Podsumowanie letniego okienka transferowego.Po raz pierwszy od wielu lat okienko transferowe w Hiszpanii nie stało tylko pod znakiem wyprzedaży. Co prawda kluby nie wydawały wielkich sum, ale śmiało można powiedzieć, że kluby się bardziej wzmocniły aniżeli osłabiły. Można także było zauważyć, ze kluby wola kupować zawodników z poza ligi, dlatego liczba transferów pomiędzy klubami była dużo mniejsza niż w latach poprzednich. Mimo iż jakichś większych hitów transferowych nie mieliśmy, to okienko prezentuje się całkiem ciekawie. Poniżej krótkie zestawienie, co się działo na rynku transferowym.
Kolejni Polacy lidze hiszpańskiejObok grającego w Levante Dariusza Dudki w La Liga ujrzymy jeszcze 3 innych Polaków. Sebastiana Mila, który przeszedł do Mallorki za 2mln euro, Ireneusz Jelen za 500tys. do Ossasuny Pampeluny oraz Sobiech za 2,5mln do Betisu. Wszyscy trzej zawodnicy zapowiadają, ze chcą powalczyć o 1 skład w swoich klubach. Jak w przypadku Sebastiana Mili i Sobiecha jest to bardzo możliwe, o tyle na Ireneusza Jelenia chyba nie wielu się odważy postawić, ze będzie czołową postacią Ossasuny, gdyż od dłuższego czasu nie potrafił się umiejscowić w jakimkolwiek klubie i grał bardzo mało. A i konkurencje ma bardzo wielką. Natomiast byly gracz Slaska Wrocław wydaje się, ze ma ogromna szanse. Miał świetne 2 ostatnie sezony w Slasku, ma niezły przegląd pola, świetne uderzenie z dystansu. Na tym drużyna z Majorki może skorzystać. Z kolei Artur Sobiech były gracz m. in Ruchu Chorzów ma potencjał, czy go wykorzysta i zaskoczy wszystkich? Zobaczymy
I. Jelen: "Wiem, ze w ostatnich latach zawodziłem, grałem mało, ale teraz otwarła się przede mną wielka szansa, aby powrócić na salony. Wiem jak ciężko będzie się przebić do pierwszego składu, ale gry w piłkę się nie zapomina, i mam nadzieje, ze będę dostawał szanse."
Redaktor: "Ile bramek strzelisz?"
I. Jelen: "Piętnaście!"
Top 10 transferów z zagranicy 1. Gareth Bale z Tottenham do Real Madryt -
50mln euro2. Theo Walcott z Arsenal do FC Barcelona -
31mln euro3. Maicon z Inter Mediolan do Real Madryt -
30mln euro4. Maxi Lopez z Sampdoria Genua do Levante UD -
8.5mln euro5. Christian Maggio z Napoli do Valencia CF -
12mln euro6. Miroslaw Klose z Lazio do Valencia CF -
6mln euro7. Aleksandr Hleb z Bate Borysow do Betis -
2,5mln euro8. Ari z Spartak Moskwa do Atletico -
6mln euro9. Marco Estrada z Montpellier do Getafe -
5mln euro10. Obafemi Martins z Rubin Kazan do Real Sociedad -
3,5mln euroTop 5 transferów między klubami1. Jose Callejon z Real Madryt do Valencia CF -
7mln2. Aly Cissokho z Valencia CF do FC Barcelona -
7mln3. Ivan Rakitic z Sevilla do Valencia CF -
w rozliczeniu4. Pablo Hernandez z Valencia CF do Sevilla -
w rozliczeniu5. Dani Parejo z Valencia CF do Athletic Club -
7mlnTop 5 transferów poza ligę1. Mesut Ozil z Real Madryt do Chelsea Londyn -
40mln euro2. Abidal z FC Barcelona do Anzy Machaczkala -
2mln euro3. Gary Medel z Sevilla do (?) -
10mln euro4. Cristian Rodriguez z Atletico Madryt do Augsburg -
5mln euro5. Diego Costa z Rayo Vallecano do FC Porto -
7mln euroLiczby zwiazane z okienkiem transferowym w La LigaPrzyszło zawodników: 59
Odeszło zawodników: 18
Zmienili barwy: 8
Najwięcej wydal: Real Madryt -
70mln euroNajmniej wydal: Real Valladolid, Malaga CF -
0mln euroWydatki: ok.
255mln euroZarobek: ok.
130mln euroSaldo: ok.
-125mln euro Pozniej dodam podsumowania transferow poszczegolnych druzyn wraz z przewidywana lokata na ten sezon.