Autor Wątek: Reprezentacja Polski by kmiron#10  (Przeczytany 30845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 14
  • Na forum od: 09.01.2010r.
Odp: Reprezentacja Polski by kmiron#10
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 20, 2012, 20:22:56 »
19.10.2009

Z Rosją o mundial

Wiemy już, z kim zmierzy się reprezentacja Polski w dwumeczu barażowym, którego zwycięzca pojedzie w czerwcu przyszłego roku do RPA by zmierzyć się z najlepszymi drużynami świata w walce o tytuł mistrzów globu. Na przeciwko biało-czerwonych stanie drużyna Rosji, a więc brązowy medalista Euro 2008. Zadanie przed naszymi piłkarzami arcytrudne, ale niekoniecznie niewykonalne. Pierwszy mecz rozegramy na wyjeździe, a losy awansu rozstrzygniemy w Polsce. Losowanie można uznać za w miarę udane, bo trafiliśmy nie najgorzej, jednak nie zagramy z wymarzoną przez wszystkich nad Wisłą Grecją - prawdopodobnie najsłabszym zespołem w stawce. Zawodnicy z Hellady zmierzą się za to z Ukrainą. W pozostałych pojedynkach Francja podejmie Irlandię, a Portugalia Bośnię i Hercegowinę. To właśnie ostatni dwumecz zapowiada się najciekawiej. Zmierzą się ze sobą zespół znakomity, z uznaną marką, ale trochę ostatnio dołujący z kompletnym zaskoczeniem mijających kwalifikacji, mającym w swoim składzie takie gwiazdy jak Edin Dżeko czy Zvjezdan Misimović.

Irlandia - Francja
Portugalia - Bośnia i Hercegowina
Grecja - Ukraina
Rosja - Polska

*Drużyny wypisane po lewej stronie pierwsze spotkanie grają u siebie.

Biało-czerwoni ponownie na Śląskim

W ostatnich dniach rozgorzałą debata, gdzie reprezentacja Polski powinna rozegrać mecz rewanżowy mundialowych baraży - 18 listopada z Rosją. Jesteśmy w trudnej sytuacji, ponieważ zbliża się Euro 2012 i wiele drużyn rozgrywa swoje spotkania w tymczasowych lokalizacjach. Z aren nadających się do rozgrywania na nich meczów międzypaństwowych pozostała nam Arena Kielc i Stadion Śląski. Uznano, że Chorzów - choć w 2009 roku gościła drużynę narodową już dwa razy - będzie sensowniejszym wyborem. Warto przypomnieć, iż w styczniu na Śląski wkraczają buldożery i nie będziemy mogli z niego korzystać przez półtora roku. Dlatego warto godnie pożegnać się ze stadionem, który po raz ostatni ma szansę dumnie nazywać się stadionem narodowym (na Euro budowany jest nowy w Warszawie). Idealnym zwieńczeniem ponad 50-letniej tradycji polskiej reprezentacji na chorzowskim obiekcie byłby awans na mistrzostwa świata wywalczony właśnie tutaj. PZPN stworzył szansę naszym piłkarzom, aby tradycji stało się zadość, bo to na Śląskim świętowaliśmy najwięcej sukcesów biało-czerwonych. Trzymamy za Was kciuki, chłopaki!

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
Odp: Reprezentacja Polski by kmiron#10 - z Rosją o RPA
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 21, 2012, 00:03:37 »
A jednak Rosja! Cóż, szczerze to liczyłem na Grecję, wiadomo, chciałbym wyrównania rachunków za (zabrzmi to co najmniej dziwnie) zbliżające się u Ciebie Euro 2012. Niby z Ruskimi też graliśmy w grupie, niemniej jednak to do Grecji mam jakiś dziwny żal(?) za to, że zabrali nam miejsce w ćwierćfinale na minionych mistrzostwach. Na boisku na pewno będzie bardzo gorąco, stawka jest ogromna. Liczę na dobre pojedynki. Równie wysoka temperatura może być na trybunach - chyba dobrze pamiętamy "This is Russia". Takowych prowokacji może być jeszcze więcej... czekam niesamowicie na ten pojedynek.

