Autor Wątek: Reprezentacja Polski by kmiron#10  (Przeczytany 30463 razy)

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 14
  • Na forum od: 09.01.2010r.
Odp: Reprezentacja Polski by kmiron#10
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 11, 2012, 23:22:51 »
29.09.2009

Janas powołuje, są niespodzianki i wielkie powroty

Paweł Janas ogłosił dziś na konferencji prasowej kadrę reprezentacji Polski na mecze z Czechami (Praga, 10.10) i Słowacją (Chorzów, 14.10). Wśród powołanych są niespodzianki, wśród których na największą uwagę zasługują powołania dwóch weteranów, którzy wracają do drużyny narodowej po dłuższej przerwie - Kamila Kosowskiego i Radosława Sobolewskiego. Obaj swój ostatni mecz dla Polski zagrali ponad dwa lata temu, w listopadzie 2007.

O ile powołanie dla Kosowskiego może nie dziwić, ponieważ tej jesieni występuje on z powodzeniem w fazie grupowej Ligi Mistrzów z cypryjskim APOELem, tak powrót do reprezentacji Sobolewskiego, który sam zrezygnował z gry w narodowych barwach po awansie do Euro 2008 jest małą niespodzianką. Zawodnik Wisły Kraków dał się przekonać Pawłowi Janasowi na ponowne występy w białej koszulce z Orzełkiem na piersi (szerzej o tym - poniżej). W kadrze widnieje także trzech debiutantów, których obecność na liście powołanych nieco zaskakuje: to Michał Janota z Excelsioru Rotterdam, Maciej Sadlok z Ruchu Chorzów oraz Rafał Grzyb z Polonii Bytom. Zwraca uwagę brak prawdziwego weterana kadry Leo Beenhakkera, Dariusza Dudki, a także Jacka Krzynówka. W przypadku tego pierwszego powinna być to chwilowa absencja, gdyż pomocnik Auxerre ma kłopoty z regularną grą w klubie, natomiast jeden z najlepszych polskich piłkarzy XXI wieku może już do reprezentacji nie wrócić z powodu zapowiadanego zakończenia kariery sportowej. Poniżej pełna lista powołanych graczy:

Bramkarze: Artur Boruc (Celtic FC), Łukasz Fabiański (Arsenal FC), Łukasz Załuska (Celtic FC)
Obrońcy: Piotr Brożek (Wisła Kraków), Paweł Golański (Steaua Bukareszt), Adam Kokoszka (Empoli FC), Jakub Rzeźniczak (Legia Warszawa), Maciej Sadlok (Ruch Chorzów), Michał Żewłakow (Olympiakos CFP)
Pomocnicy: Tomasz Bandrowski (Lech Poznań), Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund), Rafał Grzyb (Polonia Bytom), Michał Janota (Excelsior Rotterdam), Kamil Kosowski (APOEL FC), Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck), Ludovic Obraniak (Lille OSC), Sławomir Peszko (Lech Poznań), Łukasz Piszczek (Hertha BSC), Radosław Sobolewski (Wisła Kraków)
Napastnicy: Paweł Brożek (Wisła Kraków), Kamil Grosicki (Jagiellonia Białystok), Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre), Robert Lewandowski (Lech Poznań)

Paweł Janas: cel? Awans!

Wywiad z Pawłem Janasem, nowym selekcjonerem reprezentacji Polski.

Czy mamy jeszcze jakiekolwiek szanse na grę w RPA?
Ależ oczywiście! Czesi i Słowacy to przeciwnicy absolutnie naszym zasięgu, a wyniki innych meczów, które potrzebne są nam do awansu, wydają się całkiem prawdopodobne.

Ostatnio graliśmy tak, że biało-czerwone serce bolało.
W pełni się z panem zgadzam. Tylko w jakim celu zwolniono Beenhakkera już teraz, nie po eliminacjach? Jestem tu, aby awansować na Mundial i wierzę, że tego dokonam. Kadra jest lekko odmłodzona i uważam, że jest w stanie spłatać figla obecnym faworytom grupy, a potem przejść baraże.

Grubymi nićmi szyte...
Bez komentarza.

Czy zamierza pan poprowadzić reprezentację także podczas Euro 2012, rozgrywanego w Polsce i na Ukrainie?
Kontrakt podpisałem jedynie do końca roku. Co będzie potem? Jeśli awansuję na MŚ, podejrzewam, że pozostanę na stanowisku do połowy lipca. A jeszcze później? Za dużo pan ode mnie wymaga. Niemniej oczywiście stanie na czele naszej drużyny narodowej podczas najważniejszej imprezy sportowej w historii kraju byłoby dla mnie wielkim zaszczytem.

Naprawdę czuje się pan na siłach, aby prowadzić reprezentację? Bełchatów, Widzew - te nazwy nie powalają.
Co to za pytanie?! Sądzi pan, że gdybym nie uważał, że jestem przygotowany w stu procentach, objąłbym stanowisko selekcjonera? Tak jak mówiłem; przyszedłem tu, aby awansować na Mundial w RPA. Co oznacza, iż uważam cel za wykonalny. To prawda, że od kilku lat nie pracowałem w wielkich klubach, ale proszę zwrócić uwagę, jakie wyniki osiągałem w Bełchatowie i Łodzi. Z tego pierwszego klubu odszedłem tylko z powodu nieporozumienia z zarządem, nie słabych wyników. Widzew też zostawiam w odpowiednim miejscu, z olbrzymią szansą na awans do Ekstraklasy.

