Po transferze do Chelsea choćby Fernando Torresa kibice The Blues mogą spodziewać się po zarządzie wszystkiego. Zima ta, choć mroźna, na Stamford Bridge była niezwykle gorąca. Do składu dołączyło aż 4 nowych graczy, a jedynie 1 pożegnał się z Londynem.
PRZYSZLI:1. GUILLAUME HOARAU
Pozycja: Napastnik
Poprzedni klub: Paris Saint-Germain
Cena: 15,772,400 £
Pensja za połowę sezonu: 1,087,200 £
2. EZEQUIEL LAVEZZI
Pozycja: Napastnik
Poprzedni klub: Napoli SSC
Cena: 23,619,400 £
Pensja za połowę sezonu: 1,579,200 £
3. AARON LENNON
Pozycja: Pomocnik
Poprzedni klub: Tottenham Hotspur
Cena: 39,529,600 £
Pensja za połowę sezonu: 2,163,000 £
4. GOLOBART
Pozycja: Obrońca
Poprzedni klub: Akademia Chelsea
Cena: 0 £
Pensja za połowę sezonu: 109,000 £ODESZLI:1. ALEX
Pozycja: Obrońca
Transfer do: AC Milan
Cena: 16,659,400 £CARLO ANCELOTTI NA TEMAT TRANSFERÓW:
To na pewno wielkie okienko transferowe dla Chelsea. Jestem przekonany, że każdy z tych czterech graczy, którzy zasili The Blues coś wniosą do drużyny. Hoarau to świetny napastnik, udowodnił to podczas swojego pobytu w Paryżu. Na obecną chwilę jest najlepszym strzelcem w Ligue 1 z ośmioma bramkami na koncie. Lavezzi to również wspaniały gracz, jestem przekonany, że fani go pokochają. Aarona Lennona kibice Chelsea raczej dobrze znają, występował w Tottenhamie. Może tamtejsi fani go znienawidzą, lecz jestem pewien, że fani The Blues będą go wspierać. Do składu dołączył również Golobart, który wypełni lukę po Alexie. Oczywiście chciałbym podziękować Alexowi za wszystko, co zrobił dla klubu i życzę mu powodzenia w dalszej karierze w AC Milanie.
NUMERY NOWYCH ZAWODNIKÓW:
1. Hoarau - 14
2. Lavezzi - 22
3. Lennon - 16
4. Golobart - 31
WYPOWIEDZI PIŁKARZY:
Hoarau: Jestem bardzo szczęśliwy, z powodu mojego transferu do Chelsea. Mam nadzieję, że moja aklimatyzacja w klubie przebiegnie szybko i już wkrótce ucieszę kibiców moimi bramkami. Carlo Ancelotti to wspaniały trener, myślę, że sięgniemy po dublet w tym sezonie.
* Hoarau udzielał wywiadu w języku francuskim, gdyż nie włada jeszcze językiem angielskim.
Lennon: To dla mnie wspaniały czas. Gram w Chelsea, będę walczył o najwyższe cele, co było moim marzeniem. Mam nadzieję, że nowi koledzy z zespołu pomogą mi się tutaj ze wszystkim zapoznać. Oczywiście nie tylko mi, ale również innym nowym graczom. Dla mnie jest o tyle łatwiej, że mieszkam w Londynie i jestem tu od dłuższego czasu no i oczywiście mówię po angielsku. Jednak jestem przekonany, że wszyscy w Chelsea świetnie będziemy się rozumieli. Nie mogę się doczekać pierwszego treningu.
Lavezzi: Jestem szczęśliwy. Dziękuje oczywiście Napoli za to, co dla mnie zrobili. Teraz otwiera się nowy rozdział w mojej karierze. Nowa liga, nowy język, wszystko jest tu nowe. Mam nadzieję, że wraz z pomocą kolegów szybko się tutaj zaadaptuje. Liczę na swoje umiejętności i wiele bramek w niebieskiej koszulce.
Podobnie jak Hoarau, Lavezzi nie potrafi jeszcze mówić w języku angielskim, udzielił wywiadu po hiszpańsku.
NASTĘPNY MECZ (vs West Ham United): ROZGRYWKI: PREMIER LEAGUE MIEJSCE: UPTON PARK