1. REPREZENTACJE W LIDZE
Co sadzicie o tym aby zarzad pesleague wprowadzil mozliwosc gry reprezentacjami w lidze.
Zroznicowalo by to gre wtedy wiekszosc nie grala by realem badz barca bo byla by mozliwosc wybrania wielu rownych jak nie lepszych druzyn.
2. GRA LOSOWYMI DRUZYNAMI W LIDZE
Jak wyzej na temat gry losowymi zespolami w lidze tak jak mialo to miejsce w LM i LE w zeszlym sezonie. Moglo by to wygladac tak 1 liga druzyny z 6 koszyka, 2 liga 5 koszyk, 3 liga 4 koszyk itd chcesz grac lepsza druzyna awansuj. Przyklad LM i LE jest bardzo dobry rozgrywki te pokazaly swietny rucha i rewelacyjna zabawe ktora daje gra losowymi druzynami. Wtedy w 1 lidze nie bedzie juz 10 Barc i 5 Realow tylko po 3 takie same zespoly zabawa byla by znacznie ciekawsza.
3. ABSENCJE I KARY ZA CZERWONE KARTKI
Powracam rowniez do tematu absencji za czerwone kartki o ktory walczylem w rozgrywkach ligowych PES12. Co myslicie na temat wprowadzenia dodatkowego wykluczenia w nastepnym meczu dla gracza ktory otrzymal czerwona kartke w poprzednim meczu. Glownie chodzi mi o to by ukarac graczy grajacych kosami z tylu przy akcjach sam na sam bo teraz czuja sie oni bezkarnie. Tlumaczac sie tym ze jest to element gry, ale tu chodzi o gre fair play a nie o zwyciestwo za wszelka cene jaka w tym zabawa ? Elementem gry jest rowniez korupcja wiec co mam pisac do graczy ty dam ci 100zl jak wpiszesz wynik 2:0 dla mnie bo taki jest element gry ? To zabija zabawe i walke w duchu fair play !
Rozwiazanie widzial bym w taki sposob ze gracz A otrzymujacy czerwona kartke w meczu z graczem B
dostaje kare jednego wykluczenia dodatkowego gracza w nastepnym meczu ligowym. W jego profilu mogla by sie pojawiac taka informacja wtedy gracz C ktory bedzie gral nastepny mecz z graczem A wyklucza mu dodatkowego zawodnika. Wtedy ktos zanim chamsko skosi od tylu przy akcji sam na sam zastanowi sie najpierw dwa razy czy mu sie to oplaci.
Juz w PES12 byla goraca dyskusja na ten temat zarzad mial wprowadzic kary punktowe za kartki ale nic z tych pomyslow nie wyszlo....
Przez sezon 12 zapisywalem sobie graczy grajacych nie fair play i z nimi po prostu nie gralem lista ta ma ponad 40 graczy w tym Pesie powiekszyla sie juz o kolejnych 3.
4. ROZSTAWIANIE GRACZY W LM I LE WEDLOG RANKINGU
Zamiast ilosci punktow ktore faworyzuja graczy wiecej grajacych bym wprowadzil rozstawienie graczy pod wzgledem ilosci % wygranych meczy wiadomo ze gracz A ktory ma rozegranych 250 meczy 3500pkt i 77% zwyciest powinien byc lepiej notowany od gracza B ktory ma 500 meczy 5000pkt i 55% zwyciestw.
5. RANKING !!!
Za wprowadzeniem dodatkowego rankingu turniejowego (juz nie za zmiana obecnego bo wiem ze to niestety nie przejdzie powod cytuje zarzad "nie mozna odbierac gracza mozliwosci gry" chodz nie wiem jaki to ma sens) na przykladzie tego z ATP badz WTA w ktorym mecze z wyzwan nie byly by brane pod uwage a gracz otrzymywal by punkty za to jak daleko dochodzi w danych rozgrywkach przyklad a nie za wygrywanie meczy: wygranie 1000pkt final 700 polfinal 500 itd itd Taki ranking napewno bylby bardziej prestizowy i gracze nabrali by do niego wiekszy szacunek niz do tego ktory jest teraz i ktory o niczym nie swiadczy poniewaz aby zostac rankingowa jedynka wystarczy rozegrac dwa razy wiecej spotkan niz inni. Najlepszym tego przykladem bylem ja sam w zeszlym sezonie gdzie grajac pod nickiem inovation2 z ponad dwu setnego miejsca awansowalem na 1 miejsce w rankingu grajac po 20 meczy dziennie.
Przyklad tenisowych rankingow jest bardzo dobry poniewaz w sezonie maja okolo 15 najwazniejszych turniejow (tak jak i pesleague Liga, puchar ligi, LM i LE, MS i ME i wiele innych).
prosze o dyskusje na poziomie bez napinki i hejtowania