Teraz chciałbym porozmawiać o powołaniach. Jak nakłonił pan Sobolewskiego, aby wrócił do kadry? Dwa lata temu, pomimo szansy wyjazdu na Euro, pomocnik był nieugięty.
Dzień po otrzymaniu nominacji selekcjonerskiej zadzwoniłem do Radka i odbyłem z nim bardzo długą, męską rozmowę. Nie będę zdradzał jej szczegółów, natomiast efekt widzi pan sam. Dużo sobie wyjaśniliśmy i uważam, że Sobolewski wciąż jest w stanie wiele dać reprezentacji.

Kto stanie na bramce? Boruc zawalił nam całe eliminacje, a Załuska i Fabiański nie grają regularnie w klubie.
Tę decyzję podejmę bezpośrednio przed meczem z Czechami, ale na obecną chwilę pierwszym bramkarzem jest Artur Boruc. To świetny fachowiec, a jeśli odpowiednio się skoncentruje, uniknie błędów.

Ostatnio właśnie z tą koncentracją były problemy.
Znam Artura wiele lat i proszę mi wierzyć, że wiem, jak do niego dotrzeć.

Czemu Janota, nie Małecki?
Ponieważ Michał to zawodnik znakomicie wyszkolony technicznie, a takiego piłkarza obecnie potrzebuję. Spokojnie, Małecki także otrzyma swoją szansę, jeśli tylko na dłużej pozostanę selekcjonerem.

Wszystko dobrze, gdyby nie fakt, iż Janota prezentuje podobny poziom w holenderskiej drugiej lidze, co Małecki w polskiej ekstraklasie...
Nie zgodzę się. Janota ciągnie swój zespół, jest jego liderem. Natomiast w Wiśle odpowiedzialność biorą na siebie wciąż inni, bardziej doświadczeni zawodnicy. To ta różnica, która zadecydowała. Zresztą czemu tak szczegółowo porównujemy tych dwóch piłkarzy? Michał Janota to błyskotliwy skrzydłowy, ewentualnie rozgrywający. Małecki częściej grywa w ataku i jest zupełnie innym typem zawodnika.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2012, 23:26:01 wysłana przez kmiron#10 »

Offline pentoza133

• Twórca Dodatków
  • *
  • Dostał Piw: 16
  • Na forum od: 23.08.2011r.
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 12, 2012, 15:05:50 »
Ciekawy ten powrót. Coś czuję, że te eliminacje i tak się źle skończą ale Dżanas zostanie i wygramy ełro !
Premier League w najlepszym wydaniu! Bądź częścią angielskiej piłki! odwiedź nas!
REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 12, 2012, 17:22:07 »
Bardzo ciekawe posunięcie PZPN'u, ciekawe, czy okaże się trafnym... Janasa trochę nie lubię, wydaje mi się bardzo ciapowaty, nie wiem jak jego drużyna mogła tak piorunująco przebrnąć przez eliminacje do Mundialu 2006. Ale widać facet ma patent, przynajmniej w eliminacjach, a teraz właśnie tego nam trzeba. Szanse niby iluzoryczne, jednakże ja zawsze wierzę do końca i liczę, że cud się spełni. Janasowi i całej kadrze oczywiście życzę sukcesu w ostatnich meczach kwalifikacyjnych, ale nie wyobrażam go sobie przygotowującego drużynę na Euro. Po prostu tego nie widzę... mam nadzieję, że ta kariera to zmieni ;>.
Powołanie wydają się być bardzo fajne, nie zabrakło męskich decyzji jak i ciekawych twarzy. Kiedy to było, jak graliśmy takim a nie innym składem... wtedy to było nieciekawie, w porównaniu z tamtymi czasami to teraz mamy naprawdę klasową drużynę... nie. Klasowych zawodników, ale w klubach. Bo wiemy, że od pewnego czasu biało-czerwona maszynka dobrze nie funkcjonuje. Kosowski i Sobolewski - no ciekawe ciekawe. Oby pomogli drużynie, a nie na odwrót. Piszczek jeszcze na pomocy :D. To pokazuje, że niby tylko, ale jednak aż 3 lata. Wręcz zamierzchła przeszłość, jeśli chodzi o naszą reprezentację.
Bardzo dobry wywiad, czytając go w głowie szumiał głos Janasa. Takie wypowiedzi w jego stylu. Widzę, że ja i nowy selekcjoner mamy podobny punkt widzenia - jeszcze nie wszystko stracone, obaj rywale są do ogrania a i wyniki innych meczy wielce prawdopodobne. Czuję, że może być dobrze, mam nadzieję... Małecki dostanie szansę? Łeee. Nie przepadam za nim, ale skoro ma pomóc kadrze, to dlaczego nie? Podsumowując - Janas konkretny i w tym rzecz. Jest cel skupia się wyłącznie na jego wykonaniu. Będzie ciekawie :)

Edit: może jakaś czcionka?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2012, 17:42:42 wysłana przez barthez7 »

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 12, 2012, 20:20:38 »
może jakaś czcionka?
Chętnie, ale nie wiem jaka...

