SPECJALNIE DLA
ARTUR BORUC!
W ROZMOWIE Z PIOTREM SALAKIEM!
P: Witam Serdecznie
B: Witam witam
P: Jak pana wrażenia po zgrupowaniu we Włoszech?
B: Każdy w naszej drużynie jest tego samego zdania, że to zgrupowanie wyszło nam na dobre. Wygraliśmy 6 meczów i mamy prawo być zadowoleni.
P: Do klubu przyszli tacy piłkarze jak Cristiano Ronaldo, David Villa, Fabrizio Coloccini, Gabriel Milito. Jak sprawują się ci nowi gracze?
B: Jestem bardzo zaskoczony tym, że cała czwórka nie gwiazdorzy i pracują rzetelnie na treningach. Najbardziej zaskoczył mnie Ronaldo. Zawsze gdy patrzyłem na jego mecze w Realu, czy jeszcze w Manchesterze, myślałem, że to taki mały gwiazdor, albo mięczak, ale szczerze mówiąc się przeliczyłem. Rozmawiałem z nim i to bardzo inteligentny chłopak, który wie jak się gra w piłkę, może skromnością nie grzeszy, ale to na pewno tytan pracy. Po wieczornych sesjach treningowych zawsze prosił Davida Marshalla, by zostawał z nim po treningu i pracował nad każdym aspektem dryblingu.
P: A jacy są w stosunku do Bońka?
B: Gdy pan Zbigniew przedstawił im swoją wizję gry, bardzo się zainteresowali. Rozmawiają chętnie z trenerem i dyskutują na temat każdego aspektu gry. Sam Villa powiedział mi po jednym z treningów, że "aż takiej rodzinnej atmosfery" nie widział ani w Valencji, ani w Barcelonie.
P: Czy gracze mają jakieś obiekcje w stosunku do trenera?
B: Raz Cristiano zażartował, że pan Boniek ma przerąbane u Eusebio, na co pan Zbigniew powiedział, że chyba sprowadzi na Celtic Park Ebiego Smolarka. Wszystko zakończyło się śmiechem. Najważniejsze, że trener się nie obraził.
P: Czy to prawda, że "The Special One" chciałby stanąć w finale Ligi Mistrzów na przeciwko Bońka?
B: Wie pan. Gazet nie czytam, telewizji nie oglądam. Wszystkie informacje, które tu krążą, to wiadomości, które wypłynęły od Cristiano, więc proszę się go zapytać.
P: Jak pan widzi ten sezon?
B: Sezon jest trudny. Inaugurujemy go z bardzo mocnym zespołem, a taki jest Panathinaikos. Jestem bardzo zmotywowany i chętny do gry.
P: Myśli pan, że dacie rade zdobyć mistrzostwo?
B: Zgrupowanie pokazało, że miesiąc spokoju od piłki nie rozstroił drużyny i nie potrzebujemy długiego czasu, by znowu się zgrać. Wierzę w Maćka, Craiga, Jana i Davida, bo to od nich będzie zależeć skuteczność naszego zespołu.
P: Dziękuję za wywiad.
B: Również dziękuję