Nadchodził mecz z Espanyolem. To bardzo dobra drużyna, z którą miałem problemy już za czasów mojej pracy w Maladze. Jednak teraz byłem nadzwyczaj spokojny o wynik meczu. Moja praca w Valencii nabierała rumieńców. Dogadywaliśmy się doskonale. Dzisiaj przedostatni trening przed meczem z drużyną ze stolicy Katalonii. Na treningach przeważnie było wesoło, ale gdy trzeba było coś zrobić chłopaki byli skupieni. Kilkanaście treningów już z chłopakami przeprowadziłem, o dziwo Miguel, który znany był ze spóźniania się na treningi, jeszcze ani razu się nie spóźnił
Tak swoją drogą niezły żartowniś z niego. Na treningu pracowaliśmy nad zachowaniem się we własnym polu karnym podczas stałego fragmentu gry, oraz przećwiczyliśmy grę na 1 kontakt. Na końcu mimo narzekań piłkarzy nie obyło się bez kilkunastu okrążeń wokół boiska. Oczywiście spokojnym truchtem aby nie było przemęczenia. Po treningu odbyłem rozmowę z Roberto Soldado - kapitanem drużyny.
- Trenerze...
- tak?
- Mówię to w imieniu całej drużyny. Chcielibyśmy, żeby trener wiedział, że zawsze może trener zwrócić się z czymkolwiek do nas. Wszyscy jesteśmy głodni sukcesów, i czuję, że z takim trenerem możemy niemało osiągnąć.
- Dzięki - odpowiedziałem z uśmiechem
- Tylko te okrążenia na koniec można czasem darować - powiedział śmiejąc się i wyszedł
Ta rozmowa mnie jeszcze bardziej zmotywowała do jeszcze większego wysiłku. Wiedziałem, że mam oparcie w drużynie. W drużynie, która chce wygrywać...
Konferencja przed meczemTrener Valencii : Jestem pewny zwycięstwa!"Espanyol to dobra drużyna, która napsuła już mi sporo nerwów podczas pracy w Maladze. Mają wspaniałego trenera, który pracuje w Barcelonie nie od dziś. Jednak jestem pewny, że zagramy dobrą piłkę i uda się osiągnąć dobry rezultat. Atmosfera w drużynie jest doskonała. Rozmawiałem z każdym zawodnikiem już, także każdy zna mój sposób prowadzenia drużyny, oraz swoje miejsce w zespole. Każdy odgrywa tutaj ważną rolę"
Roberto Soldado : To wspaniały trener!"Mamy wspaniałego trenera. Poprzedni trener popełnił kilka błędów, zaczynając od 'szatni', mimo wszystko dziękuje Emeryemu za ten czas. Teraz jednak mamy innego trenera z którym możemy osiągnąć dosłownie wszystko. To doskonały trener dla Valencii!"
Pochettino : Mam szacunek, ale nie boje się Valencii"Mam szacunek do Valencii, ale nie boimy się jej. To dobra drużyna, z młodym trenerem i wielką przyszłością. Jednak my bierzemy pod uwagę tylko 3 punkty"