Najbliższy rywal:
Czechy

Związek piłkarski: Fotbalová Asociace České Republiky
W FIFA od: 1907 (1922-1993 jako Czechosłowacja)
Sukcesy: wicemistrzostwo świata 1934, 1962; mistrzostwo Europy 1976; wicemistrzostwo Europy 1996; III-IV miejsce na mistrzostwach Europy 1960, 1980, 2004

W eliminacjach MŚ 2010:
Irlandia Północna 0:0 Czechy
Polska 2:1 Czechy
Czechy 1:0 Słowenia
San Marino 0:3 Czechy
Słowenia 0:0 Czechy
Czechy 1:2 Słowacja
Słowacja 2:2 Czechy
Czechy 7:0 San Marino

Mówi się, że w tej chwili Czesi mają najsłabszych piłkarzy od rozłamu Czechosłowacji. I może być w tym wiele racji - trzon kadry wciąż tworzą zawidnicy, którzy podbijali Euro 2004, a ich godnych następców na horyzoncie póki co (?) nie widać. Oczywiście na Petra Cecha wciąż można liczyć, ale takie nazwiska jak Zdenek Grygera, Marek Jankulovski czy Milan Baros to przebrzmiałe gwiazdy, które okres świetności przeżywały dobrych kilka lat temu. Trwające eliminacje są dla Czech bardzo nieudane, w podobnym stopniu, co dla Polski. Aby awansować do baraży, nasi południowi sąsiedzi muszą wygrać z biało-czerwonymi oraz Irlandią Północną, a oprócz tego liczyć na to, że Słowacja pokona Słowenię. Skądś znamy ten schemat, nieprawdaż? Jest on niemal bliźniaczo podobny do tego, który życzylibyśmy sobie my... Mecz w Pradze toczony będzie o wielką stawkę. A na kogo powinniśmy uważać? Siłą naszych południowych sąsiadów jest solidna obrona, którą dowodzi grający z prawej strony Grygera. Groźny będzie także z pewnością środkowy pomocnik Arsenalu, Tomas Rosicky. No i Baros, ruchliwe i zwinne niebezpieczeństwo dla defensorów.

Kadra na mecze z Polską i Irlandią Północną

Bramkarze: Petr Čech (Chelsea FC), Antonín Kinský (Saturn Ramienskoje)
Obrońcy: Zdeněk Grygera (Juventus FC), Roman Hubník (Sparta Praga), Marek Jankulovski (AC Milan), Ondřej Kušnír (Sparta Praga), Zdeněk Pospěch (FC Kopenhaga), David Rozehnal (Hamburger SV), Tomáš Sivok (Besiktas JK)
Pomocnicy: Tomáš Hübschman (Szachtar Donieck), David Jarolím (Hamburger SV), Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux), Michal Švec (SC Heerenveen), Daniel Pudil (Racing Genk), Tomáš Rosický (Arsenal FC)
Napastnicy: Milan Baroš (Galatasaray SK), Adam Hloušek (Slavia Praga), Tomáš Necid (CSKA Moskwa), Michal Papadopulos (SC Heerenveen), Jiří Štajner (Hannover 96)

pasztelan

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 12, 2012, 20:28:19 »
No, można dopiero teraz zauważyć, co mogło się zmienić w ciągu dwóch lat w reprezentacjach. Czesi nie mają żadnego piłkarza Victorii, Hlousek jako napastnik, choć w Norymberdze, lub w Kaiserlautern (nie pamiętam) grał jako obrońca. Fajny pomysł z Janasem, realistyka w twoich karierach zawsze jest, PZPN nie mogło wybrać dobrego selekcjonera  :D

Offline pentoza133

• Twórca Dodatków
  • *
  • Dostał Piw: 16
  • Na forum od: 23.08.2011r.
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 12, 2012, 23:41:34 »
Liczę, że postawisz na Jelenia, Kokoszkę i Sobolewskiego. Sobol i Irek to wybór raczej zrozumiały ale pewnie zastanawiasz się dlaczego Kokoszka. Mam wrażenie, że ten chłopak mógłby w piłce dużo osiągnąć, tylko gdzieś się zagubił. Jak wynik będzie korzystny to chociaż na ostatnie 15 min... pliiiiis :P
Premier League w najlepszym wydaniu! Bądź częścią angielskiej piłki! odwiedź nas!

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 13, 2012, 22:33:05 »
10.10.2009

Co za mecz! Nadzieje odżyły

Piłkarska reprezentacja Polski wygrała w Pradze z Czechami 3:2. Biało-czerwoni jeszcze piętnaście minut przed końcem przegrywali dwiema bramkami, ale kiedy na boisko wszedł Robert Lewandowski, wszystko odmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Napastnik Lecha Poznań strzelił dwa gole, a jednego dołożył Ireneusz Jeleń i ostatecznie zeszliśmy z murawy Generali Arena z tarczą. Wygląda na to, że Paweł Janas w krótkim czasie dokonał cudu - nauczył kadrowiczów grać w piłkę nożną. Jeszcze miesiąc temu w Mariborze nasi zawodnicy nie przypominali ludzi, którzy tę umiejętność nabyli.

Wygrywając, nasza drużyna utrzymała szanse na awans do Mistrzostw Świata 2010, ponieważ w równocześnie rozegranym spotkaniu Słowacja pokonała Słowenię 1:0. Tym samym nasi południowi sąsiedzi zapewnili sobie pierwsze miejsce w grupie, a strata punktów przez ich rywali daje Polakom szansę walki o lokatę drugą, która premiowana jest grą w barażach. Aby przedłużyć nadzieje, należy w środę pokonać Słowaków i liczyć na to, że Irlandia Północna nie wygra z Czechami na wyjeździe stosunkiem trzech bramek. Niewykonalne? Niekoniecznie, bo dzisiaj przekonaliśmy się, że w piłce wszystko jest możliwe.