Na Śląskim? I bardzo dobrze! Po pierwsze - tak jak napisałeś - świetna okazja do godnego pożegnania "kotła czarownic". Po drugie - ilość widzów. Nieporównywalnie większa od takiej, jaka mogłaby zasiąść choćby w Kielcach. Do tego niepowtarzalny klimat chorzowskiego obiektu. To już taki amulet naszej kadry - chcąc nie chcąc przypominają się mecze z Portugalią, z Belgią czy z Czechami - z tych eliminacji. To musi się udać...

Offline Daro.

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 17
  • Na forum od: 10.10.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: Pro Evolution Soccer 6 / 2019
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 21, 2012, 18:25:31 »
Trochę czekaliśmy na coś nowego...

Portugalia - BiH? Myślę, że tu może być niespodzianka i to Bośniacy udadzą się na Mundial. Irlandia - Francja? Heh... przypomina mi się od razu ręka Henry'ego. :D Typ? Francja. Grecja - Ukraina? Wydaje mi się, że to będzie najbardziej wyrównany pojedynek ze wszystkich 4 spotkań. Nie potrafię wskazać faworyta. Jak dla mnie Grecja nie jest takim pewnym faworytem tego dwumeczu.

Rosja - Polska czy Polska - Rosja... Hmm, nie trafiliśmy najgorzej, bo przecież mogliśmy grać Francją czy Portugalią. Może o tyle z Portugalią jakoś nam idzie to nie sądzę, że mielibyśmy większe szanse w dwumeczu z Francją. Równie dobrze mogliśmy trafić lepiej. Grecja faktycznie wydaje się najsłabszym zespołem w stawce. Jednak nie ma co narzekać, trzeba po prostu grać. Wiemy, że pojedynki z Rosją są inne niż wszystkie i będą miały szczególny charakter. Myślę, że w obydwu meczach, chociaż może bardziej w tym rewanżowym u nas bardziej niż umiejętności będzie liczył się charakter. Jeżeli nie damy się sprowokować, o czym wspomniał Barthez to będzie fajnie i my będziemy się cieszyć z awansu na Mundial, na którym nie sądziłem, że nasza kadra będzie miał szanse się dostać. Dla mnie pozycja Polski była katastrofalna i dla mnie drużyna nie miała szans. Ty pokazałeś tą jaśniejszą stronę i Tobie udało się wyciągnąć drużynę z tarapatów, za co chwała.

Chorzów? No gdzie jak nie tutaj mamy pokonać Rosję? Stadion do wygrywania tych "wielkich" spotkań jest do tego idealny. Nie ma co... niech każdy mówi co chce, ale ten stadion ma w sobie to coś, coś co sprawia, że kadra zawsze grała inaczej. Mam nadzieje, że w tym "kotle czarownic" Rosjanie się zgubią i zostaną przytłoczeni.

Offline Munez19

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 03.09.2012r.
  • "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 22, 2012, 20:44:13 »
Fajnie by było wygrać na wyjeździe i dobić rywali u siebie, tego oczywiście naszym piłkarzom życzę.
Myślę że stadion śląski w tym rewanżu bardzo wam pomoże.

Moje typy:

Irlandia - Francja, awans Francja
Portugalia - Bośnia i Hercegowina, awans Portugalia
Grecja - Ukraina, awans Grecja
Rosja - Polska, awans Polska ;)

Hércules de Alicante CF by Munez19

Offline thekrzychu

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 03.04.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 23, 2012, 11:04:39 »
No to dobrze wytypowałem :P Szansę na wygranie baraży są duże i mam nadzieję na podtrzymanie tej passy wygranych spotkań :)

Offline rudek9

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 26.11.2009r.
  • Subuj mój kanał!
    • Status GG
    • YT CHANNEL
  • Gram w: PES 06, FIFA 2001, FIFA08
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 23, 2012, 12:23:35 »
Po tym co wystrzelil Mateo mialem beke przez pol godziny, ale czas sie opanowac. Co do Ruskow, to mnie sie osobiscie wydaje, ze to jest najtrudniejszy rywal. Nigdy nie wiadomo co zagraja. Francja bedzie grala na Riberiego ew. Nasriego, tak samo jak Portugalia na Ronaldo. Grecja postawi mur przed bramka i bedzie czychac na kontry, a co wiemy o grze Rosji? Nic. Oni co mecz graja co innego, co przeciez przynioslo im sukces na Euro 2008.

