WIELKIE DERBY SZKOCJI!!!
vs
0 - 1
Bramki:
Żurawski '5
Okiem Eksperta: Wojciech Jagoda
Trochę mało jak na derby!
Czekając na ten mecz miałem w pamięci wygraną Celticu z Anderlechtem i tą wygraną Juventusu nad Rangers i szczerze mówiąc myślałem, że The Bhoys zniosą z powierzchni boiska Rangersów. Ale niestety się przeliczyłem. Rangers przyćmiło lokalnego rywala od początku, a bramka Żurawskiego, to tak naprawdę głupota Barry'ego Fergusona, który zagrał taką piłkę do Maniche'go, że ten automatycznie uruchomił Maćka. Ten podał jeszczae do Beattiego, ale Craig to cień zawodnika z zeszłego sezonu. Piłka na szczęście została tak wybita, że Żurawski miał ją pod nogami i z 5 metrów wolnej bramki, więc piłkę musiał zmieścić. Mecz bardziej była walką, niż piłką nożną, ale to się dało przewidzieć, po meczu, w którym grają dwa znienawidzone zespoły.
Tabela:
Następny mecz:
Pucharowe spotkanie z FC Porto!
Wypowiedzi trenerów po meczu!
Zbigniew Boniek:
"Obawiałem się tego spotkania. Ostatnimi czasy Maciek nie wykazywał formy na treningach, do tego na małe urazy cierpieli i Beattie, Maniche, Lennon, Ronaldo, Scaloni i Van der Vaart, więc do ostatnich chwil bałem się tego, czy wgl skompletuję jakąś silną jedenastkę na mecz. Na szczęście gdy powiedziałem piłkarzom na jednym z treningów, że nie ważne, kim, nie ważne gdzie, nie ważne jak, ale chcę wygrać ten mecz, od razu zaczęli zdrowieć."
Walter Smith
"Żałuję trochę tej straconej bramki, bo to wielki błąd Fergusona i niestety ten właśnie błąd kosztował nas trzy punkty i prestiż. Przegrać na własnym stadionie w meczu z odwiecznym rywalem, to jak przed meczem bramkarz miałby odciąć sobie rękę i bronić tylko jedną. Boniek zespoił Celtic i to widać. Grają lepiej niż kiedykolwiek, ale ja mam nadzieję, że na Celtic Park to ja będę górą i to ja będę się ironicznie śmiał patrząc w jego stronę."