Czesi zaatakowali po raz pierwszy w 15. minucie. Od razu skutecznie. Miękko piłkę w pole karne wrzucił Jaroslav Plasil, a Michal Papadopulos uprzedził mocno spóźnionego Łukasza Fabiańskiego, który próbował piąstkować futbolówkę i przelobował bramkarza Arsenalu. Błąd popełnił w tej sytuacji nie tylko "Fabian". Bez winy nie są środkowi obrońcy naszego zespołu, którzy stali i przyglądali się bezczynnie, co zrobią gospodarze.
W 34. minucie z dystansu strzelał Mariusz Lewandowski, ale piłkę na rzut rożny wybił Petr Cech. Chwilę później przed stuprocentową szansą stanął Milan Baros, ale trafił tylko w słupek.
25 minut po rozpoczęciu drugiej połowy gospodarze ośmieszyli polską linię obrony. Piłki dotykali kolejno: Pudil, Rosicky, Papadopulos, Baros i jeszcze raz Rosicky. Efekt? Futbolówka w siatce Fabiańskiego.
W 72. minucie Paweł Janas postanowił zagrać absolutnie va banque i przeprowadził dwie zmiany. Na boisko desygnował Ludovica Obraniaka w miejsce Mariusza Lewandowskiego oraz Roberta Lewandowskiego za Adama Kokoszkę. To właśnie pojawienie się na placu gry nieznanego nikomu po stronie czeskiej 22-letniego napastnika Lecha Poznań było kluczowym momentem spotkania.
W 75. minucie piłka po raz pierwszy zatrzepotała w siatce Petra Cecha. Dokładnym podaniem Lewandowskiego obsłużył Tomasz Bandrowski, a ten przyjął piłkę na klatkę piersiową, dał jej skozłować i bez zastanowienia huknął na bramkę lewą nogą. Strzał nie był może zbyt mocny, ale niefortunnie interweniował golkiper gospodarzy i nadzieje polskich kibiców odżyły.
Nie musieliśmy długo czekać na kolejną sytuację podbramkową. 180 sekund później znów przed szansą stanął "Lewy" i ponownie się nie pomylił. Sytuacja sam na sam z Cechem została wykorzystana ze stoickim spokojem. Piłka odbiła się jeszcze od słupka i wturlała się do bramki.
Końcówka meczu upłynęła na szaleńczych atakach zarówno ze strony Polaków, jak i Czechów, walce "cios za cios". Remis oznaczał bowiem odpadnięcie z rywalizacji o awans obu zespołów. Doszło do tego, że jedni i drudzy desygnowali do gry aż trzech napastników! Skuteczniejsi okazali się na szczęście biało-czerwoni i po efektownym strzale Ireneusza Jelenia wewnętrzną częścią stopy wyszarpali zwycięstwo w doliczonym czasie gry. Ten wieczór będziemy pamiętać jeszcze bardzo długo!

Czechy 2:3 Polska
Papadopulos 15', Rosicky 70' - R. Lewandowski 75', 79', Jeleń 90+2'

Zmiany:

80' Štajner za Pudila
86' Hloušek za Plašila

46' Kosowski za Peszkę
72' Obraniak za M. Lewandowskiego
72' R. Lewandowski za Kokoszkę

Galeria zdjęć (kliknij, aby powiększyć):

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2012, 22:35:16 wysłana przez kmiron#10 »

Offline Skittles

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 31.10.2009r.
  • Gram w: FIFA 99, FIFA 2001, PES 6, FIFA 15, PES 2016
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 13, 2012, 22:47:55 »
No i na życzenie Kokoszka zagrał :) Zmiana obrońca na napastnika, to dość ryzykowna zagrywka, ale opłaciło się, bo Robert trzasnął dwie brameczki, ale i tak brawa dla Jelenia, że z zimną krwią wykorzystał swoją okazje w ostatnich sekundach meczu. Janas to twarda ręką, potrafi ustawić zawodników, żeby grali jak on chce, więc może wiele zdziałać w kadrze.

Offline Cygar

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 11.05.2012r.
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 15, 2012, 10:07:49 »
Czechy pokonane no i nareszcie Polska pokazała klasę! Po klęsce ze Słowenią miło jest wygrać z mocnymi Czechami gdzie gra naprawdę kilku świetnych piłkarzy. Moim zdaniem na największe oklaski zasłużył nie kto inny jak Irek Jeleń. Strzelić gola w ostatnich sekundach meczu to naprawdę coś wyjątkowego. Dobrze, że to my zachowaliśmy zimną krew no i teraz wracamy z Czech pełni wiary w awans do RPA.

Offline skieta

• Amator
  • *
  • Na forum od: 28.08.2012r.
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 15, 2012, 10:54:48 »
Janas wrócił na dawny stołek i bardzo dobrze zaczął swoją nową przygodę z reprezentacją. Dokonał bardzo trudnej rzeczy - pokonał Czechów. Mecz naprawdę rewelacyjny. Świetny występ napastnika Borussi - Lewandowskiego. Robert strzela x2 na remis i Jeleń w doliczonym, pięknie.

Slay

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 15, 2012, 13:21:00 »
Widzę, że nie doceniłem klasy Janasa i zbyt późno spisałem go na straty, a tu miła niespodzianka. Pierwszy mecz z reprezentacją po przerwie i od razy fajerwerki. Świetne widowisko w meczu z naszymi południowymi sąsiadami i nie gorszy wynik dający nam jeszcze szansę na występ podczas mundialu. Miejmy nadzieję, że szczęście będzie po naszej stronie i zobaczymy Polaków na afrykańskim mundialu :)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 15, 2012, 20:54:32 »
pięknie się to wszystko prezentuje ziomek. wyniki, gra, kariera, grafika, opisy. jedynie co mozna zmienić, to galeria, a w zasadzie jej układ. postaraj się "poupychać" zdjęcia w wierszach, a nie w jednej kolumnie.

mecz z Czechami - jak feniks z popiołów. od 0-2 w krytycznym punkcie meczu, do 3-2 przy końcowym gwizdku. oprócz ważnej wygranej mamy narodziny nowej gwiazdy - Lewandowskiego. Janas zagrał va banque, czego na ostatnim turnieju brakowało Dyzmie(Smudzie). tak patrząc na obrazek głowiłem się dlaczego Lewy gra z ósemką, jednak etap, na jakim znajduje się twoja reprezentacja rozjaśnił moją rozkminę. wieczór, który zapamiętamy na długo, wygrana przeciwko solidnej europejskiej kadrze narodowej.