Pierwszy mecz planujesz gdzie? Na Luznikach? Jezeli taki mecz rewanzowy odbywalby sie na Slaskim to wpadlbym, bo na ten stadion mam 7-8 minut autem :D

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 27, 2012, 15:55:13 »
21.10.2009

Od zawsze z podtekstami

Ze "Sborną" nigdy nie było łatwo. Wyłączając fakt, że tylko podczas złotego okresu polskiej piłki nożnej, za czasów Górskiego, Gmocha i Piechniczka, posiadaliśmy reprezentację lepszą od "wielkiego brata" ze wschodu, mecze z nim od zawsze były toczone w atmosferze wzajemnej niechęci i pogardy. Nie trzeba chyba tłumaczyć, dlaczego. Bilans z zespołem ZSRR, i w ostatnim dwudziestoleciu Rosją, mamy fatalny. W 17 spotkaniach wygraliśmy zaledwie cztery razy, tyle samo zremisowaliśmy i aż dziewięciokrotnie musieliśmy uznać wyższość rywala. Teraz ścieramy się ze sobą ponownie, o stawkę po raz pierwszy od 1983 roku. Tym razem celem jest awans na Mistrzostwa Świata 2010 w RPA. O szansach Polski i Rosji w nadchodzącym dwumeczu słuchać będziemy zewsząd przez najbliższe trzy tygodnie, jednak wszystko wyjaśni ostateczne starcie obu zespołów 14 listopada w Moskwie i cztery dni później w Chorzowie. Co było do tej pory w piłkarskich relacjach na linii Polska-ZSRR/Rosja - poniżej najważniejsze akty:

20.10.1957; Stadion Śląski, Chorzów - el. MŚ 1958

Polska 2:1 ZSRR
Cieślik 43', 50' - Iwanow 79'

To do tej pory najlepszy mecz, jaki kiedykolwiek rozegraliśmy przeciwko Rosji. Kibice mieli okazję oglądać swoisty Gerard Cieślik show na Stadionie Śląskim. Gwiazdor Ruchu Chorzów dwukrotnie pokonał wielkiego Lwa Jaszyna pod koniec pierwszej i na początku drugiej połowy. Potem pozwoliliśmy Rosjanom zepchnąć się do defensywy, lecz stać ich było tylko na jedno trafienie, kiedy do bramki Edwarda Szymkowiaka trafił Walentin Iwanow. To spotkanie przedłużyło nasze nadzieje na awans na mundial 1958, niestety ostatecznie zawiedzione po przegraniu dodatkowego spotkania z... ZSRR na neutralnym terenie.

19.05.1960; Stadion Łużniki, Moskwa - mecz towarzyski

ZSRR 7:1 Polska
Iwanow x2, Bubukin, Poniedielnik x3, Metreweli – Pol

Ze skrajności w skrajność - tym razem jedno z najgorszych spotkań, jakie kiedykolwiek rozegrała reprezentacja Polski. W mało znaczącym sparingu na Łużnikach polegliśmy aż sześcioma golami. Pod koniec meczu rosyjscy zawodnicy śmiali się z naszych piłkarzy. Całe szczęście, że Ernest Pol uratował choć ślad biało-czerwonego honoru.

