FINAŁ D2
Celtic 4 - 2 Patagonia
Bramki:
Beattie 3' | '8 | '69 / Żurawski '11 <-> Panuemo '39 | '66
Składy:
Statystyki:
Zmiany:
Drabinka:
Nagrody za sezon:
Awans / Spadek:
-------------------------------------------------------------------------
RADOŚĆ PO ZDOBYCIU PUCHARU!
-------------------------------------------------------------------------
Boniek: "Nie żałuję niczego!"
Poniżej krótki wywiad z panem Zbigniewem
R - Reporter
Z - Zbigniew Boniek
R: Gratuluję pucharu i awansu
Z: Dziękuję. Nie dokonalibyśmy tego, gdyby nie taktyka, nad którą pracowałem ostro z Denisem Bergkampem.
R: Żałuje pan czegoś po tym sezonie?
Z: Remisu z Patagonią na jesieni, ale poza tym to nie żałuję niczego.
R: Jakieś plany transferowe?
Z: Teraz o tym nie myślę (śmiech). Teraz wszyscy wyjeżdżają na zasłużone wakacje i odpoczywają przed sezonem.
R: A pan?
Z: Ja załatwiam zgrupowanie w Turynie, na którym zagralibyśmy kilka meczów z włoskimi drużynami.
R: Ma pan już jakieś drużyny ugadane?
Z: Juventus, Milan i Fiorentinę. Prowadzę rozmowy z Udinese, Torino i Bari. Co z tego wyjdzie, pokaże czas.
R: Craig Beattie powiedział, że wszyscy są wpatrzeni w pana jak w Mourinho w Realu. Jak się pan do tego ustosunkuje?
Z: Jestem ciekawy, jakby się do tego ustosunkował "The Special One". Na pewno by na mnie szyderczo spojrzał i powiedział, że jestem mięczakiem (śmiech). Tak serio mówiąc, to wszyscy piłkarze się słuchają, przy okazji wygłaszając swoje poglądy. Rozmawiamy długo i dużo, tylko dlatego, utrzymać przyjacielską atmosferę, bo to jest jeden z czynników, który utrzymuję tą "maszynę" w dobrym stanie.
R: Czy jakiś "składnik" jest jeszcze potrzebny?
Z: Potrzebujemy napastnika, bądź też napastników, bo Maciek Żurawski już przed ostatnim meczem z ADO Den Haag narzekał na zmęczenie, a mam tylko jednego Vennegoora na zmianę.
R: A Maloney i McGrady?
Z: To zdecydowanie pomocnicy. Sami się nawet deklarowali po półfinałach pucharu, że chcą grać w drugiej linii, a nie całkowicie z przodu.
R: Ma pan kogoś na oku?
Z: Nie, jeszcze nie mam. Okres transferowy jest długi i na pewno ktoś przyjdzie.
R: A pana marzenie?
Z: Fernando Morientes, Ricardo Oliveira, Alan Smith...jest jeszcze paru innych, ale to jak na razie kwestia negocjacji.
R: Ma pan propozycje z innych klubów?
Z: Mam. Zgłosił się po mnie Everton, West Ham United i Ajax Amsterdam. Ja jednak mam misję w Celticu i chcę ją spełnić.
R: Jaką misję?
Z: Mistrzostwo D1, bo mistrzostwa D2 nie mam i muszę sobie jakoś to odkupić (śmiech)
R: Dziękuję za wywiad.
Z: Również dziękuję.