Transfery, transfery, transfery...
Do Polonii w letnim okienku transferowym przyszło czterech graczy. Dwóch podpisało kontrakty wcześniej (Sturridge, Toribio). A dwóch podpisało kontrakty w trakcie okienka transferowego. Pierwszym z nich jest brazylijski defensywny pomocnik Diogo. Został sprowadzony za 8 mln euro z Fluminense. Będzie grał z numerem 21. Drugim zawodnikiem jest były piłkarz Realu Madryt Pedro Leon. Hiszpański skrzydłowy przyszedł do Polonii za 10 mln euro i będzie grał z numerem 9. Sturridge na plecach będzie nosił numer 23 a Toribio 5. Dwóch zawodników odeszło z Polonii. Mayoral poszedł za 1,5 mln euro do Liverpoolu, a Sarvas został sprzedany do Rosenborga za 1,2 mln euro.
Pedro Leon (Real Madryt -> Polonia Warszawa - 10 mln euro)
Diogo (Fluminense -> Polonia Warszawa - 8 mln euro)
Daniel Sturridge (Chelsea Londyn -> Polonia Warszawa - za darmo)
Toribio (Malaga -> Polonia Warszawa - za darmo)
Andreu Mayoral (Polonia Warszawa -> Liverpool FC - 1,5 mln euro)
Marcelo Sarvas (Polonia Warszawa -> Rosenborg - 1,2 mln euro)
Wywiad z Pedro Leonem:
D: Pedro, czy przejście do Polonii to dobre posunięcie?
PL: Myślę że tak. Są Mistrzami Polski, w polskich klubach dzieje się ostatnio dużo dobrego, no i Polonia gra w Lidze Mistrzów!
D: Czemu zdecydowałeś się odejść z Realu?
PL: Nie grałem dużo, a chciałem grać. Real wystawił mnie na listę transferową, i zgłosiła się po mnie Polonia.
D: Jakie pierwsze wrażenia z pobytu w Polsce?
PL: Nawet ładnie tu u Was. Chociaż w Hiszpanii jest lepiej (śmiech). Stadion jest trochę za mały, ale to nic.
D: Dlaczego akurat Polonia?
PL: Chciałem grać o najwyższe cele, a jak już mówiłem Polonia będzie grać w Lidze Mistrzów. No i szykuje się tu niezły skład. Walcott, Tuncay czy chociażby Jorbison, który robi na mnie wielkie wrażenie. To bardzo młody i zdolny chłopak!
D: Znałeś któregoś piłkarza Polonii wcześniej?
PL: Tak, Toribio przeciwko któremu grałem parę razy w Hiszpanii.
D: Jakie cele na nadchodzący sezon?
PL: Wywalczyć sobie na stałe miejsce w pierwszej jedenastce, zdobyć Mistrzostwo Polski, i dojść jak najdalej w Lidze Mistrzów?
D: A Puchar Polski?
PL: Jeśli starczy sił, to będzie dobry dodatek.
D: Dzięki za rozmowę, i powodzenia w Polonii!!
PL: Dzięki!
Grzegorz Wesołowski przedłużył kontrakt!
Trener Polonii Warszawa Grzegorz Wesołowski przedłużył kończący się kontrakt o rok, z możliwością przedłużenia o kolejne dwa lata. Narazie wiemy tylko tyle. Jeśli się uda, przeprowadzimy wywiad z trenerem "Czarnych Koszul"