Średnio mnie obchodzi, że cię nie przekonuję. Jeśli prawda, de facto informacje powszechnie znane i dostępne od lat, nie jest w stanie cię przekonać, nie przekona cię nic. W dodatku mało która dyskusja kończy się inaczej niż "nie dogadamy się". Wiem, że używając terminu "klasyczna dziesiątka" nie mówisz o... "klasycznej dziesiątce" (
), ale co to zmienia, skoro napisałem już coś na ten temat?
Będzie liderował kiedy będzie strzelał bramki. Umie trafiać do siatki, ale brakuje mu wsparcia z przodu.
Przeczysz sam sobie. To lider ma dawać wsparcie reszcie zespołu, podrywać ją do walki, nie odwrotnie. Poza tym, skrzydła to akurat jeden z silniejszych punktów polskiej kadry. Niestety silniejszy od ataku.
był cofniętym napastnikiem z zadaniami mocno defensywnymi.
Nie miał wcale takich zadań, po prostu tak grał. Ferguson dawał mu dużą swobodę. "Defensywnym napastnikiem" nazwano go krótko po jego debiucie w MU, w którym swoją drogą skompletował hat-tricka w Lidze Mistrzów.
naucz się, że piłka nożna to sport drużynowy, a nie indywidualny. Będzie liderował kiedy będzie strzelał bramki. Umie trafiać do siatki, ale brakuje mu wsparcia z przodu.
Piłka nożna to sport zespołowy, w którym ważną rolę odgrywają indywidualne umiejętności poszczególnych piłkarzy. Nie da się odnieść sukcesu bez liderów, a kto ma nim być, jeśli nie jeden z najlepszych napastników na świecie? Ibrahimović jakoś bardzo dobrze radzi sobie z tym zadaniem. Szwecja to co prawda mocniejsza reprezentacja niż Polska, ale proporcje "umiejętnościowe" na linii gwiazda - reszta zespołu są podobne, bo "Ibra" jest też od Lewandowskiego zwyczajnie lepszy.
Bilans 56/18 to dla Lewandowskiego powód do wstydu (chociaż i tak bardziej kompromituje się beznadziejny od czasu odejścia z Lyonu Benzema). Już męczy mnie bronienie go na tysiąc sposobów, zamiast przyznania, że po prostu gra dużo słabiej niż w Dortmundzie. Jeden gol niczego nie zmienia, bo wszyscy na niego liczyli, a on w całych eliminacjach jak dotąd strzelił zaledwie 3 gole, z czego 2 San Marino z rzutów karnych. Smolarek w eliminacjach do Euro 2008 strzelił 9, a nie był nawet urodzonym napastnikiem, tylko przemianowanym skrzydłowym.