Martin Lasarte zwolniony! Unai Emery nowym szkoleniowcem Realu!
Real Sociedad TV: Czemu akurat Real ? nie miał pan innych propozycji ?
Unai Emery: Miałem i to dużo, miałem propozycje z takich klubów jak Sevilla , Villarreal czy Manchester City. A czemu wybrałem Real? Od małego lubiłem ten klub, razem z ojcem kibicowaliśmy nie raź Sociedad a najczęściej kiedy właśnie ten klub zdobywał mistrzostwo w Hiszpanii, o ile się nie mylę to rok 1981-1982 gdzie Sociedad dwa razy z rzędu okazał się najlepszą ekipą w Hiszpanii.
Real Sociedad TV: Był pan znakomitym trenerem Valencii , czemu pan odszedł z tego klubu?
Unai Emery: To długa historia , najpierw zarząd mnie oskarżył o branie niedozwolonych substancji jakimi są narkotyki. Potem że niby nie dostosowałem się do zarządu klubu, i tych oskarżeń w moją stronę było wiele i niech pan sam powie, czy jakiś trener na moim miejscu by został w tym klubie gdzie go tak oskarżają ? chyba raczej nie.
Real Sociedad TV: Kiedyś trenowałeś Real Sociedad B oraz pierwszy zespół jako trener, pamiętasz coś z tamtych czasów?
Unai Emery: Jakbym mógł zapomnieć , oczywiście ze tak.To był piękny i przede wszystkim dobry czas gry Realu. O ile dobrze pamiętam w sezonie 1995-1996 pod moim kierownictwem Real zajął wysokie 7 miejsce niestety wyprzedziły nas takie marki jak Real , Barcelona , Valencia , Tenerife oraz Espanyol. Mam nadzieje ze teraz gdy poraź drugi jestem w Sociedad, powtórzę te sukcesy.
Real Sociedad TV: Co zamierzasz osiągnąć z Realem?
Unai Emery: Real teraz przechodzi średni okres, trudno tutaj będzie wywalczyć mistrzostwo lub miejsce w pierwszej 4 przy takich markach jak Barcelona , Valencia , Real Madryt , Sevilla i teraz Villarreal. Myślę ze głównym celem będzie na razie spokojne utrzymanie w Primera Division, potem pomyślimy co dalej.
Real Sociedad TV: Więc życzę mnóstwo sukcesów z erreala! dziękuje za wywiad.
Unai Emery: Mam nadzieje ze te sukcesy z czasem przyjdą , także dziękuje.