Konferencja prasowa przed sezonem 2011/12.
Rzecznik prasowy: Witam wszystkich zgromadzonych na konferencji prasowej pierwszej przed nowym sezonem 2011/12. Bardzo serdecznie także witam nowego szkoleniowca Schalke jakim został Huub Stevens oraz jedną z gwiazd zespołu jaką bez wątpienia jest były gracz Realu Madryt - Raul Gonzalez. Zaczniemy może od pytania do nowego trenera, także trenerze jakie cele na ten sezon?
Huub Stevens: Witam wszystkich. Myślę, że zespół Schalke wiele się nie różni od tego z ubiegłego sezonu. Kadrowo drużyna wiele się nie zmieniła, także powinno to owocować w co raz lepsze zgranie chłopaków na treningach. Celi na ten sezon jest wiele, lecz są to cele, które będą się zmieniać z biegiem czasu. Obecnie chcemy awansować do Ligi Mistrzów, a następnie rozegrać dwa dobre spotkania na początek sezonu, a co będzie dalej to już czas pokaże.
Rzecznik prasowy: Teraz pytanie do Raula. Już za kilka dni pierwszy mecz nowego sezonu, gdzie zmierzycie się z rosyjską drużyną Rubinu Kazań. Będzie to mecz, który na pewno pokaże nam w jakiej jesteście dyspozycji oraz czy wasza drużyną, która przecież w ubiegłym sezonie gościła w półfinale ligi mistrzów znajdzie się tym razem w fazie grupowej tych elitarnych rozgrywek. Będziesz jakoś specjalnie motywował kolegów z drużyny na to spotkanie?
Raul Gonzales: Tak wiadomo wszyscy czekają na ten pierwszy mecz nowego sezonu. Wszyscy są zmobilizowani cały tydzień przygotowywaliśmy się do tego może nie najważniejszego meczu, ale meczu który powinien nam pokazać czy cały okres przygotowawczy nie poszedł na marne. Gramy u siebie także mamy wielki plus w postaci publiczności, nie miej będziemy musieli zagrać bardzo dobrze z tyłu, bowiem każda stracona bramka może zemścić się w rewanżu.
Rzecznik prasowy: Panie trenerze zdaję pan sobie sprawę, że to na panu będzie ciążyła wielka presja ze strony mediów czy też kibiców. W ubiegłym sezonie Schalke zagrało dobrze w Lidze Mistrzów, lecz w Bundeslidze było już znacznie słabiej. Było jeden z głównych aspektów zwolnienia pana poprzednika. Ma już pan wymyśloną odpowiednią taktykę na ten sezon?
Huub Stevens: Tak zdaję sobie z tego sprawę, także dla nas każdy mecz będzie bardzo ważny. Nawet jeżeli będzie wygrywać czy też przegrywać 3-0 to drużyna musi grać tak jak by był wynik remisowy, a każda strzelona bramka wyprowadza nas na prowadzenia. Co do taktyki to po okresie przygotowawczym można wiele zauważyć. Piłkarze optymalnie czują się w ustawieniu 4-4-2 z bardzo szybkimi skrzydłami na których gra Obasi oraz Farfan. Nie miej w ciągu sezonu nasze ustawienie może się zmieniać, bowiem będą takie mecze co będzie trzeba ustawić się odpowiednio co do rywala.
Rzecznik prasowy: A co do transferów. Planuję pan jeszcze jakieś wzmocnienia przed sezonem, czy może zagra pan tym składem, którego miał pan okazję przetestować w meczach sparingowych?
Huub Stevens: Na chwilę obecną klub nie potrzebują żadnych transferów. Drużyna jest poukładana i nie potrzeba nam żadnej świeżej krwi. Nie miej w trakcie sezonu pojawią się jakieś kontuzję czy też inne sprawy i transfery będą koniecznie, lecz na chwilę obecną nasz klub nie szuka nowych piłkarzy na rynku transferowym.
Rzecznik prasowy: Pytanie do kapitana drużyny. Jakie masz odczucia po minionym sezonie, bowiem do klubu przybyłeś z wielkiej drużyny jaką jest Real Madryt, która praktycznie w każdym meczu zapewniała sobie zwycięstwo tutaj tak nie jest.
Raul Gonzales: Oczywiście, że po między Realem a Schalke jest wielka różnica. Drużyna z Madrytu w której grałem przez wiele sezonów to drużyna, która w każdym meczu zaskakuję nas czymś niesamowitym, nie mówię, że tutaj w Schalke tego nie ma, lecz chyba każdy z nas potrafi zauważyć różnicą, która dzieli Real a własnie Schalke. Ostatni sezon może nie był dla nas bardzo udany, lecz nie był najgorszy. Chyba nikt się nie spodziewał, że dojdziemy tak daleko w Lidze Mistrzów. Teraz będziemy próbować powtórzyć ten sukces, a kto wie może uda się nam zajść jeszcze dalej.
Rzecznik prasowy: Powrócisz kiedyś do Madrytu?
Raul Gonzales: Wydaję mi się, że klub nie potrzebuję już takich piłkarzy jak ja <śmiech>. W Madrycie miałem okazję gry przez wiele sezonów, które zawsze będę miło wspominał. Klub realizuję już inny projekt w którym uczestniczy wiele klasowych piłkarzy, także w przyszłości nie widzę siebie ponowie w białej koszulce, choć kto wie?
Rzecznik prasowy: W drugiej kolejce gracie już z mistrzem Niemiec czyli Borussią Dortmund. Będzie to na pewno ciężki mecz, lecz macie pewną przewagę bowiem gracie na własnym stadionie. Myśli pan, że jesteście faworytami tego spotkania?
Huub Stevens: Faworytami oczywiście nie jesteśmy, bowiem to drużyna z Dortmundu w ubiegłym sezonie wygrała ligę i w tym będzie chciała to na pewno powtórzyć. Nie miej my będziemy się starać, że wszystkich sił, aby trzy punkty zostały na naszym stadionie. Jedyne czego mogę się obawiać to zmęczenie piłkarzy, ponieważ my w sierpniu gramy cztery spotkania, a nasz rywal tylko dwa.
Rzecznik prasowy: To będzie już chyba wszystko, także dziękuję tobie Raul oraz trenerowi drużyny za udzieleni kilku odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania. Sezon zapowiada się na bardzo ciekawy, także życzę jak najlepszych wyników.
Huub Stevens: Dziękuję w swoim jak i imieniu całej drużyny.
Czas: 10 min.