Wczoraj strzeliłem tylko jedną bramkę. Na szczęście z wolnego:D Dzisiaj już 6 strzelonych, w tym znowu 1 wolny
Do tego 2 obronione karne + dziesiątki pięknych parad w sytuacjach, w których byłem pewien, że bramkarze wpuszczą. Były jednak również "padające kłody" przy kilku dość łatwych strzałach. Jak ktoś wcześniej napisał, problemem wydaje mi się nie być to, że te bramki wpadają, ale animacja bramkarzy. Bramkarze nie robią pełnego skoku, czasami w ogóle go nie robią, tylko się przewracają, i to z niewyprostowanymi rękoma, kiepsko to wygląda.
Sam gameplay oceniam bardzo dobrze. PES12 daje poczucie trzymania piłki, czuje się dużą kontrolę. Świetne animacje, choć dalej są to wyraźnie PESowe nawroty. Animacjom, przynajmniej tym w trakcie meczu, daleko jeszcze do tych z fifola. Mimo wszystko jaram się
Podoba mi się to jak ustawiają się zawodnicy. Widać poszczególne formacje oraz to jak dynamicznie się zmieniają, a nie jakieś poprzypinane pinezki. Niestety nie zauważyłem tego super uczestniczenia wszystkich zawodników w budowaniu akcji. Przynajmniej nie widać tego tak dobrze jak na trailerach.
Za największy błąd uważam jednak pewne niepotrzebne udziwnienie, które powinno nazywać się po prostu poziomem trudności i powinno być zależne od poziomu gry jaki ustawimy. Chodzi mianowicie o opcję PASS ASSIST. Ten dziwny wspomagacz siły i celności podań, który działa tak, że możemy np. ustawić żeby wszystkimi podaniami kierował za nas CPU (poziom 5), wszystko psuje. Podania lecą jak pociąg po szynach i robi nam się straszna arcadówa. Możemy to niby wyłączyć (poziom 1), ale tu mamy problem: bo nie wiadomo czy online będzie się to jakoś zrównywało? Czy wszystkie mecze będą rozgrywane na poziomie 1? Czy każdy gracz ustawia to indywidualnie (wtedy siłą rzeczy większość będzie grała na poziomie 5, bo łatwiej)? Moim zdaniem opcja 5 powinna być twardo na poziomie Amateur, poziom 1 odpowiednio dla Top Player. Innego rozwiązania nie widzę, bo zamiast grać w nareszcie trudną i realistyczną grę, doprowadzimy do sytuacji gdzie będziemy naciskać podania byle jak bo wszystkim zajmie się CPU. Czarno to widzę.