05.09.1972; Rosenaustadion, Augsburg

ZSRR 1:2 Polska
Błochin 28' - Deyna 79', Szołtysik 87'

Wielki mecz drugiej fazy grupowej Igrzysk Olimpijskich w 1972 roku. W Augsburgu łatwo nie było. Jeszcze na 12 minut przed końcem spotkania ZSRR prowadził po golu Olega Błochina, ale w ostatnim fragmencie mieliśmy do czynienia z prawdziwą metamorfozą piłkarzy Kazimierza Górskiego. Wykorzystany rzut karny Kazimierza Deyny i dopełnienie dzieła zniszczenia "Sbornej" w wykonaniu Zygfryda Szołtysika sprawiło, że triumfowaliśmy, wyszliśmy z grupy z pierwszego miejsca, a pięć dni później cieszyliśmy się ze złota olimpijskiego. Ten turniej był początkiem złotej ery w historii polskiej piłki nożnej, jednak po tym dramatycznym spotkaniu w Augsburgu nie byliśmy w stanie pokonać ZSRR przez bite 26 lat.

04.07.1982; Camp Nou, Barcelona

Polska 0:0 ZSRR

To było coś więcej niż mecz. Choć kibice oglądali być może najgorsze spotkanie w historii starć polsko-rosyjskich, napięcie było ogromne. Nie dość, że stawką był półfinał mistrzostw świata, to jeszcze w Polsce mieliśmy rozkwit stanu wojennego i nastroje ludzi nad Wisłą były bojowe. Każde zwycięstwo odniesione nad ZSRR, szczególnie w tak opiniotwórczej dziedzinie życia, jaką jest sport, było dla naszego narodu rzeczą bezcenną. Mimo że na boisku padł bezbramkowy remis, to my awansowaliśmy dalej dzięki lepszemu bilansowi bramkowemu. Na trybunach Camp Nou wszędzie można było dostrzec wielkie biało-czerwone popierające "Solidarność", która była w tym okresie oficjalnie rozwiązana i zakazana. Komunistycznie ukierunkowana TVP, rad nie rad, musiała pokazać transparenty na antenie, bo za obraz wysyłany do Polski odpowiedzialni byli Hiszpanie.

22.08.2007, Stadion Łużniki, Moskwa

Rosja 2:2 Polska
Syczew 21', Pawluczenko 34' - Krzynówek 73', Błaszczykowski 77'

Uwzględniony w zestawieniu, ponieważ to ostatni mecz, jaki do tej pory zagraliśmy z naszym wschodnim "przyjacielem". Miało to miejsce niedawno, bo zaledwie dwa lata temu. Już z Rosją, a nie ZSRR zmierzyła się kadra Leo Beenhakkera. Początek meczu, i w ogóle cała pierwsza połowa należała zdecydowanie do "Sbornej". Stłamszeni Polacy zamknęli się na swojej połowie i patrzyli, jak Syczew i Pawluczenko rozklepują naszą defensywę. Mogło się wydawać, że to dopiero początek kanonady, jaką zafundować mają zamiar biało-czerwonym Rosjanie. Nic z tych rzeczy. Na szczęście pod koniec spotkania Polacy się obudzili i dzięki bardzo ładnym golom Jacka Krzynówka oraz Kuby Błaszczykowskiego wyszarpali gospodarzom remis. Nie mamy wiele przeciwko, aby podobny wynik jak w sierpniu 2007 padł na Łużnikach także za trzy tygodnie.

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
    • Status GG
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 27, 2012, 16:32:07 »
Od zawsze z podtekstami, od zawsze tak samo emocjonująco nie zważając na rangę, choć ta im wyższa, tym więcej nerwów. Fajna pokazówka, wycinek z historii starć z Rosjanami. Świetny pomysł, jeszcze lepsze wykonanie. Pamiętam ten ostatni mecz - fatalna pierwsza połowa i takie dwa ciosy w drugiej. Zwłaszcza w pamięci została bramka Krzynówka, firmowe uderzenie z dystansu, ile fabryka dała i piękne okno :P. Warto wspomnieć, że wtedy pierwszą bramkę w kadrze strzelił Kuba - mam nadzieję, że powtórzy to samo już niebawem. Chcąc nie chcąc czytając o tym zbliżającym się spotkaniu, miałem przed oczami 12 czerwca... Począwszy od starć kibiców na ulicach, po piękną bramkę Błaszczykowskiego, aż do wkurzonego Obraniaka w ostatnich sekundach. Mam nadzieję, że znów wzniesiemy się na wyżyny i powalczymy o RPA. Chciałbym zobaczyć naszą reprezentację wtedy w 2010... ciekawe co by pokazali, ciekawe jakby to wszystko wyglądało. Mam nadzieję, że u Ciebie takie coś zobaczę. Czekam na to spotkanie, choć pewnie jeszcze kilka odcinków przed nami :P

