Erman Yaşar i Hakan Şükür ekspertami Eurosportu!Legenda tureckiej piłki ocenia grupy Mistrzostw Europy! Erman: Zacznijmy od przedstawienia czytelnikom Twojej sylwetki. Hakan Sukur - 112 spotkań w narodowej reprezentacji, w których trafił 51 bramek. Gwiazda Galatasaray'u, dla którego rozegrałeś 392 spotkania, gdzie strzeliłeś aż 297 bramek! Grałeś również w Interze, Parmie czy Blackburn. Bez wątpienia największa gwiazda tureckiego futbolu, a na czas mistrzostw ekspert i analityk. Jak się czujesz w tej roli?
Hakan: No tak. Fajnie jest tu w studiu, ale napewno tęsknie za boiskiem. Szkoda, że nie mogę zagrać dla narodowej reprezentacji podczas tak wielkiej imprezy w dodatku rozgrywanej u nas.
Erman: Dokładnie! Bardzo się cieszymy z organizacji EURO przez Turcję. Mamy nadzieje, że to będą wspaniałe mistrzostwa. Hakan, byłeś we wszystkich miastachm, na wszystkich stadionach, na których zostanie rozegrane EURO. Jak oceniasz nasze państwo pod względem przygotowawczym? Damy rade?
Hakan: Damy rade! Wszystko jest przygotowane perfekcyjnie. Stadiony są świetne i zazdroszcze piłkarzom gry na takich obiektach. Komunikacja również jest na wysokim poziomie. Najbardziej cieszy mnie pomysł z połączeniem każdego stadionu ze sobą linią komunikacyjną, co z pewnością ułatwi kibicom dotarcie na każde spotkanie.
Erman: Pomówmy jednak o samym aspekcie piłkarskim. Wczoraj odbyło się losowanie. W grupie A obok nas znaleźli się Szwajcarzy, Izrael oraz Austria. Do naszej grupy dolosowani zostali stosunkowo łatwi rywale, prawda?
Hakan: Tak, dokładnie. Patrząc na wszystkie grupy to nasza jest najłatwiejsza. Będziemy mieli stosunkowo łatwą drogę do ćwierćfinału, jednak nie mogą nasi piłkarze się rozluźniać, gdyż Szwajcarzy grają świetny futbol. Udowodnili to remisem z Hiszpanią w kwalifikacjach. Izrael również nie bez przypadku znalazł się na tych mistrzostwach. Wyeleminowanie chociażby Włoch jest wielkim sukcesem. Austria jest dla mnie nie wiadomą.
Erman: Przenieśmy się do grupy B. Tutaj mamy Anglię, Francje, Danie i Bułgarie. Kto z tych ekip ma największe szanse na awans?
Hakan: Zdecydowanie Anglia i Francja. Anglicy wygrywając każdy mecz w kwalifikacjach pokazali, że mają bardzo silny skład. Francuzi są zawsze faworytem na każdej imprezie. Przekreślić ich szanse może jedynie atmosfera wewnątrz ekipy. Znamy z poprzednich turnieji, że często mają z tym problem. Uważam jednak, że w tym roku może być inaczej. Do ekipy wrócił Zidane, który jest wielkim liderem reprezentacji. Poza tym wrócił ze wspaniałą formą. Dania i Bułgaria będą musieli się namęczyć, by urwać drugie miejsce w tej grupie jeden z dwóch wielkich faworytów.
Erman: Czas na grupę C! W tej grupie o awans do ćwierćfinału powalczą Holendrzy, Hiszpanie, Polacy oraz Białorusini.
Hakan: Holendrzy i Hiszpanie są bez wątpienia faworytami do awansu. Outsiderem jest Białoruś mimo, że w kwalifikacjach potrafili urwać punkt Francuzom. Co do ekipy reprezentacji Polski to trudno mi coś powiedzieć. Polacy mają dobry skład, który w kwalifikacjach zdobył 4 punkty z Niemcami! Trafili jednak na bardzo trudną grupę i żeby awansować będą musieli zagrać na 110% swoich sił i umiejętności. Można powiedzieć, że mają trochę pecha.
Erman: Ostatnia grupa - nazywana grupą śmierci to: Portugalia, Niemcy, Szwecja, Serbia.
Hakan: Oj tak... zdecydowanie grupa najtrudniejsza do przebrnięcia dla każdej z tych czterech ekip. Prawdę mówiąc to nie potrafię podać dwóch ekip, które mają największe szanse na awans. Każda z ekip w kwalifikacjach potrafiła się potknąć z dużo słabszym rywalem. Przykładem jest remis Portugali z Estonią. Wydaje się, że Niemcy mają najsilniejszy skład, ale jak mówiłem wcześniej. Ciężko wytypować dwóch głównych faworytów. Napewno walka w tej grupie będzie niezwykle interesująca.
Erman: Przeanalizowaliśmy wszystkie grupy. Jednak kto Twoim zdaniem ma największe szanse na końcowy triumf?
Hakan: Hmm... to trudne pytanie. Bardzo by mi się marzyło, by to nasza ekipa wygrała, lecz jest to niezwykle trudne zadanie dla naszych chłopaków, ale patrząc realnie na nasze możliwośći to stać nas nawet na medal i tego chłopakom życzę. Kto wygra jednak Mistrzostwo Europy? Hmm... faworytów jest kilka. Na każdych mistrzostwach jest ten sam skład, czyli Anglia, Niemcy, Hiszpania, Francja, Holandia czy Portugalia. Jednak wydaje mi się, że najsilniejszą kadre jak na ten moment mają Holendrzy.
Erman: Medal dla nas byłby wielkim sukcesem. Jednak liczymy i życzymy wszystkim wielkich emocji podczas tegorocznego turnieju o Puchar Europy!
Arbitrzy tegorocznego EURO! Howard Webb, sędzia pochodzący z Angli. Z zawodu jest policjantem w stopniu sierżanta. Na międzynarodową listę arbitrów FIFA trafił w 2005 roku. Anglik będzie sędziował mecze fazy grupowej, jeden ćwierćfinał i półfinał. Jest również typowany na arbitra, który będzie sędziował finał!
Viktor Kassai, węgierski sędzia licencje FIFA otrzymał w 2003 roku. Węgier jest drugim kandydatem na arbitra, który będzie sędzią finałowego spotkania. Będzie sędziował mecze fazy grupowej.
Massimo Busacca, jeden z bardziej doświadczony arbitrów na tegorocznym EURO. Szwajcar licencje FIFA otrzymał w 1999 roku. Będzie sędziował spotkania fazy grupowej, ćwierćfinału oraz będzie arbitrem meczu o 3 miejsce.
Alberto Undiano Mallenco, sędzia z Hiszpanii. Pełną licencje FIFA otrzymał w 2004 roku. Hiszpan z zawodu socjolog będzie sędziował mecze fazy grupowej, ćwierćfinał i półfinał.
Wolfgang Stark, 41 letni Niemiec na listę międzynarodowych arbitrów FIFA trafił w 1999 roku. Będzie sędziował mecze fazy grupowej i ćwierćfinał.
ROZGRYWKI UEFA EURO 2011 CZAS ZACZĄĆ!