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 15, 2012, 21:17:06 »
Świetny występ napastnika Borussi - Lewandowskiego.

W 2009 roku Robert był napastnikiem Lecha Poznań.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 15, 2012, 22:53:23 »
pięknie się to wszystko prezentuje ziomek. wyniki, gra, kariera, grafika, opisy. jedynie co mozna zmienić, to galeria, a w zasadzie jej układ. postaraj się "poupychać" zdjęcia w wierszach, a nie w jednej kolumnie.
Dzięki za miłe słowo ;). Jeśli chodzi o te screeny, problem polega na tym, że są one niejednakowej wysokości i obok siebie mało zgrabnie wyglądają.

11.10.2009

Mecz z Czechami - analiza

Po wczorajszym spotkaniu w Pradze wszyscy nad Wisłą pozostają w lekkim szoku. Polacy nie zagrali może wybitnego spotkania, ale sposób, w jaki podnieśli się z kolan i odwrócili losy meczu robi ogromne wrażenie. Przypomnijmy, że biało-czerwoni jeszcze na kwadrans przed końcem spotkania przegrywali 0:2 i tkwili w kompletnej stagnacji. Wszystko zmieniło jednak pojawienie się na boisku Roberta Lewandowskiego i Ludovica Obraniaka w 72. minucie. Ostateczny wynik? 3:2 dla naszych!

Teraz przychodzi czas na dokładniejsze przyjrzenie się grze "Orłów". Trzeba przyznać, że mankamentów było wiele, a ogólnie rzecz biorąc - plusów chyba mimo wszystko mniej niż minusów. Pamiętajmy, że przez 75 minut spotkania nasi praktycznie tylko się bronili (lub, jak kto woli, próbowali się bronić), a jedyny raz zmusili do wysiłku Petra Cecha po strzale z dystansu Mariusza Lewandowskiego. Potem zdarzył się cud, ale jeśli tak jak jak wczoraj zaprezentujemy się w meczu o wszystko ze Słowacją, możemy nie dać naszym południowym sąsiadom rady. Co należałoby zmienić? Chyba najgorzej zaprezentowała się w Pradze defensywa. Wydaje się, że duet stoperów Kokoszka-Żewłakow nie jest najlepszym rozwiązaniem. Paweł Janas ma zapewne poważny ból głowy w tej sprawie, bo zastąpić wymienionych piłkarzy raczej nie ma kim. Selekcjoner mocno utrudnił sobie zadanie powołując do kadry tylko sześciu obrońców. Może należałoby zastanowić się nad przetestowaniem na środku defensywy Mariusza Lewandowskiego? W środku pola dziura nie powstanie (jest Sobolewski, Grzyb), w dodatku krążą pogłoski, że ze Słowakami mamy postawić na atak i zagrać z Ludovicem Obraniakiem na pozycji typowej dziesiątki kosztem jednego defensywnego pomocnika. Podobno Janas zastanawia się też nad zmianą bramkarza - niezbyt pewnego w Pradze Łukasza Fabiańskiego miałby zastąpić ulubieniec "Janosika", Artur Boruc. Z przodu prawdopodobnie obejdzie się bez roszad personalnych. Możliwe, że znów do roli jokera szykowany jest Robert Lewandowski.

Bramkarz:

12. Łukasz Fabiański
Słaby występ rezerwowego bramkarza Arsenalu. Często mylił się w grze na przedpolu, w dodatku fatalnie zachował się przy pierwszej bramce. Gol Rosicky'ego także obciąża częściowo jego konto, bo źle się ustawił. "Fabian" może nie wybiec w podstawowym składzie na mecz ze Słowacją. 2/6

Obrońcy:

4. Paweł Golański
Nieźle, całkiem nieźle. Dał radę Jaroslavovi Plasilowi, nie pozwalając gwieździe Czechów rozwinąć skrzydeł. Piłkarz rumuńskiej Steauy jest w wysokiej formie. 4/6

3. Adam Kokoszka
Masa błędów Kokoszki, zwłaszcza w pierwszej połowie. Miał wyłączyć z gry Papadopulosa, tymczasem ten był jednym z najjaśniejszych punktów drużyny czeskiej. Pierwsza bramka obciąża w dużej mierze konto obrońcy Empoli. 1/6

14. Michał Żewłakow
Słabo. Zawodnik z takim doświadczeniem nie powienien dawać się ogrywać jak dziecko Barosowi i Rosicky'emu. Kapitan tylko z nazwy. 2/6

15. Piotr Brożek
Jako że większość kariery spędził na skrzydle, a był próbowany nawet i w ataku, wydawałoby się, iż powinien więcej włączać się do akcji ofensywnych. Z tyłu poprawny, choć nie ustrzegł się kilku błędów. 3/6

Pomocnicy:

16. Jakub Błaszczykowski
Można i trzeba od niego oczekiwać więcej. Na boisku był i... niewiele więcej. Nawet w trakcie piętnastominutowego pospolitego ruszenia w końcówce niewidoczny. 3/6

18. Mariusz Lewandowski
Weteran kadry narodowej powraca do formy. W końcowej fazie kadencji Leo Beenhakkera wyraźnie gubił się i sprawiał wrażenie niewiedzącego, co zrobić z piłką. Teraz to się zmieniło, z powrotem stał się jednym z liderów drużyny. 4/6

6. Tomasz Bandrowski
Jeden z najlepszych piłkarzy na boisku. Nawet kiedy panowali na nim niepodzielnie rywale. Plus ładna asysta przy pierwszym golu Lewandowskiego! 5/6

17. Sławomir Peszko
Najlepszy piłkarz trwającego sezonu Ekstraklasy jednak mocno zawiódł. Spodziewano się po nim więcej, tymczasem on jakby przeszedł obok meczu. Inna sprawa, że praktycznie nie miał wsparcia na prawej flance. 2/6

Napastnicy:

7. Kamil Grosicki
Chyba nieco na wyrost umieszczony w podstawowym składzie. Niewidoczny. 2/6

11. Ireneusz Jeleń
Strzelił zwycięskiego gola i to się przede wszystkim liczy. Przez resztę meczu nie zachwycał, ale dzielnie walczył o piłkę z obrońcami gospodarzy. 4/6

5. Kamil Kosowski
Trzeba przyznać, że wniósł trochę ożywienia do gry w biało-czerwonych. Jest w gazie, bo znakomicie prezentuje się ostatnio w klubie. 4/6

10. Ludovic Obraniak
Najświeższy "Polak" spośród piłkarzy naszej reprezentacji. I on dołożył swoją cegiełkę do zwycięstwa. Wszedł na boisko wraz z Robertem Lewandowskim, a co stało się chwilę potem, dobrze wiemy. 4/6

8. Robert Lewandowski
Tym występem z pewnością zapisał swoje nazwisko w notesach skautów niejednego europejskiego klubu. Już mówi się o zainteresowaniu Lewandowskim klubu Kuby Błaszczykowskiego, Borussii Dortmund, ale ten piłkarz może mierzyć jeszcze wyżej. 6/6

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2012, 23:02:36 wysłana przez kmiron#10 »

Offline Emilek1908

• Kierownik drużyny
  • Na forum od: 08.11.2009r.
  • Support your local football team!
  • Gram w: FIFA 16
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 16, 2012, 16:55:28 »
Co za spotkanie z Czechami. Mamy jeszcze nadzieje na awans, szkoda, że to jest możliwe tylko w wirtualnym świecie... Bardzo cieszę się, że stawiasz na Golańskiego, który bardzo dobrze poradził sobie w tym spotkaniu, podobnie zresztą jak Mariusz Lewandowski, którego także lubię. Zwycięstwo zapewnia Wam Lewandowski, ale Robert. Coś mi się widzi, że w kolejnym meczu dasz szansę właśnie jemu a nie Grosickiemu od pierwszych minut.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 17, 2012, 18:27:45 »

Najbliższy rywal:
Słowacja

Związek piłkarski: Slovenský futbalový zväz
W FIFA od: 1994
Sukcesy: wicemistrzostwo świata 1934, 1962; mistrzostwo Europy 1976; III-IV miejsce na mistrzostwach Europy 1960, 1980 (wszystkie jako Czechosłowacja)

W eliminacjach MŚ 2010:
Słowacja 2:1 Irlandia Północna
Słowenia 2:1 Słowacja
San Marino 1:3 Słowacja
Słowacja 2:1 Polska
Czechy 1:2 Słowacja
Słowacja 7:0 San Marino
Słowacja 2:2 Czechy
Irlandia Północna 0:2 Słowacja

Słowacja w trwających eliminacjach spisuje się świetnie. Nasi południowi sąsiedzi już zapewnili sobie pierwszy w historii awans na Mistrzostwa Świata po ograniu Słowenii 1:0 w Bratysławie i do Chorzowa na mecz z Polską przyjeżdżają tylko z obowiązku. Jest nadzieja, że po czterech dniach świętowania wywalczenia przepustki do RPA, piłkarze naszych południowych sąsiadów mogą być na boisku lekko rozleniwieni. Im już nic nie może stać, a jedyne, o co walczą to punkty do rankingu FIFA, który zadecyduje o rozstawieniu przy losowaniu grup Mundialu. Mimo to, selekcjoner gości nadchodzącego spotkania, Vladimir Weiss zapowiedział, że wystawi najmocniejszy skład i nie potraktuje starcia z Polakami ulgowo. A jak wyglądają Słowacy, jeśli chodzi o personalia? W bramce ujrzymy doskonale znanego kibicom w Polsce Jana Muchę z Legii Warszawa. Obrona to chyba najsłabszy punkt ekipy świeżo upieczonych finalistów MŚ. Jedyną nieanonimową w Europie postacią jest obrońca Liverpool FC, Martin Skrtel. Jego występ w Chorzowie stoi jednak pod znakiem zapytania z powodu lekkiej kontuzji kolana, jakiej piłkarz nabawił się w meczu ze Słowenią. W środku pola powinniśmy obawiać się pomocnika Manchesteru City, a prywatnie syna selekcjonera Słowaków, Vladimira Weissa juniora. Ten błyskotliwy skrzydłowy sprawia problemy każdej defensywie grupy 3. Jego pojedynki z Pawłem Golańskim i Piotrem Brożkiem zapowiadają się bardzo interesująco. Strzelba naszych rywali to Stanislav Sestak, zawodnik VFL Bochum. Zdobył on już w trwających eliminacjach aż sześć bramek, a szczególnie zapadł w pamięć Arturowi Borucowi, który dwukrotnie wyciągał piłkę z siatki po strzałach Sestaka podczas końcówki pierwszego meczu Słowacji z Polską rok temu w Bratysławie.