Offline MCPL

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 12.08.2012r.
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 27, 2012, 21:34:40 »
Zawsze było z podtekstami i pewnie i teraz tak będzie ::). Miejmy jednak nadzieję, że Polacy zagrają na 100% swoich możliwości i zobaczymy naszych na mundialu.

Powodzenia ;)
Ja nie oglądam filmów na YouTubie, tylko na YouHejcie ;p

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 28, 2012, 12:08:24 »
Aż dziwne, że chyba nikt nie zauważył - a przynajmniej nikt się nie przyznał - że te pary barażowe są dokładnie takie same jak były naprawdę, z jednym tylko wyjątkiem - reprezentacją Polski zamiast kadrą Słowenii. Może to i dobrze. Rosja to drużyna silniejsza od Polski i pewnie z nią przegrasz. Zresztą nawet wolałbym, byś poległ, bo tak wielki powrót to byłoby już chyba trochę zbyt wiele. Liczę za to na dobre występy na Euro 2012 i wywalczenie kwalifikacji do brazylijskiego czempionatu w 2014 roku.
" border="0

Slay

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 28, 2012, 12:49:45 »
Reprezentacja Rosji to trudny i bez wątpienia rywal, ale jest to przeciwnik, z którym można grać jak równy z równym, co nasza reprezentacja udowodniła podczas chociażby Euro. Mam jedynie nadzieję, że teraz Polacy jednak wygrają i awansują na upragniony mundial.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 29, 2012, 16:18:06 »
Aż dziwne, że chyba nikt nie zauważył - a przynajmniej nikt się nie przyznał - że te pary barażowe są dokładnie takie same jak były naprawdę, z jednym tylko wyjątkiem - reprezentacją Polski zamiast kadrą Słowenii.
Tak, to prawda. W tej karierze na ogół wszystko toczyć się będzie tak jak działo się to w rzeczywistości. Z małym wyjątkiem - poczynań reprezentacji Polski. Także na powołania można patrzeć przez pryzmat tego, jak radzili sobie wówczas nasi piłkarze w klubach :P.

30.10.2009

Selekcjonerzy powołują, jest sensacyjny powrót!

Selekcjonerzy reprezentacji Polski i Rosji ogłosili dziś kadry, w jakich ich zespoły przystąpią do dwumeczu barażowego, którego zwycięzca zagra w nadchodzącym mundialu 2010 w RPA. O ile selekcjoner "Sbornej" Guus Hiddink nie zdecydował się na jakieś kadrowe rewolucje i postawił na sprawdzony skład personalny, tak Paweł Janas zaskoczył. Mimo że do tej pory za jego kadencji Polacy wygrali dwa mecze, po zaledwie dwóch tygodniach od zwycięskiego spotkania ze Słowacją w kadrze zaszły spore zmiany. Najważniejsza z nich, w dodatku najbardziej zaskakująca, to z pewnością powrót do drużyny narodowej Emmanuela Olisadebe. Czarnoskóry napastnik nie grał w biało-czerwonych barwach od 2004 roku, ale swego czasu stanowił bardzo ważny element w układance selekcjonera Jerzego Engela. W dużej mierze dzięki "Oliemu" awansowaliśmy na Mistrzostwa Świata 2002 w Korei i Japonii. Naturalizowany piłkarz dołożył swoje trzy grosze także w czasie turnieju, strzelając bramkę w spotkaniu "o honor" z USA. Potem zawodnik, który swego czasu był odkryciem ligi polskiej w barwach Polonii Warszawa spróbował swoich sił za granicą, ale poza krótkim okresem niezłej gry w ateńskim Panathinaikosie wielkiej kariery na Zachodzie nie zrobił. Teraz Olisadebe szuka szczęścia w Chinach, gdzie walczy o koronę króla strzelców i został uznany drugim najlepszym graczem ligi poprzedniego sezonu. Paweł Janas zauważył renesans formy byłego gwiazdora, z którym zetknął się już, kiedy prowadził reprezentację Polski po raz pierwszy w 2004 roku. Czy to właśnie 31-letni "Oli" będzie naszą tajną bronią za dwa tygodnie na Łużnikach? Nie mamy nic przeciwko. Oprócz powrótu Olisadebe warte zauważenia także powołania dla Arkadiusza Głowackiego, Rogera Guerreiro i Dawida Janczyka. Wszyscy ci zawodnicy nie znaleźli się na liście piłkarzy poproszonych na zgrupowanie poprzedzające spotkania z Czechami i Słowacją.

