* Wydanie Specjalne *Podsumowanie sezonu 2012/13.
Ilość rozegranych spotkań: 62.
Wygrane spotkania: 52.
Przegrane spotkania: 8.
Zremisowanie spotkania: 2.
Strzelona bramki: 185.
Wpuszczone bramki: 71.
Średnia: Bramki strzelone: 2,9 na mecz. Bramki wpuszczone: 1,14 na mecz.
Sezon 2012/13 dla ekipy Królewskich był sezonem wielu sukcesów. Drużyna prowadzona przez Jose Mourinho wygrała aż cztery trofea. Zacznijmy może od początku. Sezon Królewscy zaczynali wyjazdowym spotkaniem z ekipą Espanyolu Barcelona. Królewscy może nie porwali tam widowiska, jednak po dość dobrym meczu zdołali wygrać 1-2. Następnie przyszło walczyć o pierwsze trofeum w tym sezonie. Królewscy podejmowali zwycięzce Ligi Europy czyli francuskie PSG. W tym meczu nie spodziewanie była dogrywka, jednak w niej udało się trafić bramki czym samym już na początku Królewscy zdobyli puchar. Pierwszą taką poważna " goleade " ekipa Królewski zrobiła w meczu Pucharu Króla, gdzie ograli Almerie 2-8. Następnie ważnym sprawdzianem był mecz w lidze z Barceloną. Królewscy zaczęli dobrze bo wyszli na prowadzenie, jednak w drugiej połowie gole strzelała już tylko Barcelona i to ona wywiozła trzy punkty z Madrytu. Królewskich ta porażka nie podłamała bowiem kilka kolejek później roznieśli w derbach Madrytu - Atletico Madryt 6-3. Koniec grudnia to mecz o kolejne trofeum. Królewscy grali z Boca Juniors w finale Klubowych Mistrzostw Świata. Ekipa z Madrytu przeważała, lecz udało jej się tylko skromnie wygrać 2-1. Następnie zostały rozlosowane pary 1/8 Ligi Mistrzów. Królewscy trafili na Juventus, który w dwu meczu roznieśli 8-0. Pode drogą Real Madryt także zagrał mecz z Barceloną, który zremisował 3-3. Kolejnym ciężkim testem był mecz w 1/4 Ligi Mistrzów. Królewscy mierzyli się tam z Manchesterem City, którego w dwu meczu ograli 6-5. Real nie miał łatwego życia w Lidze Mistrzów. W półfinale także trafił na dobrego rywala. Po ciężkim dwu meczu, jednak udało się wyeliminować AC Milan. Awans dalej oznaczał, że Real w finale zmierzy się z FC Barceloną. Przed wielce wyczekiwanym finałem było jeszcze kilka spotkań m.in. Królewscy wygrali Puchar Króla oraz zdobyli Mistrzostwo Hiszpanii. W końcu nadszedł wyczekiwany finał Ligi Mistrzów. Królewscy bardzo się starali, jednak przez własną głupotę nie potrafili wygrać tego meczu i ostatecznie ulegli odwiecznemu rywalowi 5-4. Finał na pewno będzie pamiętany przed bardzo długo jak i ten sezon. Królewscy zagrali bardzo dobre 62 spotkania. Ja osobiście mam nadzieję, że kolejne również będą tak samo interesujące. Poniżej przedstawiam wam najważniejsze dane statystyczne tego sezonu:
Tabela ligowa.
Strzelcy oraz asystenci.
Po kilku informacjach z Ligi Hiszpańskiej czas przejść do tego co działo się w pozostałych rozgrywkach. Zacznijmy może tutaj od Anglii. Po słabym ubiegłym sezonie w tym z bardzo dobrej strony pokazał się Manchester United. Klub prowadzony przez SAFa zajął drugie miejsce w lidze, lecz do końca walczył o mistrzostwo. Ostatecznie tytuł ten przypadł Londyńskiej Chelsea. Co do piłkarzy to najlepszy został Juan Mata. Tak to właśnie ten piłkarz, który nie dawno dołączył do tego klubu teraz podbija ową ligę. We Francji bez dwóch zdań rządził PSG. Trudno się tutaj dziwić. Wiele pieniędzy wkładane we transfery jak np. pozyskanie zimą Ibrahimovica. W lidze Włoskiej mistrzem został Inter Mediolan. Włoski klub miał pięciu punktową przewagą nad drugą ekipą. Nie oczekiwanie za najlepszego gracza owej ligi uznano Buffona. Jak wiemy ten bramkarz nie dawno przeniósł się do Inter, a teraz przypadła mu taka nagroda. Liga Holenderska to chyba najnudniejsza liga z tych wszystkich co mam tutaj do opisania. PSV zostało Mistrzem i chyba tyle tutaj można powiedzieć. Goli padało tam bardzo mało także zbyt wielu emocji nie było. Pod nieobecność Boasa w Porto ów klub radzi sobie także bardzo dobrze. W tym sezonie zdominował rozgrywki. Porto nad drugim Sportingiem miało aż 13 punktów przewagi. Za najlepszego gracza uznano obrońce Porto - Sapunaru, a najlepszy strzelcem został nie oczekiwanie Joao Tomas, który miał na koncie 28 goli. W lidze niemieckiej na szczyt powrócił Bayer Leverkusen, który po sporej przerwie zdobył mistrzostwo kraju. W lidze europy w finale spotkały się ekipy Lyonu oraz Villarralu, a tam lepsza okazała się ekipa z Francji, która wygrała 1-0.
