Runda jesienna w pigułce
Mecze wygrane ogółem: 25
Mecze zremisowane ogółem: 2
Mecze przegrane ogółem: 1
Pozycja w lidze: 1
FA Cup: Odpadli w ćwierćfinale
Liga Mistrzów: Awans do 1/8 finału
Żółte kartki: 6
Czerwone kartki: 1
Najwięcej spotkań ogółem:
Mesut Ozil, Maxi Rodriguez - 26
Luis Suarez, Jose Reina - 25
Ignazio Abate - 23
Najwięcej bramek ogółem:
Luis Suarez - 24
Mesut Ozil - 12
Ignazio Abate - 10
Najwięcej asyst ogółem:
Ignazio Abate - 13
Mesut Ozil - 10
Maxi Rodriguez - 8
Najlepsza średnia ocen ogółem:
Luis Suarez - 6.9
Mesut Ozil - 6.7
Maxi Rodriguez, Ignazio Abate - 6.6
Transfery, transfery, transfery...
W zimowym okienku transferowym Liverpool pozbył się czterech zawodników. Dwóch z nich jednak tylko wypożyczono, zaś dwóch to transfer definitywny.
Jako pierwszy został wypożyczony napastnik Danny Pacheco. Zgłosiło się po niego Cagliari Calcio, płaciło 2,500,000€, więc trudno było nie skorzystać, zwłaszcza, że Pacheco jak narazie nie miał wielu szans na grę. Drugim zawodnikiem którego wypożyczono jest boczny napastnik - Florian Jozefzoon. Młody Holender wrócił jak narazie do swojego kraju. AZ Alkmaar za jego wypożyczenie zapłaciło nieco ponad 400,000€.
Pora na zawodników sprzedanych. Na pewno obaj z nich byli momentami kluczowymi graczami ekipy Dalglisha. Pierwszym z nich jest boczny obrońca Glen Johnson, któremu tuż po przybyciu Santona wróżono odejście z "The Reds". Tak też się stało. Został sprzedany do... Fenerbahce za 29,000,000€. Jak na klub z Turcji jest to ogromna suma. Kontrakt z tureckim zespołem podpisał na 3 lata. Drugim sprzedanym zawodnikiem jest także obrońca, tyle że środkowy. Jeszcze w ostatnim meczu rundy jesiennej strzelił bramkę, a już musi rozstawać się z zespołem. Mowa oczywiście o Martinie Skrtelu który odszedł do Benfici Lizbona za 13,500,000€, a kontrakt podpisał na 4 lata.
Tych Panów w koszulce Liverpoolu już nie zobaczymy. Od lewej: Glen Johnson, Martin SkrtelOto cała lista sprzedanych/wypożyczonych zawodników: - Danny Pacheco, 2,500,000€ (Cagliari Calcio, wypożyczenie)
- Florian Jozefzoon, 400,000€ (AZ Alkmaar, wypożyczenie)
- Glen Johnson, 29,000,000€ (Fenerbahce Stambuł)
- Martin Skrtel, 13,500,000€ (Benfica Lizbona)
- Steven Irwin, nie przedłużył kontraktu - odejdzie po sezonie W przerwie zimowej Liverpool pozyskał dwóch graczy. Jeden z nich na pewno zwiastuje odejście po sezonie Jose Reiny, zaś drugi ma wypełnić lukę rezerwowego po Glenie Johnsonie.
Oto pozyskani zawodnicy:1. David Ospina (ur. 31 sierpnia 1988 w Medellín) – piłkarz kolumbijski grający na pozycji bramkarza. Mierzy 183 cm wzrostu, waży 79 kg. W przerwie zimowej sezonu 2011/2012 przeniósł się z Nicei do Liverpoolu za około 20,000,000€. Ma zastąpić ponoć Reinę, po którego jednak nikt się nie zgłosił i jak narazie został na Anfield. Ospina dostał bluzę z numerem 1, zaś Gulacsi wrócił do numer 42.
3. César Azpilicueta (ur. 28 sierpnia 1989 w Pampelunie) – hiszpański piłkarz występujący najczęściej na pozycji prawego obrońcy. Obecnie gra w zespole Liverpoolu do którego przeszedł w przerwie zimowej sezonu 2011/2012 z Marsylii. Angielski klub zapłacił za niego 13,000,000€. W Liverpoolu będzie grać z numerem 3, który otrzymał od van der Wiela. Holender zaś zagra z numerem 2 zwolnionym po odejściu Johnsona.
Oto cała lista kupionych zawodników:
- Cesar Azpilicueta, 13,000,000€ (z Olympique Marsylia)
- David Ospina, 20,000,000€ (z OGC Nice)
Dwóch kupionych przez LFC: Cesar Azpilicueta i David Ospina
oj chłopie ale gromisz wszystkich może czas się osłabić i na wychowanków postawić bo kariera staje się monotonna.
No, chciałem się osłabić. Na listę poszli Maxi, Gerrard, Johnson, Skrtel, Reina, jednak kupiono tylko tych dwóch dla których z powodzeniem mam zastępstwo (Azpilicueta kupiony w zasadzie tylko w przypadku słabszej formy/kontuzji van der Wiela). Nie wiem, może czas odpocząć trochę od tej kariery.
W komentarzach możecie pisać jakieś propozycje drużyn, może któraś mi się spodoba