Rosja

Bramkarze: Igor Akinfiejew (CSKA Moskwa), Władymir Gabułow (Dynamo Moskwa), Wiaczesław Małafiejew (Zenit Sankt Petersburg)
Obrońcy: Aleksandr Aniukow (Zenit Sankt Petersburg), Aleksiej Bierezucki, Wasilij Bierezucki, Sergiej Ignaszewicz (wszyscy CSKA Moskwa), Denis Kołodin (Dynamo Moskwa), Rienat Janbajew (Łokomotiw Moskwa), Jurij Żyrkow (Chelsea FC)
Pomocnicy: Dinijar Bilaletdinow (Everton FC), Władymir Bystrow, Igor Denisow (obaj Zenit Sankt Petersburg), Ałan Dżagojew (CSKA Moskwa), Aleksiej Rebko (FK Moskwa), Siergiej Siemak (Rubin Kazań), Igor Siemszow (Zenit Sankt Petersburg), Dmitrij Torbinski (Łokomotiw Moskwa), Konstantin Żyrianow (Zenit Sankt Petersburg)
Napastnicy: Andriej Arszawin (Arsenal FC), Aleksandr Kierżakow (Zenit Sankt Petersburg), Roman Pawliuczenko (Tottenham Hotspur), Paweł Pogrebniak (VFB Stuttgart), Dmitrij Syczew (Łokomotiw Moskwa)

Polska

Bramkarze: Artur Boruc (Celtic FC), Łukasz Fabiański (Arsenal FC), Łukasz Załuska (Celtic FC)
Obrońcy: Bartosz Bosacki (Lech Poznań), Piotr Brożek, Arkadiusz Głowacki (obaj Wisła Kraków), Paweł Golański (Steaua Bukareszt), Marcin Kowalczyk (Dynamo Moskwa), Michał Żewłakow (Olympiakos CFP)
Pomocnicy: Tomasz Bandrowski (Lech Poznań), Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund), Roger Guerreiro (AEK Ateny), Michał Janota (SVB Excelsior), Kamil Kosowski (APOEL), Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck), Rafał Murawski (Rubin Kazań), Ludovic Obraniak (Lille OSC), Sławomir Peszko (Lech Poznań), Radosław Sobolewski (Wisła Kraków)
Napastnicy: Dawid Janczyk (KSC Lokeren), Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre), Robert Lewandowski (Lech Poznań), Emmanuel Olisadebe (Henan Jianye)
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2012, 14:46:07 wysłana przez kmiron#10 »

Offline Munez19

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 03.09.2012r.
  • "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 29, 2012, 16:52:40 »
Oli powołany na mecz z Rosją ! No w końcu mnie ten post o powołaniach zaciekawił. Pamiętam jak pykałem tym gostkiem w Fifie cz Pesie :D