W Realu Madryt od dawna rządzi Cristaino Ronaldo. Chodzi oczywiście o władze na boisku. Portugalczyk trafia nie mal w każdym meczu i co sezon bije swoje własne rekordy. W tym sezonie na rozegranych 55 spotkań zdobył aż 62 bramki co daję nam średnią przeszło jednego gola na mecz. Sezon 2012/13 był także udany dla Benzemy oraz Higuaina. Obaj panowanie zanotowali po ponad trzydzieści goli i na pewno mają powody do radości. Przed sezonem mówiło się, że Pipita odejdzie, jednak teraz było by widoczne jaka była by to starta dla Realu. Co do pozostałych graczy to pochwalić także można Marcelo, który grał dobrze w ataku oraz obronie. Z dobrej strony pokazał się także Sakho, który mimo słabego początku stawał się co raz bardziej znaczący punktem w ekipie Realu. Na wielką pochwałę zasługują także rezerwowi. Można powiedzieć co to tam za rezerwowi.. Bo przecież teraz rzadko się zdarza, aby jakiś rezerwowy gracz grał ponad 40 spotkań. Wszystko wskazuję na to, że Królewscy często grają mieszanym składem, a to oznacza, że wszyscy grają na równym poziomie. Wracając jeszcze do pochwał do na szczególną zasługuję Joselu, który świetnie wkomponował się w zespół. Młody Hiszpan trafił aż 13 bramek, a to jak na młodzika bardzo dobry wyczyn. Teraz trochę o słabych postawach. Właściwie to była tylko jedna. Chodzi oczywiście o postawę Carvalho. Piłkarz ten popełnił wiele błędów przez, które klub musiał być rozliczany w postaci straconych goli. Na całe szczęście od nowego sezonu do klubu przychodzi Zapata i miejmy nadzieję, że będzie bardzo dobrym defensorem. Poniżej przedstawiam wam statystyki wszystkich graczy Realu:
Oficjalnie Zapata zawodnikiem Realu Madryt.
Dzisiaj także doszło do zaprezentowania nowego gracza jakim jest Zapata. Królewscy obserwowali już tego piłkarz od początku sezonu 2011/12, jednak gdy piłkarz nie przedłużył kontraktu z Villarrealem to sam wyraził chęć gry w Madrycie. Piłkarz oczywiście został pozyskany za darmo, także może to być bardzo, ale to bardzo dobry transfer. Zapata został ściągnięty z tego powodu, że formy nadal nie ma Carvalho, a przecież trzeba grać uważnie w defensywie. Piłkarz ten przed graniem w Villarrealu był piłkarzem włoskiego Udine, gdzie rozegrał znakomity sezon. W lidze hiszpańskiej szło mu już gorzej, jednak my mamy nadzieję, że piłkarz wykorzysta swoje doświadczenie z ligi włoskiej i będzie jednym z najlepszych stoperów naszej ligi.
" Real interesował się mną już od dawna i szczerze mówiąc chciałem już tu przyjść sezon temu. Władze klubu w którym występowałem nie chciały mnie jednak puścić. Tak więc poczekałem aż skończy mi się kontrakt i zostanę piłkarzem do wzięcia. Miałem nadzieję, że Real nadal będzie się mną interesował i tak też było. Królewscy od razu się ze mną skontaktowali, a ja oczywiście nie mogłem odmówić. Jako dzieciak zawsze oglądałem mecze tego zespołu i marzeniem było w nim wystąpić. Teraz te marzenia się spełniają. Obiecuję kibicom, że będę dawał z siebie wszystko. Mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzuję. Hala Madrid. "
Kaka odchodzi do Bayernu.
Dwa sezony to same kontuzje, jednak dwa kolejne to gra na najwyższym poziomie. Jednak teraz czas się rozstać. Tak dziś dowiedzieliśmy się, że klub z przyczyn własnych musi sprzedać Kake. Nie chodzi tutaj o to, że gracz nie ma formy. Jak wiemy Kaka przez te dwa w pełni rozegrane sezony dawał z siebie wszystko. Ricardo odchodzi do Bayernu z tego powodu, że klub nie ma wystarczających dochodów. O tym transferze mówiło się głośno w trakcie sezonu, jednak wielu myślało, że do tego nie dojdzie.. No niestety czasami trzeba podejmować smutne decyzję.. Kaka zawsze był osobą radosną. W każdym meczu dawał z siebie wszystko. My mamy nadzieję, że w Niemczech będzie mu również dobrze tak jak u nas.. Brazylijczyk przeszedł do Bayernu Monachium za sprawą transferu definitywnego, którego kwota opiewała się na 40 milionach. Z jednej strony dobrze, że Ricardo odszedł bo teraz klub po wali zaczyna wychodzić na prostą, jednak starta tak sympatycznego chłopaka na pewno trochę boli.
Więcej INFO już niebawem.