Po rozegraniu około 40 meczów w wersję Demo PESa 2013 spróbuję zawrzeć wszystkie najwazniejsze aspekty gry w jednym temacieWprowadzenie do gry- Wita nas filmik prezentujący najciekawsze zagrania min. Zlatana, Neymara i Cristiano Ronaldo
- "Press Start Button".
Menu Główne- Menu różni się niewiele od tego z wersji 2012 - moim zdaniem jest nawet mniej efektowne - zamiast okrągłych obwódek, a w środku tryby gry. mamy wersje kwadratowe. Niby zmiana niewielka, ale wg. mnie poprzednie menu PEsa było ładniejsze.
- Ekran, gdzie ustalamy skład praktycznie się nie zmienił - zmieniono czcionkę przy suwakach, co czyni je mniej czytelnymi, a przy wyborze zawodników jest jedynie mały, kolorowy prostokąt obok pozycji gracza - na pierwszy rzut oka nawet go nie widać, co czyni ekran ustawień mniej intuicyjnym. Także tutaj sporo do poprawy.
Wejście na murawę- Tutaj także nic się nie zmieniło - ten sam tunel, takie samo wejście na stadion - nic nowego, ale tutaj PES akurat robi wrażenie.
- Po wejściu zawodników, grając reprezentacjami pierwsze co się słyszy to
HYMNY NARODOWE - pierwsze miłe zaskoczenie. Tutaj Konami naprawdę mnie zaskoczyło - ciekawe czy usłyszymy MAzurka Dąbrowskiego w pełnej wersji.
Gameplay- Gra się wolniej, bardziej taktycznie - takie -1 w wersji PES 2012 - to duży plus, ponieważ nie ma się wrażenia, że zawodnicy są zbyt szybcy, przez co gra traci na wiarygodności.
- Te same paski podań pod zawodnikami, któe się sprawdzały w poprzedniej części
- PO naciśnięciu L2/LT pojawia nam się biała strzałka, która pomaga kierować manualne podania do partnerów - wyjaśnia się tajemnica białych strzałek w trailerze. Strzałka pomaga również obrać kierunek manualnego strzału.
- Strzały sa mocniejsze, bardziej soczyste - spory plus, gdyż w poprzedniej wersji rzadko się zdarzało, by piłka "zdjęła pajęczynę" w oknie bramki.
Zawodnicy-
Bramkarze- Golkiperzy jak zapowiadano zostali poprawieni - bronią mocne strzały z dystansu odbijając piłkę na bok, a nie jak czasami się zdarzało w 2012 - przed siebie.
Wyłapują to, co trzeba, a wybijają piłki badzo pewnie.
Podanie do bramkarza pod presją nie skutkuje już potęznym wykopem 50 metrów dalej, a kopnięciem o różnej mocy, nie zawsze dokładnie, nie zawsze wysoko.
Zdarzyło mi się, że po mocnej bombie i świetnej interwencji Manuel Neuer wzniósł rękę do róry w geście triumfu - mała rzecz, a cieszy. Tak więc bramkarze na plus.
Obrona- Obrońcy stali sie jakby "twardsi" - ciężej ich przejść, przepchnąć - biegnąc CR7 lub Neymarem i trafiając na solidnego obrońcę np. Humellsa - na początku ciągle traciłem piłkę, a samemu grając Humellsem używając kombinacji "A>A"/ "X"X" ładnie wyciągałem piłkę spod nóg graczy atakujących.
Obrońcy także dobrze się ustawiają, nie dopuszczają do sytuacji sam na sam, choć zdarzy im się "zawiesić". Lewy i Prawy ładnie włączają się do akcji, tworząc przewagę na skrzydłach, grając na obieg (świetne zagrania z klepki". Obrona także na plus - cyborgi pokroku CR7 lub Messiego nie będą mieli łatwego życia grając naprzeciw Thiago Silvy bądż Lucio.
Atak- Zawodnicy ofensywni (w sumie wszyscy) dostali dopracowaną kontrolę zwodów przy użyciu LT/L2 - trzymając owe przyciski możemy pokusić się o ciekawe sztuczki techniczne, takie jak posłanie piłki w lewo, w międzyczasie obiegając zawodnika z prawej, posłanie piłki między nogami zawodnika broniącego, bądź efektowne cofanie się z piłką w poszukiwaniu okazji do podania.
- Kilka razy udało mi się nabrać obrońcę na zwód, gdzie posłałem mu piłkę między nogami - bardzo przyjemna rzecz.
Gracze ofensywni ogólnie sprawiają dobre wrażenie - wystawiają się, szukają sobie pozycji, wskazują, gdzie piłka powinna być zagrana.
Grafika- Pierwsze co zauważyłem, to znakomicie dopracowane twarze większości zawodników, a w połączeniu z lepszą grafiką oraz szczegółami daje nam to kapitalne wrażenie.
Znalazłem tutaj porównanie twarzy z PESa 2012 oraz nowej odsłony:
Jakość wykonania - wyśmienita.
Twarze, to połączenie animacji znanej z FIFY 12 z jakością wykonania grafików Konami - wg. mnie dużo lepsze niż u konkurencji.
Trybuny Zyją- Odgłosy z trybun także mi zaimponowały - żywe reakcje, pojedyńcze okrzyki oraz
RACE NA TRYBUNACH robią wrażenia, także stadiony są ładniej dopracowane - ogólnie graficznie jest bardzo dobrze.
Podsumowanie- Pamiętajmy, że to wczesna wersja kodu i nie może być perfekcyjna, ale moim zdaniem Demo pokazuje, że nowy PES będzie tym, na co czekamy - kawałkiem dobrej piłki i godnym następcą sławnego PESa 6.
- Mimo niedoróbek, jak przenikanie czy dziwne zachowania SI Demo mi sie podoba i z niecierpliwością czekam na kolejne, oraz na pełną wersję Pro Evoluion Soccer 2013.
Demo odpalone na:
Windows XP SP3
GeForce 8600gt
2 Gb Ram
Core 2 Duo
Play Station 3 z najnowszą aktualizacją.