Hércules de Alicante CF by Munez19

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
    • Status GG
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 29, 2012, 19:48:10 »
Nie lada sensacja ten powrót Emsiego, nie spodziewałem się tego po Tobie :P
Janas oprócz tego, że zaskoczył kibiców, to po części chyba też siebie. Czarnoskóry reprezentant polski przepadł jakiś czas temu i myślę, że nawet sam Emanuel nie spodziewał się takiego wyróżnienia ze strony selekcjonera. Ale prawda jest taka, że taki ruch tylko doda kolorytu zarówno naszej drużynie, jak i samej karierze. Może jeśli Oli zagra dobre mecze, a my awansujemy, to ostatecznie załapie się nawet do turniejowej 23? Życzę tego i jemu, i Tobie ;)
Fajny skład, fajnie cofnąć się trochę w przeszłość i powspominać. Mariusz Lewandowski nawet się załapał, a dziś właśnie czytałem o tym, że chce on się pożegnać z reprezentacją, grając w niej może nawet w najbliższym spotkaniu z Urugwajem. Myślę, że taneczny partner Kręciny na to zasługuje :D
Czkam niecierpliwie na kolejne części opowiadania.

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 30, 2012, 16:58:05 »
No to na mecz z Ruskami mamy sensacje!!! Wielki Olisadebe powraca!!! Przydałby się jeszcze Roker Pereiro :P Jak strzeli bramkę - będę pod wrażeniem i zastanawiam się, czy jeżeli zagrałby klika niezłych spotkań, to czy nie załapałby się do tej kadry ostatecznej.

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 30, 2012, 17:17:15 »
Rogera też powołano. Jego nazwisko wspomniano w tekście dwukrotnie.

W życiu nie spodziewałbym się po tobie powołania Olisadebe. Takie sensacyjne powroty dotychczas cechowały głównie słabe kariery, które kończyły się tak szybko jak się zaczęły.

Dobrze, że zapisałeś nazwiska Rosjan w polskiej transkrypcji, bo jest ona bliższa oryginałowi niż angielska (a w dodatku mowa o meczu z reprezentacją Polski), ale niestety nie uniknąłeś błędów. Napisałeś kolejno "Berezucki, Bilaletdinow, Denisov, Kerżakow, Pawluczenko i Syczow". Powinno być "Bierezucki, Biljateldinow, Denisow, Kierżakow, Pawliuczenko i Syczew", ale to niewielkie pomyłki.
" border="0

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 30, 2012, 17:26:11 »
Rogera też powołano. Jego nazwisko wspomniano w tekście dwukrotnie.

No właśnie - Rogera Guerreiro, a nie Rokera Pereiro :P

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 30, 2012, 20:17:31 »
W życiu nie spodziewałbym się po tobie powołania Olisadebe. Takie sensacyjne powroty dotychczas cechowały głównie słabe kariery, które kończyły się tak szybko jak się zaczęły.
A więc mam nadzieję, że przełamię fatum. Powrót Olisadebe w tamtym okresie nie jest jakiś bardzo nierealny. Jeśli coś, nie planuję robienia go ważnym członkiem drużyny. Nie wiem nawet, czy w ogóle wejdzie na boisko.

Dobrze, że zapisałeś nazwiska Rosjan w polskiej transkrypcji, bo jest ona bliższa oryginałowi niż angielska (a w dodatku mowa o meczu z reprezentacją Polski), ale niestety nie uniknąłeś błędów. Napisałeś kolejno "Berezucki, Bilaletdinow, Denisov, Kerżakow, Pawluczenko i Syczow". Powinno być "Bierezucki, Biljateldinow, Denisow, Kierżakow, Pawliuczenko i Syczew", ale to niewielkie pomyłki.
OK, dzięki za wychwycenie pomyłek. Napisałem odruchowo, tylko niektóre nazwiska - jak Janbajew - sprawdzając. Mój błąd.

