ludzie, zastanówcie się. może gdybyście nie kupowali każdego wydania w ciemno to od 3-4 lat nie mielibyśmy takiego gówienka, tylko grę którą wszyscy kochaliśmy. ja rozumiem, że w waszych głowach po zakupie gry i pierwszym jej uruchomieniu zachodzi podręcznikowy dysonans poznawczy, ale jak można z roku na rok ten sam błąd popełniać.Fifa odjechała gameplayowa o lata. A 5 lat temu była lata za pesem. Kiedyś pes, jeszcze pod nazwą Iss i w Japonii wining eleven był tworzony przez 2 studia konami, wydawane były 2 rozne gry pod jedną marką! Jedno było tworzone w tokio, a drugie w osace. Jeden pes był symulacją, a drugi grą bardziej zbliżoną do arcedówki, tak jak wtedy fifa. Obecnie mam wrażenie, że konami redukując koszty połączyło oba studia w jedno, ale niestety z obu wzięła to co najgorsze. btw mam wrażenie, że ci co stanowili o sile pes 4 5 6 i wcześniejszych przeszli do EA i tworza fifę, oczywiście że tak nie jest, ale w Fifie widać wyrazne czerpanie garściami ze starych pesów, wielka teraz nowość w fifie 13 gry treningowe, przecież to było w pes 4, 5 i 6. Dlaczego w następnych pesach zamiast rozwijać perfekcyjne pomysły - likwidowano je. Granie z kumplem na jednej konsoli, czy pc. Kiedys był wspaniały turniej konami cup gdzie każdy zawodnik mógł wybrać po 4 zespoły i można było rozegrać super turniej. A teraz comunity. co to w ogóle jest. Nie da się tego w ogóle skonfigurować do takiej gry jak kiedyś konami cup. w pes od 2010 do teraz zawodnicy się poruszają jakby nie mieli żadnej zwrotności. sztywna ta gra jak deska w płocie. To jest realizm? w rzeczywistości nawet przysłowiowi drwale sa bardziej zwrotni niż Messi w pesie. A to sie przekłada i uwidacznia jak zaprosicie kogoś kto nie gra na codzien w pes, ale ma pojęcie jako takie do wspólnej gry. Po 30 min zaczynają ludzi boleć palce i ręce po cisną na pad coraz mocniej chcąc wywołać szybszą i lepszą reakcję na sterowanym zawodniku. możecie sobie myśleć, że jestem gimnazjalistą, tak jak MichW. Mnie to nie rusza. Rusza mnie jak konami rucha nas co roku. i tak poza tym żeby nie było, że zaraz zaczniecie ponownie mnie wyzywać od gimnazjalistów i wyrzucać braki w grze. to po pierwsze grałem w każdego pesa jaki wyszedł i w każdego iss. po drugie w 3 czy 4 częsci grałem online, a w pes 6 i pes 2008 byłem w czołówce online w Polsce.