Lech pokonał Legie i został mistrzem jesieni ! 2:0 Lech w 18 kolejce polskiej Ekstraklasy pokonał u siebie Legie Warszawa 2:0 po bramkach Wichniarka i Stilica.
7' wrzutka w pole karne z rożnego Wichniarek wyskakuje najwyżej i jest 1:014' Kikut uderza z 20 metrów , ale Antolović dobrze interweniuje.
18' Świetne uderzenie Wichniarka , ale znowu Antolović fenomenalnie paraduje.
29' Stilić z rzutu wolnego trafia w słupek ! Dobija Kikut , ale niecelnie
31' Kikut pięknie zagrywa do Stilica a ten spokojnie pakuje piłkę do bramki. Futbolówka zanim wpadła do siatki odbiła się jeszcze od słupka.37 Mezenga sam na sam z Freyem i góra jest goalkeeper Lecha !
43' Krivets założył ''siatkę'' Jędrzejczykowi i wyszedł sam na sam z Antoloviciem , ale ten znowu świetnie się spisał.
48' Stilić z dystansu i ... poprzeczka !
56' Iwański z wolnego , ale trafia w głowę Arboledy.
65' Kikut do Injaća a ten do Kriwca który wrzuca piłkę w pole karne. Wichniarek wybija się i już składa się do strzału , ale w ostatniej chwili bramkarz Legionistów łapię piłkę.
74' Rozgrywając dzisiaj wspaniałe spotkanie Stilić znowu świetnie zagrywa na skrzydło do Kikuta , a ten strzałem z woleja trafia w poprzeczke bramki Legii.
88' Arboleda głową , ale w ostatniej chwili broni Antolović
Miejsce spotkania: Stadion przy ul. Bułgarskiej w Poznaniu
Widzów: 50.000 w tym 2.000 kibiców Legii
Gole:7' Wichniarek , 31' Stilić
Kartki: Arboleda - Lech
Manu - Legia
Składy:Lech: Frey-Wojtkowiak,Bosacki,Arboleda,Djurdjević-Kikut,Drygas,Injać,Stilić,Krivets-Wichniarek
Legia: Antolović-Komorowski,Jędrzejczyk,Astiz,Kiełbowicz-Manu,Vdroljak,Iwański-Rybus,Mezenga,Chinyama
Wideo z meczu:
Po meczu powiedzieli...
Semir Stilić: Rzeczywiście już od dłuższego czasu nie potrafiłem strzelić bramki. Tym bardziej się cieszę się, że udało mi się przełamać w tak ważnym meczu i w końcu wpisałem się na listę strzelców. Zagraliśmy bardzo dobre spotkanie i stworzyliśmy sobie mnóstwo sytuacji. Taka jest jednak piłka, że czasem te dobra okazje seryjnie się marnuje. Na szczęście w końcu udało mi się zdobyć tę upragnioną bramkę.
Artur Wichniarek: Brakowało dziś trochę skuteczności. Gdybyśmy wykorzystali więcej sytuacji , to wynik mógł być wyższy. To był chyba jeden z naszych najlepszych meczów w tym sezonie. Nie pozwoliliśmy dziś rywalom na zbyt wiele.
Jacek Zieliński: Nie ukrywam, że gdy piłka wpadła do siatki, to kamień spadł mi z serca. To było świetne spotkanie, prowadzone w dobrym tempie. Dziś dla nas najważniejsza jest wygrana, na którą moim zdaniem w pełni zasłużyliśmy. Zagraliśmy najlepsze spotkanie w tej rundzie. Jedyne o co mogę mieć pretensje, to skuteczność, ale świetnie bronił dziś też Antolović. Dobrze, że wreszcie wstrzelił się Semir. Pokazaliśmy dziś kawał dobrej piłki
Maciej Skorża: Obejrzeliśmy dziś dobre spotkanie. Oba zespoły stworzyły sobie kilka dobrych sytuacji. Myślałem, że ten mecz skończy się inaczej. Na pewno szanse na tytuł się oddaliły, straciliśmy dziś trzy punkty i nasza sytuacja się komplikuje.
Maciej Iwański: W drugiej połowie graliśmy głównie z kontry. Lech strzelił bramkę ze stałego fragmentu oraz po dobrej akcji , pozostaje tylko pogratulować zwycięstwa. Mieliśmy jedną stuprocentową sytuację, której jednak nie potrafiliśmy wykorzystać. Właśnie brak skuteczności w takich momentach zadecydował o tym, że nie udało się wywalczyć choćby jednego punktu. Musimy walczyć o punkty w kolejnych meczach.