ERMAN YAŞAR I HAKAN ŞÜKÜR PODSUMOWUJĄ FAZĘ GRUPOWĄ ROZGRYWEK O MISTRZOSTWO EUROPY!Erman: Hakan, faza grupowa za nami. Naszym zadaniem jest podsumowanie poszczególnych grup. Zanim jednak dokonamy takiej analizy spytam Cię o wrażenia. Co Cię najbardziej zaskoczyło, rozczarowało, czego się spodziewałeś, a co się nie sprawdziło?Hakan: Przede wszystkim cieszę się z awansu Turcji do kolejnej fazy turnieju. Musimy być szczerzy w swoich słowach. Turcja nie rozegrała trzech świetnych spotkań. Obawiam się, że gdyby w grupie A byli rywale na wyższym poziomie Turcji mogłoby już nie być na EURO. Największe rozczarowanie? Myślę, że postawa Hiszpanii tutaj zawiodła wielu fanów. W pierwszym spotkaniu zagrali fenomenalnie. Mieli pecha, że Holandia zagrała jeszcze lepiej [śmiech]. W drugim meczu mieli trochę pecha. Sądze, że mecz z Białorusią przegrali z własnej głupoty. W trzecim spotkaniu mam wrażenie, że Hiszpanie sobie już odpuścili. Erman: Zacznijmy od grupy A, którą troszeczkę już opisałeś. Hakan: Tak jak mówiłem wyżej. Cieszę się z awansu Turcji. Mimo, że Izrael awansując na EURO zaskoczył nie jednego, to awansując do ćwierćfinału zaskoczył jeszcze bardziej. Lepszego debiutu na EURO nie można sobie wymarzyć. Austria była dla mnie nie wiadomą przez cały turniej. Sądze, że nie wytrzymali presji, bo mieli duże szanse na awans prowadząc w tabeli po dwóch kolejkach.Erman: W grupie B awansowali dalej Francuzi z Anglią. Można powiedzieć o jakiś zaskoczeniu?Hakan: Z pewnością nie. Francja i Anglia byli faworytami tej grupy i potwierdzili swoją wyższość nad rywalami. Jedynie Dania mogła dojść kroku dwóm w/w reprezentacjom. Niestety dla nich nie byli na tyle silni, by pokonać czy to Anglię czy Francje. Bułgarzy byli stawiani w roli outsidera grupy, więc nie można tu powiedzieć o jakimś zawodzie.Erman: Grupa C przyniosła najwięcej emocji chyba dla wszystkich. To Holandia i Białoruś wyszli z tej grupy zostawiąc za burtą Hiszpanów i Polaków. Hakan: Tak, grupa, w której doszło do wielu niespodzianek. O największej mówiłem już wyżej. Nie wiem co się stało z Hiszpanią. Sytuacja trochę podobna do MŚ 2002, gdzie obrońca tytułu - Francja odpada już po trzech spotkaniach. Białoruś to dla mnie objawienie. Bądźmy szczerzy... w pierwszym spotkaniu trochę pomógł im sędzia. Nikt nie wie jak zakończyłaby rozgrywki grupa C, gdyby Białoruś podzieliła sie punktami z Polską, albo gdyby Polska zgarneła trzy oczka. Polska... oni grali dobrze z kwalifikacjach. Przecież potrafili wygrać i zremisować z Niemcami. W meczu z Hiszpanią pokazali, że potrafią grać w piłkę. Mieli trochę pecha, bo grupa trudna, a po tych trzech meczach można stwierdzić, że nawet trochę dziwna. Co do Holendrów to żadna niespodzianka. Oni są stawiani w roli fawortyów całego turnieju. Erman: Ostatnia... chyba najbardziej wyrównana grupa D. Tutaj do ćwierćfinału awansowali Niemcy i Szwedzi. Zaskoczenie?Hakan: Zaskoczeniem można śmiało nazwać ostatnie miejsce Portugalii, której nie pomógł Cristiano Ronaldo. Nie trafił ani razu do siatki. Niemcy tutaj pokazali swoją dominacje strzelając aż osiem bramek nie tracąc żadnej. Podczas słabej postawy Portugali awans Niemiec i Szwecji w pełni zasłużony.Erman: Pomówmy teraz o ćwierćfinałach. Pierwszy to Turcja - Anglia na Ataturk Stadium. Twoj typ i dlaczego akurat taki?Hakan: Hehe... nie mogę powiedzieć nic innego jak to, że stawiam na Turcję. Na pewno nie jesteśmy bez szans. Jeżeli chłopacy poprawią skuteczność możemy poszukać awansu do półfinału w meczu z Anglią, która nie będzie jednoznacznym faworytem tego spotkania. Kolejnym naszym atutem będzie wsparcie kibiców, którzy na pewno swoim dopingiem wesprzą naszych