Kadra na mecze ze Słowenią i Polską

Bramkarze: Dušan Kuciak (FC Vaslui), Ľuboš Kamenár (FC Nantes), Ján Mucha (Legia Warszawa)
Obrońcy: Marek Čech (West Bromwich Albion), Martin Dobrotka (Slovan Bratysława), Ján Ďurica (Lokomotiw Moskwa), Peter Pekarík (VFL Wolfsburg), Martin Petráš (AC Cesena), Kornel Saláta (Slovan Bratysława), Martin Škrtel (Liverpool FC), Zdeno Štrba (Skoda Xanthi), Radoslav Zabavník (Terek Grozny)
Pomocnicy: Marek Hamšík (SSC Napoli), Miroslav Karhan (FSV Mainz), Kamil Kopúnek (Spartak Trnawa), Ján Kozák (Slovan Bratysława), Marek Sapara (Rosenborg BK), Dušan Švento (Red Bull Salzburg), Miroslav Stoch (Twente FC), Vladimir Weiss (Manchester City)
Napastnicy: Filip Hološko (Beşiktaş JK), Martin Jakubko (FK Moskwa), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern), Jan Novák (MFK Koszyce), Stanislav Šesták (VFL Bochum), Robert Vittek (OSC Lille)

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 17, 2012, 20:24:14 »
kapitalnie sie zapowiada. ogólnie nie mam ochoty się rozpisywać nad trescią całego opowiadania, jednak wielkie gratulacje za styl tej kariery.

Offline klocek

• Amator
  • *
  • Na forum od: 16.09.2012r.
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 17, 2012, 21:07:14 »
W meczu ze Słowacją trzeba będzie przede wszystkim wygrac walkę psychiczną, bo ten mecz z przed roku napewno zapadł w pamięci nie tylko graczom, ale chyba każdemu kto go oglądał. Stracić 2 gole w ciągu bodajże 3-4 minut - niefajne  >:(. Po wygranej z Czechami w takiej dramaturgii jesteśmy bojowo nastawieni, a pozatym takie zwycięstwa dodają pewności siebie. Fajnie oglądać takie kariery, bo można zobaczyć jak to może wyglądać inaczej i uciec od tej czasami okrutnej rzeczywistosci ;)
REJESTRACJA lub LOGOWANIE - moja kariera Polską... ZAPRASZAM!

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 20, 2012, 19:45:54 »
Jest nieco specjalny skrót meczu, bo zmontowałem wyrywki z gry z prawdziwym komentarzem Szpakowskiego. Zajęło mi to bardzo dużo czasu, a jest średnio. Dopiero się jednak uczę takich rzeczy, więc prosiłbym o wyrozumiałość.

14.10.2009

Niemożliwe stało się możliwe - mamy baraże!

Piłkarska reprezentacja Polski pokonała w Chorzowie Słowację 2:0. Bramki dla biało-czerwonych zdobyli w końcówce spotkania Michał Janota i Ireneusz Jeleń. Jeszcze niewiele ponad miesiąc temu to, co stało się dziś, wydawało się absolutnie niemożliwe. Polacy przegrali wówczas w Mariborze ze Słowenią 0:3 i właściwie pożegnali się z marzeniami o awansie do przyszłorocznych Mistrzostw Świata, które odbędą się w RPA. Jednak od kiedy selekcjonerem naszej kadry został Paweł Janas, wszystko odmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. W przeciągu czterech dni pokonaliśmy Czechy (3:2) oraz pewnych już przepustki do Południowej Afryki Słowaków i dzięki korzystnym wynikom innych spotkań rzutem na taśmę wywalczyliśmy przedłużenie mundialowych nadziei, a więc baraże (dwumecz z przeciwnikiem, którego poznamy już w poniedziałek).

Nasi piłkarze, podobnie jak w spotkaniu z Czechami, nie zagrali wspaniale. Ale zrobili to, co do nich należało. Nasi dzisiejsi rywale wbrew przewidywaniom niektórych wcale nie zagrali na pół gwizdka - pomimo, że nie walczyli już praktycznie o nic. Przez większość meczu przeważali, ale mimo wszystko zeszli z boiska pokonani i... szczęśliwi, bo to 90 minut wieńczyło wspaniałe w ich wykonaniu eliminacje. Polacy także nie kryli radości; po ostatnim gwizdku sędziego udali się do kibiców i podziękowali im za wspaniały doping. Atmosfera wokół naszej reprezentacji wyraźnie się poprawia.

Mecz zaczął się bardzo niemrawo. O dziwo, Polacy nie kwapili się do ataku, a spokojnie oczekiwali rywali na swojej połowie i próbowali kontratakować. Taka taktyka mogła dziwić, tym bardziej, kiedy weźmiemy pod uwagę, iż Paweł Janas przemeblował skład - teraz mieliśmy zagrać zdecydowanie bardziej ofensywnie. Największym zaskoczeniem była obecność w podstawowej jedenastce Michała Janoty i brak w niej bohatera z Pragi, strzelca dwóch goli, Roberta Lewandowskiego.
Pierwsza warta odnotowania sytuacja to 21. minuta i groźna sytuacja pod polem karnym Polaków. Do źle wybitej przez Michała Żewłakowa piłki dopadł Stanislav Sestak i był bardzo bliski zaskoczenia Artura Boruca. Nie z nim jednak takie numery - bramkarz Celticu instynktownie odbił piłkę, a natychmiast wyekspediował ją daleko poza "szesnastkę" Tomasz Bandrowski. Chwilę później przed szansą stanął Erik Jendrisek. Napastnik 1. FC Kaiserslautern otrzymał bardzo ładne prostopadłe podanie od Kamila Kopunka, przyjął piłkę i minimalnie chybił. Gdyby futbolówka zmierzała w światło bramki, na Stadionie Śląskim zapadłaby grobowa cisza, bo Boruc nie miał szans dosięgnąć tej piłki.
W 42. minucie ponownie zaatakowali Słowacy, a zniecierpliwieni polscy kibice zaczęli skandować "gramy do przodu, Polacy, gramy do przodu!". Znów naszej bramce zagroził Jendrisek, a sytuacja do złudzenia przypominała tę sprzed dwudziestu minut. Mieliśmy naprawdę wielkie szczęście, że piłkarz z numerem 18 na plecach miał dziś tak źle nastawiony celownik, bo inaczej marzenia o RPA mogły prysnąć. Na kolejną sytuację czekaliśmy aż do 76. minuty, ale było warto. Po okresie marazmu i bardzo sennej gry z obu stron, przebojowo lewym skrzydłem ruszył Sławomir Peszko, zwiódł Zdenko Strbę, obrócił się i dograł po ziemi w pole bramkowe, gdzie czekał już niewidoczny do tej pory Michał Janota. Piłkarz Excelsioru dopadł do piłki i wewnętrzną częścią stopy niemal wepchnął ją do bramki Jana Muchy. Futbolówka odbiła się jeszcze od słupka i zatrzepotała w siatce. Wszystkim kibicom spadł kamień za serca, a i naszym piłkarzom zaczęło się od tej pory grać dużo łatwiej. Słowacy specjalnie nie naciskali, a i nasi nie potrzebowali już nic więcej. Mimo tego, w doliczonym czasie gry Jakub Błaszczykowski niespodziewanie obsłużył idealnym podaniem między obrońców Ireneusza Jelenia, ten minął Muchę, zszedł do boku i spokojnie skierował piłkę do pustej bramki. Było już wiadomo, kto dziś zwycięży. Kiedy sędzia zagwizdał po raz ostatni, biało-czerwoni nie wybuchnęli radością, bo na razie nie jesteśmy pewni jeszcze niczego, ale widać było, że odetchnęli z ulgą. Nadzieje wciąż żywe, czekamy na przeciwnika w barażach!

Polska 2:0 Słowacja
Janota 76', Jeleń 90'

Zmiany:

80' R. Lewandowski za Janotę
80' Kosowski za Peszkę
89' Sobolewski za Obraniaka

66' Hološko za Kozaka
80' Vittek za Jendriska

Galeria zdjęć (kliknij, aby powiększyć):

REJESTRACJA lub LOGOWANIE REJESTRACJA lub LOGOWANIE REJESTRACJA lub LOGOWANIE REJESTRACJA lub LOGOWANIE REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Skrót meczu:

<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=f94f1c59ec438cb7eaa8eff10495e524&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=f94f1c59ec438cb7eaa8eff10495e524&amp;action=login">LOGOWANIE</a>

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
Odp: Reprezentacja Polski by kmiron#10 - coś nowego :)
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 20, 2012, 21:07:09 »
Po ciężkim okresie, wreszcie znalazłem trochę czasu na dział karier. Pisze mi się o tyle ciężej, że mam kontuzję ręki, ale trzeba próbować :P
Trochę zaległości mam, więc od początku... Świetny pomysł z poprzedzającym mecz przedstawieniem kadry najbliższego rywala - taki prosty, schludny wstęp do zbliżającego się spotkania. Wielki plus za coś takiego, wtedy każdy wie co i jak, z kim grasz i o jaką stawkę. Fantastyczne widowisko w Pradze! Mimo tak złego początku potrafiliśmy się dźwignąć. Kto 20 minut przed końcem mógł spodziewać się niezwykłego triumfu? Wielkie brawa, ależ to musiała być niesamowita dramaturgia. Fantastyczne posunięcia Janasa i cud stał się faktem. Jak ja chciałbym przeżyć taki obrót spraw z wymagającym rywalem takim jak Ukraina czy Czarnogóra w obecnych kwalifikacjach... Lewy bohaterem, oczywiście do spółki z "Żelę" oraz selekcjonerem. Świetnie to się potoczyło. Zauważyłem pewne podobieństwo:
Końcówka meczu upłynęła na szaleńczych atakach zarówno ze strony Polaków, jak i Czechów, walce "cios za cios"
Niczym Polska - Rosja -> czytając opis miałem przed oczami potyczkę z Rosją, a w głowie pobrzmiewał głos pana, który komentował razem z Zimochem, mianowicie:
Nikt tutaj nie myśli o tym, by powoli rozgrywać piłkę, szybko, linia pola karnego, będzie strzał! Goooool...
Te screeny niefortunnie wyglądają, w opisie spotkania ze Słowacją jest lepiej ; ).
Podsumowanie występów poszczególnych piłkarzy, ta analiza - super sprawa. Tylko pozazdrościć pomysłu. Schludnie, ciekawie.
Spełniło się! Gramy w barażach, jestem niezmiernie szczęśliwy, bo sądzę, że okazji do zagrania na afrykańskim mundialu już nie zaprzepaścimy. Może i styl naszych nie zachwyca, może i obrona kuleje, może nie wygląda to tak jak powinno, ale są 3 punkty, a to właśnie o to chodzi w tym sporcie. Jestem wielce szczęśliwy, że tak a nie inaczej to się potoczyło. A, i sprawa techniczna - skrót cudny, serio. Pomysł niesamowity, świetnie mi się to ogląda, czuć smaczek reprezentacji. Zdjęcia jak już wspominałem - również fajne. Wszystko jest niemal profesjonalnie zrobione. Dzięki temu mi samemu zachciało się usilniej poszukać czasu na kontynuowanie mojego opowiadania. Wielki szacun kmiron, to jest fantastyczna sprawa!

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

Odp: Reprezentacja Polski by kmiron#10 - coś nowego :)
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 20, 2012, 21:07:09 »