień; do diabła, musisz mieć szczęście żeby być w tym dobrym po miesiącu. Jest to coś jak szok kulturowy, kiedy pierwszy raz z tego skorzystasz, i nikt nowy nie będzie wiedział co to oznacza kiedy gra wyjdzie. Prawdopodobnie zmarnujesz pierwsze kilka tygodni na naukę, ale wkońcu nauczysz się przejmować kontrolę nad bramkarzem; jak go ustawiać, jak przewidzieć zachowanie napastnika, kiedy wybiegać, kiedy skracać kąt i tak dalej. Jak tylko posiądziesz te umiejętności to będziesz mógł pokazać jak przecinać podania do tyłu zwłaszcza w sytuacji 2 vs 1, co uczyni Twojego przeciwnika całkowicie osłupiałego(moje ulubione).
Posiadając umiejętności zmuszasz swojego przeciwnika do myślenia dużo więcej niż zwykle. Nie mogą się ustawiać na czystych pozycjach kiedy ustawisz swojego bramkarza odpowiednio wcześniej. Muszą nie tylko myśleć jak minąć Twoich obrońców, ale również muszą myśleć o tym, że po przejściu obrońców, nie miną tak poprostu bramkarza markowanym strzałem lub strzelą w światło bramki bez zastanawiania się nad tym jak bramkarz jest ustawiony. Nawet ludzie stają się robotami i schematycznie wykańczają sytuację bramkowe - manualne bramkarz jest 100% gwarancją na obrone większości z takich bramek.
źródło: pesfan.com