PS. Co do Dinara Bilyaletdinova, polska Wikipedia nazywa go Bilaletdinowem. Na podobną transkrypcję natknąłem się w dzisiejszej "Piłce Nożnej"...
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 20:21:07 wysłana przez kmiron#10 »

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 30, 2012, 22:09:36 »
PS. Co do Dinara Bilyaletdinova, polska Wikipedia nazywa go Bilaletdinowem. Na podobną transkrypcję natknąłem się w dzisiejszej "Piłce Nożnej"...
Owszem, ale z drugiej strony, logicznie rzecz biorąc "lya" czyta się jako "lja", nie? Nie wiem, dlaczego Wikipedia i "Piłka Nożna" ignorują to j. Może mają dobry powód, nie wiem. Nigdy nie uczyłem się rosyjskiego.
" border="0

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 02, 2012, 14:43:32 »
Najbliższy rywal:
Rosja

Związek piłkarski: Российский Футбольный Союз (Rosyjski Związek Piłki Nożnej)
W FIFA od: 1992
Sukcesy: III-IV miejsce na mistrzostwach Europy 2008

W eliminacjach MŚ 2010:
Rosja 2:1 Walia
Niemcy 2:1 Rosja
Rosja 2:0 Azerbejdżan
Liechtenstein 0:1 Rosja
Finlandia 0:3 Rosja
Rosja 3:0 Liechtenstein
Walia 1:3 Rosja
Rosja 0:1 Niemcy
Azerbejdżan 1:1 Rosja

Czeka nas arcytrudne zadanie. Zmierzymy się z brązowym medalistą zeszłorocznego Euro, który - choć obniżył loty - wciąż jest piekielnie mocnym zespołem. W rzeczywistości Rosji nie można nazwać trzecią siłą Starego Kontynentu, ale Polska z pewnością nie jest faworytem tego dwumeczu. Czym straszyć nas mają zamiar nasi rywale? W bramce "Sbornej" ujrzymy z pewnością Igora Akinfiejewa. Golkiper CSKA Moskwa, choć wciąż bardzo młody, jest już reprezentacyjnym wyjadaczem. Kibice i koledzy z zespołu wiedzą, że na niego zawsze można liczyć. W defensywie Guus Hiddink postawi prawdopodobnie sprawdzoną czwórkę: Aniukowa, Ignaszewicza, Bierezuckiego i Żyrkow. W dużej mierze dzięki tym piłkarzom Rosjanie wypadli rok temu w Austrii i Szwajcarii tak dobrze. Środkiem pola dowodzi charyzmatyczny pomocnik Rubina Kazań, Siergiej Siemak. Piłkarz ten jest kapitanem reprezentacji Rosji i jej boiskowym wodzirejem. U boku Siemaka biega inny maestro - Konstantin Żyrianow z Zenita Sankt Petersburg. Przed nimi ujrzymy ofensywnie usposobionych skrzydłowych: Władymira Bystrowa i Dinijara Bilaletdinowa. Trzeba będzie bardzo uważać, aby nie stracić bramki po dośrodkowaniu któregoś z nich w pole karne, gdzie czekać już będą głodni goli Roman Pawliuczenko i Andriej Arszawin. Warto poświęcić kilka słów temu drugiemu. Piłkarz ten, choć nie najmłodszy, bo 28-letni, był prawdziwym odkryciem Euro 2008. Choć nie mógł zagrać w pierwszych dwóch meczach fazy grupowej z powodu zawieszenia, Guus Hiddink postanowił wziąć go ze sobą do Austrii i Szwajcarii. Opłaciło się. Kiedy Arszawin wskoczył do składu, z miejsca stał się liderem "Sbornej". Rozegrał dwie znakomite partie, przeciwko Szwecji i Holandii. Mimo że zawiódł, jak i cały zespół, w półfinale z Hiszpanią, latem 2008 roku zawodnika Zenita chciał u siebie mieć niemal każdy liczący się klub w Europie. Ostatecznie Andriej pozostał w Rosji, ale tylko na pół roku. W styczniu bieżącego roku wylądował w Londynie i zasilił Arsenal. Po 10 miesiącach pobytu Arszawina w Anglii można powiedzieć, iż "The Gunners" dobili niezły interes. Rosjanin jest jednym z liderów drużyny i być może z nim w składzie uda się wreszcie podopiecznym Arsene'a Wengera zdobyć jakieś trofeum, na które kibice stołecznej ekipy czekają już od ponad czterech lat.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2012, 21:59:31 wysłana przez kmiron#10 »

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 02, 2012, 14:43:32 »