10. kolejka" Zwycięstwo za pięć punktów "
Real Madryt 2-1 RCD Espnayol 34' Ronaldo (Marcelo), 86' Benzema (Ronaldo) - 21' Datolo Królewscy na własnym boisku po emocjonującym spotkaniu pokonali ekipę z Barcelony 2-1 (1-1). Królewscy byli ekipą lepszą, jednak dobra postawa defensywy Espanyolu nie pozwalała na zbyt wiele.. W tym meczu od pierwszych minut na lewym ataku nie spodziewania zagrał Hazard, jednak Belg nic ciekawego nie pokazał. Królewscy przeważali, jednak to Espanyol wyszedł na prowadzenie jako pierwszy. Na całe szczęście przed przerwą pięknymi nożycami popisał się Ronaldo. Pod koniec meczu Portugalczyk także świetnie podał do Benzemy, który swoim trafieniem zapewnił nam trzy punkty.
Przejdźmy teraz do analizy poszczególnych trafień. Pierwsza sytuacja to oczywiście gol dla Espanyolu. Któryś z pomocników mocno wstrzelił piłkę w pole karne. Futbolówka otarła się o nogi Xabiego Alonso po czym minęła Casillasa. Do piłki zdołał jeszcze dobiec Datolo i to właśnie on lekko dotykają piłkę zdobył bramkę. Kilka minut później Królewscy doprowadzili do remisu. Dobrą piłkę na bok dostaję Coentrao, jednak jego centra w pole karne zostaje wybita. Piłka trafia do Ozila, a ten od razu podaję do Marcelo. Brazylijczyk świetnie wrzucił zza obrońców do Ronaldo, który pięknymi nożycami wyrównuje stan tego meczu. Następnie Real miał wiele dogodnych sytuacji, jednak żadnej z nich nie wykorzystał. Na ostatni kwadrans na boisku pojawił się Benzema. Francuz w 86 minucie dostał piękną piłkę od Ronaldo i w akcji sam na sam z bramkarzem pewnie go pokonał i znów zapewnił punkty Królewskim.
Real tak więc wygrywa i zdobywa kolejne punkty. Pewno wielu z was zastanawia się co oznacza tytuł, a oznacza on to, że dzięki temu zwycięstwu Real ma już pięć punktów przewagi nad drugą Barceloną, która zremisowała swoje spotkania z Getafe 1-1.
" To było trudne spotkanie. Rywal grał dobrze w obronie i ciężko było nam się przedrzeć do ich bramki. Ogólnie jestem zadowolony ze swojej postawy. Trafiłem pięknego gola, ale nie było by go gdyby nie piękne podanie od Marcelo. Powiększyliśmy swoją przewagę nad drugą drużyną w tabeli i mam nadzieję, że ta przewaga stopniowo będzie się zwiększać " - zakończył najlepszy dziś gracz na boisku Cristiano Ronaldo.
Ocena wg. Los Blancos Noticias:
8/10
Tabela, strzelcy oraz asystenci..
1/8 - pierwszy mecz
Real Madryt 2-1 Elche 45' Vrsaljko (Hazard), 68' Joselu (Benzema) - 83' Agirretxe (Nielsea)
6' Varane - 5' Vega Królewscy do tego meczu przystąpili w rezerwowym składzie, bowiem kluczowi gracze oszczędzali siły przed derbowym meczem z Atletico Madryt. W tym spotkaniu zbyt wiele się nie działo. Królewscy dominowali, a rywal się tylko bronił. Pod koniec pierwszej połowy po centrze Hazarda gola głową zdobył młody Chorawcki obrońca. W drugiej połowie swoje trafienie dołożył jeszcze Joselu. Elche wiedziało, że nic nie ma do stracenia i ruszyło do ataków. Szturm na bramkę Realu opłacił się w 83 minucie, gdzie zdobyli kontaktowego gola. Elche do awansu jest potrzebne tylko zwycięstwo 1-0, jednak wątpliwe jest to, że Królewscy dadzą się wyeliminować.
Wydanie: 72Październik okiem Mourinho
" Był to dla nas dość udany miesiąc. Rozegraliśmy w nim sporo ciekawych spotkań. Był momenty w, których drużyna sobie nie radziła. Chodzi tutaj o mecze z PSV czy też Mallorcą. Mimo iż zagraliśmy dobrze to jednak nasza gra w ataku był bardzo nieskuteczna. Postanowiłem się wtedy skupić bardziej na naszej grze w napadzie i chyba to przyniosło skutki, bowiem już kolejne mecze to wygrana 1-4 z Almeria czy też 1-3 z Barceloną. Wydawało się, że wszystko wróciło na odpowiednie tory, lecz mecz z Pireusem znów nam nie wyszedł.. Rywal nie przestraszył się nas i wyszedł bardzo odważnie ustawiony no i jak widać wyszło im to na dobre. Końcówka tego miesiąca to dwa ważne mecze. Mnie szczególnie cieszy te zwycięstwo w lidze, bowiem dzięki niemu powiększyliśmy swoją przewagę. Ogólnie miesiąc można zaliczyć do bardzo udanych. "
Kto najlepszy w tym miesiącu?
Bez wątpienia w tym miesiącu najlepszym graczem był Cristaino Ronaldo. Portugalczyk wielokrotnie pokazywał, że jest piłkarzem kompletnym i prowadził Real do zwycięstw. W trójce kandydatów znaleźli się także Fabio Coentrao oraz Karim Benzema, Poniżej przedstawiamy kilka słów od Cristaino:
" Bardzo cieszę się, ze ktoś docenia to co robię na boisku. Zawsze staram się dać z siebie wszystko i myślę, że zawsze udaję mi się to wykonać. W tym miesiącu graliśmy wiele spotkań. Ja osobiście ciesze się z mojej postawy w meczu z Barceloną. Inne spotkanie także był udane. Zdobyłem kilka goli, ale to oczywiście także zasługa moich świetnych kolegów. Mam nadzieję, że kolejne miesiące także będą udane "
A kto z tym mianem?
Bez wątpienia najpiękniejszym trafieniem może pochwalić się Crisatino Ronaldo. Portugalczyk otrzymał tą nagrodę za swojego pięknego gola w meczu z Espanyolem. Ronaldo wykorzystał świetne podanie od Marcelo i tak mocno uderzył, że piłka omal nie przedziurawiła siatki. W trójce kandydatów do nagrody " Bramki miesiąca " znaleźli się jeszcze Fabio Ceontrao oraz Karim Benzema.
" No tak to trafienie było na pewno niezłe. Myślałem, że po wybiciu piłki, którą centrował Fabio nic już nie będzie, jednak ta chyba Mesut przejął i podał do Marcelo, który świetnie mnie wypatrzył. Miałem dość daleko do piłki i właśnie w taki sposób musiałem ją uderzyć, lecz wydaję mi się, że wyszło to całkiem nieźle. "
Trzy najpiękniejsze trafienia:
Jakość może nie powala, ale warto obejrzeć.
PS. W składzie Espanyolu występuję Joselu, bowiem w PES jest ich dwóch.. jeden pisany dużymi literami, a drugi normalnie.. Pewno coś w ofie się popieprzyło i dlatego tak jest..