piłkarzy.Erman: Zwycięzca tego spotkania w półfinale zagra ze zwycięzcą innego ćwierćfinału: Francja - Izrael.Hakan: Francja z Zidanem w składzie jest inną ekipą. Śmię twierdzić, iż o 100% lepszą. Izrael zaskoczył awansem, ale ich droga raczej na ćwierćfinale się zakończy.Erman: Trzeci ćwierćfinał to pojedynek Holandii i Szwecji. Hakan: Holandia jest faworytem całej imprezy. Szwedzi nie będą mieli łatwej przeprawy. Myślę, że tutaj może pokazać się mocniej młodziutki Astrit Ajdarević, który zrobił na mnie bardzo duże pozytywne wrażenie w fazie grupowej. Na pewno jest to jeden z najbardziej ciekawych ćwierćfinałów. Nie będzie to łatwy mecz dla obu ekip. Nie zdziwię się jeżeli zwycięzce wyłonią rzuty karne.Erman: A zwycięca tego meczu w półfinale spotka się ze zwycięzcą meczu Niemcy - Białoruś.Hakan: Białoruś jest taką ekipą podobną do Izraelu. Ich awans na EURO już jest sporym zaskoczeniem. Niemcy tutaj nie powinni mieć większego problemu z pokonaniem rywala.Erman: Podsumowując wypowiedź kto Twoim zdaniem ma największe szanse na wygraną z pośród tych ośmiu ekip, które zostały na polu bitwy?Hakan: Mówiąc krótko myślę, że bardzo prawdopodobny wydaje się być finał między Holandią, a Francją, w którym wygra ekipa... lepsza [śmiech].
CASTROL PRZEDSTAWIA STATYSTYKI FAZY GRUPOWEJ!Tym razem Castrol przedstawił nam pełne statystyki całej fazy grupowej rozgrywek UEFA EURO Turkey 2011. Kolejne dopiero po zakończeniu turnieju.
Zawodnicy z najlepszym dorobkiem bramkowym: Andy Carroll
(England) Lukas Podolski
(Germany) Emre Belözoğlu
(Turkey) David Villa
(Spain) Vitali Kutuzov
(Belarus) Yasin Pehlivan
(Austria) Wesley Sneijder
(Netherlands)Bramki:W 24 spotkaniach padło
49 bramek ( w tym
2 gole samobójcze ) co daje
2.0416 bramki na mecz!Najszybciej strzelona bramka padła w
3 minucie meczu, a autorem bramki był
Miroslav Klose w spotkaniu Niemcy - Serbia. Najpóźniej strzelona bramka to gol
Kutuzova z 93 minuty meczu spotkaniu Polska - Białoruś.
Najwięcej bramek padło w obszarze między
76, a 90 minutą gry -
13 bramek. Najmniej padło między
46, a 60 minutą -
3 bramki.
Najwyższe zwycięstwo w fazie grupowej zanotowała ekipa
Niemiec. W meczu z Serbią wygrali
4:0!
Najwięcej bramek w fazie grupowej zdobyli
Niemcy - 8 trafień. Najmniej bramek trafili
Bułgarzy -
nie trafili żadnej bramki.
Najwięcej bramek straconych zanotowali
Serbowie - 6 bramek straconych. Najmniej bramek straconych mają
Niemcy -
nie stracili żadnej bramki jako jedyny zespół na tych mistrzostwach.
W 24 meczach fazy grupowej padło
5 remisów, a
19 spotkań zakończyło się zwycięstwem jednej z drużyn.
Gra:Największe posiadanie piłki w jednym spotkaniu zanotowali piłkarze reprezentacji
Holandii - 62%. Najmniejsze miała
Białoruś - 38%.
W dwóch spotkaniach proporcja posiadania piłki ułożyła się po równo dla obu ekip
50% - 50% (
Turcja - Szwajcaria,
Hiszpania - Polska).
Najwięcej oddanych strzałów w jednym spotkaniu zanotowała ekipa
Holandii - 17 strzałów. Najmniej strzałów na bramkę w jednym meczu oddali
Białorusini - 1 strzał.
Najwyżej ocenionymi piłkarzami w jednym spotkaniu byli:
Zinedine Zidane - ocena: 8,0 w meczu Anglia - Francja, oraz
Andy Carroll - ocena: 8,0 w meczu Anglia - Dania.
Kartkowicze:Jeden piłkarz podczas fazy grupowej otrzymał dwie żółte kartki. Jest to
Sebastian Boenisch (Poland). Aż
32 piłkarzy otrzymało
po jednej żółtej kartce.
Najwięcej żółtych kartek otrzymali piłkarze reprezentacji
Polski - 5 żółtych kartek.
Turcja jest jedyną reprezentacją, której piłkarze nie otrzymali
żadnej żółtej kartki!
Podczas fazy grupowej padło
5 czerwonych kartek.
2 czerwone kartki obejrzeli piłkarze reprezentacji
Hiszpanii!
ĆWIERĆFINAŁY UEFA EURO Turkey 2011: