Autor Wątek: Sportgemeinschaft Dynamo Dresden e. V. by LaCoka  (Przeczytany 28663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 11.09.2010r.
Odp: Sportgemeinschaft Dynamo Dresden e. V. by LaCoka
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 06, 2012, 18:32:18 »
Dzięki wielkie za zainteresowani i za komentarze - zarówno te pozytywne, jak i obojętne, heh. Powiem Wam szczerze, że nie interesuje mnie ilość osób która przeczyta ten wątek od deski do deski albo ta część, która przeleci "po łebkach". Pisanie tego sprawiało mi ogromną radochę i tyle, dlatego to napisałem. Żadnych większych planów zabawiania świata, nic z tych rzeczy. To tylko głupi temat, napisany dla sprawienia przyjemności sobie i niektórym z Was ;] Jak będzie z zapałem? Nie mam pojęcia, na razie na brak wolnego czasu nie mogę narzekać.

I do Pasztelana: tak, zarówno transfery, jak i resztę tekstu, pisałem sam. Zdaję sobie sprawę, że w tekstach może jest kilka błędów (brakuje litery, albo znaku interpunkcyjnego). Co do brakujących graczy - i oni się znajdą, jeśli ktoś dokładnie śledzi ruchy na rynku transferowym. Zestawienie nowych graczy, i tych którzy odeszli, napisałem w oparciu o strony klubowe oraz portale zajmujące się wyceną piłkarzy. Nazwisko piłkarza, klub - wszystko było pisane odręcznie ;]

W tym tekście wklejane są tylko zdjęcia, heh.

Hmm, jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i dziękuję za poświęcenie chwili tej karierze. Czuję, że pociągniemy to wszystko długo, wbrew wszystkiemu i wszystkim, a co ;] Yoooo!

Offline ElShaarawy92

• Junior
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 16.02.2010r.
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 06, 2012, 18:43:01 »
wyciągam lache i pisze, że jest zajebiście.
Masz oryginalną wersję PES'a 2013, a nie grasz online? Zgłoś się do mnie, chętnie odkupię online pass.

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 07, 2012, 14:13:00 »
Odcinek 6

Okres przygotowawczy za nami.

Dzisiejszy odcinek poświęcimy na relację z przygotowań drużyny Dynama Drezno do zbliżających się rozgrywek. Drezdeńczycy miniony sezon zakończyli na dobrym, dziewiątym miejscu co można nazwać niespodzianką, biorąc pod uwagę fakt że osiągnęli to jako beniaminek 2. Bundesligi. Zawodnicy, którym kibice zawdzięczają tyle niezapomnianych emocji, udali się po zakończeniu ligowych zmagań na zasłużony odpoczynek. Ale, jak wiemy, los piłkarza bywa ciężki, szczególnie w niższych ligach. Często bywa tak, że po kilku miesiącach lub roku wypożyczenia, trzeba wracać na stare śmieci. Klub szuka nowych rozwiązań, odstawiając bez skrupułów na boczny tor mniej przydatnych piłkarzy. Jedni odchodzą, a drudzy przychodzą, to naturalna kolej rzeczy. W drużynie trenera Ralpha Loose pojawiło się kilka nowych twarzy, ale też kilku z nich zabraknie w nowym sezonie. Poniżej przedstawiamy sylwetki graczy, którzy dołączyli do drużyny Dynama Drezno w letnim okienku transferowym.

Cüneyt Köz

Pozycja: obrońca
Numer na koszulce: 20
Data urodzenia: 12.10.1992
Miejsce urodzenia: Kösching (Niemcy)
Wzrost: 1,84 m
Waga: 77 kg
Poprzedni klub: Bayern Munchen II
W klubie od: maj 2012

Cuneyt Köz rozpoczął karierę w drużynie młodzieżowej MTV Ingolstadt. W 2005. roku przeniósł się do Bayernu Monachium, gdzie występował w Regionallidze Sud. Na swój debiut w składzie pierwszej drużyny czekał do maja 2011 roku, kiedy podczas meczu towarzyskiego przeciwko Zenitowi St Petersburg zastąpił w 86. minucie Anatolija Tymoschtschuka. Jest uważany za wielki talent, z którym duże nadzieje wiąże szkoleniowiec Dynama.

Anthony Losilla

Pozycja: pomocnik
Numer na koszulce: 11
Data urodzenia: 10.03.1986
Miejsce urodzenia: Firminy (Francja)
Wzrost: 1,85 m
Waga: 75 kg
Poprzedni klub: Stade Laval, Paris FC, Cannes, AS Saint Étienne B

Francuski pomocnik piłkarskie szlify zbierał w ekipie AS Saint Etienne B, które grało na głębokim zapleczu ligowym Francji. Z czasem przebił się do drużyny Laval, z którą zaliczył 70. występów w Ligue 2. Do Dynama trafił jako jeden z głównych kandydatów do gry na pozycji środkowego pomocnika.

Markus Scholz

Pozycja: bramkarz
Numer na koszulce: 1
Data urodzenia: 17.05.1988
Miejsce urodzenia: Iserlohn (Niemcy)
Wzrost: 1,96 m
Waga: 99 kg
Poprzedni klub: VfL Bochum

Markus Scholz rozpoczął swoja przygodę z piłką nożna w 2009 roku. Trafił wtedy do VfL Bochum, w którym udało mu się wystąpić pięć razy w pierwszym składzie. Sprowadzony w charakterze zmiennika dla Kirstena.

Florian Fromlowitz

Pozycja: bramkarz
Numer na koszulce: 35
Data urodzenia: 02.07.1986
Miejsce urodzenia: Kaiserslautern (Niemcy)
Wzrost: 1,87 m
Waga: 85 kg
Poprzedni klub: MSV Duisburg, Hannover 96, 1.FC Kaiserslautern
W klubie od: lipiec 2012

Swoją przygodę z piłką nożna rozpoczął w 1992 roku w klubie, którego był wielkim fanem - 1. FC Kaiserslautern. Z roku na rok stawał się bardziej kompletnym zawodnikiem, a upragniony debiut w pierwszej drużynie, poprzedził 39. występami w Kaiserslautern II. 25 Lutego 2006 roku wystąpił po raz pierwszy w Bundeslidze, w meczu przeciwko 1. FSV Mainz 05. Solidna postawa w ponad 20. spotkaniach dała mu szansę zaistnienia na szerszą skalę. W 2008 roku sprowadzony został przez działaczy Hannoveru 96, jako następca Roberta Enke. Stanowił mocny punkt zespołu, notując 58. występów w Bundeslidze.

Hasan Pepic

Pozycja: napastnik
Numer na koszulce: 14
Data urodzenia: 16.03.1993
Miejsce urodzenia: Podgorica (Czarnogóra)
Wzrost: 1,80 m
Waga: 80 kg
Poprzedni klub: Karlsruher SC

Pepić przybył do Niemiec jako młody chłopak i pierwsze kroki stawiał w kilku mniejszych klubach w Badenii-Wirtembergii. Przez dwa lata trenował w drużynie młodzieżowej VfB Stuttgart. Zanim trafił do Dynama Drezno, w sezonie 2011/2012 zaliczył kilka występów w Karlsruher SC II. Na swoim koncie ma 9, występów w reprezentacji Czarnogóry U19.

Idir Ouali

Numer na koszulce: 7
Data urodzenia: 21.05.1988
Miejsce urodzenia: Roubaix (Francja)
Wzrost: 1,76 m
Waga: 65 kg
Poprzedni klub: FC Le Mans, Excelsior Mouscron

Ouali rozpoczął karierę w swoim rodzinnym mieście, w klubie Excelsior AC Roubaix. W wieku 15 lat, za namową jednego ze szkolnych nauczycieli, zdecydował się zapisać do szkółki Excelsior Mouscron. Efekt był taki, że po dwóch sezonach spędzonych w młodzieżówce, trafił do pierwszego składu Excelsiora. W 58. spotkaniach strzelił 11. bramek, ale jego przygoda z belgijskim drużyną wkrótce dobiegła końca. Klub utracił płynność finansową, w konsekwencji czego został rozwiązany, a piłkarze mogli szukać sobie nowych pracodawców. Ouali trafił ostatecznie do Le Mans FC i przez dwa kolejne sezony był jednym z filarów tej drużyny. Wystąpił w 64. spotkaniach, zaliczył 11. trafień. Sprowadzony do Dynama jako wzmocnienie na lewej flance pomocy, Ouali, będzie z pewnością jednym z podstawowych elementów w układance trenera Loose.

Pepić przybył do Niemiec jako młody chłopak i pierwsze kroki stawiał w kilku mniejszych klubach w Badenii-Wirtembergii. Przez dwa lata trenował w drużynie młodzieżowej VfB Stuttgart. Zanim trafił do Dynama Drezno, w sezonie 2011/2012 zaliczył kilka występów w Karlsruher SC II. Na swoim koncie ma 9, występów w reprezentacji Czarnogóry U19.

Petar Sliskovic

Numer na koszulce: 31
Data urodzenia: 21.02.1991
Miejsce urodzenia: Sarajevo (Bośnia i Hercegowina)
Wzrost: 1,93 m
Waga: 86 kg
Poprzedni klub: 1.FSV Mainz 05, FC St. Pauli
W klubie od: wrzesień 2012

Jest wychowankiem akademii FSV Frankfurt. Slisković zaliczył swój profesjonalny debiut 29 stycznia 2011 w barwach 1. FSV Mainz 05, w meczu przeciwko 1. FC Kaiserslautern. Jego dorobek w pierwszej drużynie to 10. meczy i 2. bramki. W sierpniu 2011 roku przeniósł się w ramach wypożyczenia do St. Pauli, skąd trafił potem do Dynama. Ma na swoim koncie 5. występów w reprezentacji Chorwacji U21. Początek sezonu rozpocznie z pewnością na ławce rezerwowych jako zmiennik Forta czy Pote.

Lynel Kitambala

Numer na koszulce: 39
Data urodzenia: 26.10.1988
Miejsce urodzenia: Creil (Francja)
Wzrost: 1,77 m
Waga: 72 kg
Poprzedni klub: AS Saint-Étienne, FC Lorient, AJ Auxerre, FCO Dijon

Francuski piłkarz o kongijskich korzeniach. Najlepszy okres jego kariery przypada jak na razie na okres gry w FCO Dijon w sezonie 2009/2010, kiedy w 34. spotkaniach strzelił 13. bramek. Na swoim koncie ma również występy w reprezentacji Francji U20, U21. Kolejny młody i utalentowany zawodnik w szeregach klubu z Drezna.

Tobias Jänicke

Numer na koszulce: 29
Data urodzenia: 16.03.1989
Miejsce urodzenia: Neubrandenburg (Niemcy)
Wzrost: 1,78 m
Waga: 73 kg
Poprzedni klub: F.C. Hansa Rostock

Karierę rozpoczął w rodzimym klubie, Tollense SV Neubrandenburg. Grał tam do 2003 roku, dopóki nie został wypatrzony przez skautów FC Hansy Rostock. Był jednym z najbardziej wyróżniających się zawodników w drużynie rezerwowej i promocja do pierwszego składu była jedynie kwestią czasu. Gdy to się stało, był filarem ekipy z Rostocku. W sezonie 2010/2011
zagrał w 37. z 38 spotkań, w sierpniu zdobył tytuł Najlepsze Piłkarza Miesiąca w lidze. Dla Hansy rozegrał 99. meczów, strzelił 17. bramek. Po spadku klubu znad rzeki Warnow do 3. Bundesligi, młody piłkarz podpisał dwuletnią umowę z drezdeńskim klubem. Szkoleniowiec Ralph Loose wiąże z jego sprowadzeniem duże nadzieje zapowiadając, że w tym sezonie siłę rażenia Dynama Drezno stanowić będą młode wilki. 

W telegraficznym skrócie wygląda to następująco: klub pozyskał dwójkę bramkarzy, obrońców i napastników. Największe przemeblowanie zapowiada się w środku pola, gdzie została sprowadzona piątka piłkarzy. Zwiększy to z pewnością rywalizację w drużynie i podniesie jej poziom. Najważniejszą jednak rzeczą jest to, że drużyna stawia na młodych i perspektywicznych zawodników, a więc i niski budżet klubu staje się czasem impulsem do powzięcia ciekawych ruchów podczas okienka transferowego.

Mecze sparingowe rozegrane w ramach przygotowań.

Klub z Drezna rozegrał serię spotkań kontrolnych, mierząc się w sumie z trzynastoma drużynami. Mecze te miały sprawdzić formę zawodników i dać odpowiedź trenerowi na to, na jakim etapie przygotowań są jego podopieczni. Przekrój przeciwników z jakimi mierzyli się zawodnicy z Drezna, był ogromny. Od lokalnych drużyn amatorskich, przez West Ham United czy Manchester City, po Górnik Polkowice. Bilans tych sparingów wygląda następująco: 12 zwycięstw, 1 remis. Najwięcej emocji budziły oczywiście konfrontacje z przedstawicielami angielskiej Premier League - West Ham United i mistrzem z Manchesteru. Jesteś ciekaw jakim wynikiem zakończyły się te dwa sprawdziany? Zapraszam na zestawienie wyników gier kontrolnych w ramach przygotowania do sezonu 2012/2013.

SSV Neustadt     0:11     Dynamo Dresden
Neustadt-Stadion (Neustadt/Sachsen)
30.05.2012, 18:30
FK Eintracht Niesky     1:7     Dynamo Dresden
Jahnsportstätte (Niesky)
01.06.2012, 19:30
SV Konigsbruck     0:15     Dynamo Dresden
Heidestadion (Laußnitz)
03.06.2012, 15:00
SV Aufbau Waldheim     0:15     Dynamo Dresden
Sportplatz an der Hauptstraße (Waldheim)
05.06.2012, 15:00
VFC Anklam     0:3     Dynamo Dresden
Werner-Seelenbinder-Stadion (Anklam)
25.06.2012, 18:30
VfL Pirna Copitz     0:8     Dynamo Dresden
Willy-Tröger-Stadion (Pirna)
04.07.2012, 19:00
ZFC Meuselwitz     0:4     Dynamo Dresden
Bluechip-Arena (Meuselwitz)
06.07.2012, 18:30
FSV Zwickau     1:2     Dynamo Dresden
Sportforum „Sojus 31“ (Zwickau)
08.07.2012, 15:00
1. FK Pribram     0:4     Dynamo Dresden
Bergen "Am Sportplatz" (Deutschland)
14.07.2012, 17:00
Dynamo Dresden     0:0     Manchester City
Tivoli (Innsbruck)
17.07.2012, 19:00
PFK Simurq Zaqatala     0:2     Dynamo Dresden
Jenbach
20.07.2012, 16:00
Dynamo Dresden     3:0     Westa Ham United
„Glücksgas Stadion“ (Dresden)
27.07.2012, 20:30
Dynamo Dresden     1:0     KS Górnik Polkowice
Bischofswerda (Sachsen)
07.08.2012, 18:30

Prezentacja koszulek na sezon 2012/2013.

Od lewej: strój domowy, strój bramkarski, strój wyjazdowy.

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 07, 2012, 14:34:40 »
jesteś geniuszem. jedyne czego ci brak to zapał.

Offline dr10

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 10.05.2012r.
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 07, 2012, 15:31:01 »
A ja powiem tak - Jesteś geniuszem i nie zmarnuj tego ;D Czekam na spotkania w 2. Bundeslidze ;)

Offline Mathi

• Starszy junior
  • *
  • Na forum od: 31.12.2011r.
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 07, 2012, 16:28:13 »
Stary, toż to jest dzieło sztuki w tym dziale. Jeżeli to przetrwa naprawdę długo, to kariera przejdzie do historii. :)

Żeby nie być hipokrytą to przyznam się, że nie dam rady tego ''przestudiować''. Będę tu na pewno często wpadać (jak czas pozwoli). Powodzenia.
" border="0

Offline NexaT

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 27.12.2010r.
  • Life is football, football is Manchester United...
  • Gram w: Shogun: Total War
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 07, 2012, 16:37:11 »
0:15? Na jakim poziomie grasz?

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.01.2009r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 07, 2012, 17:14:13 »
Przecież on tego nie grał.
" border="0
Only the dead have seen the end of war.

Offline MaddiMNagic

• I - ligowiec
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 07, 2012, 17:14:48 »
 No to mógł wymyślić realniejsze wyniki.

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 07, 2012, 17:30:30 »
Ale on tego nie wymyślał :P

REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 08, 2012, 12:17:03 »
No to mógł wymyślić realniejsze wyniki.

Nawet nie wiesz jak bardzo rozbawił mnie Twój komentarz ;]

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 08, 2012, 21:20:25 »
Odcinek 7

Poznaj naszą drużynę - bądź częścią Dynama!

Zapraszam wszystkich czytelników na pierwszą odsłonę serii wywiadów, poświęconych zawodnikom oraz trenerom drezdeńskiego klubu. Moim celem jest przybliżenie Wam sylwetek poszczególnych piłkarzy oraz osób, które w chwili obecnej tworzą tą drużynę. Każdy nowy wątek będzie wzbogacony o ciekawostki związane z ich karierą oraz zainteresowaniami. Mam nadzieję, że lektura ta sprawi Wam dużo przyjemności i będziecie tutaj częstym gościem. Zaczynamy!

Bohaterem pierwszego odcinka jest szkoleniowiec Dynama Drezno, Ralf Loose.

Mija półtora roku odkąd objął Pan stery w ekipie Dynama. Patrząc teraz na ten miniony czas, co uważa Pan za swój największy sukces?

Ralf Loose: Witam serdecznie wszystkich czytelników "Kickera" oraz forum. Co uważam za swój największy sukces? Cały poprzedni sezon. Co prawda, ciężko mówić tutaj o sukcesie w znaczeniu pełnowymiarowym, ale drużyna awansowała do 2. Bundesligi i pokazała że ma charakter, zajmując na koniec sezonu solidne 9. miejsce. To była nagroda za ciężką pracę, która zaprocentuje również i w tym sezonie. Na ten okres składało się też wiele mniej lub bardziej istotnych chwil, które bardzo mile wspominam i będę wspominał.

Kiedy został Pan wybrany na trenera Dynama Drezno w kwietniu 2011 roku, wiele osób, w tym dziennikarzy, było bardzo zdziwionych decyzją Zarządu. Pamiętam jak na konferencji prasowej dało się odczuć lekki sceptycyzm w stosunku do Trenera. Bardzo ciążyła Panu ta sytuacja na początku pracy w Dreźnie?

Ralf Loose: Spójrzmy w ten sposób - kibicuję mojej ukochanej drużynie od lat, a tu nagle okazuje się że będzie ją trenował całkowicie nieznany mi trener, który w dodatku miał dwuletnią przerwę w zawodzie. Na miejscu kibiców też podchodziłbym sceptycznie do takiej kandydatury. Doskonale rozumiałem rodzaj ich reakcji, ale wiedziałem że to tylko pierwsze emocje. To klub z historią, która jest wpisana w mentalność ludzi tutaj żyjących. Nigdzie nie spotkałem się z tak oddanymi kibicami, naprawdę nigdzie. Wiedziałem, że jeśli dam się ludziom bliżej poznać, zrozumieją jaki jestem naprawdę i że chcę tego samego co oni. A powierzone mi zadanie traktuję jako inwestycję we mnie i duży kredyt zaufania. Mam nadzieję, że chociaż po części udało mi się go spłacić.

Jak udało się Panu sprawić, że Ci zawodnicy znów uwierzyli w swoje możliwości?

Ralf Loose: Przecenia Pan mój wkład (śmiech). Proszę spojrzeć na stadion, na którym się teraz znajdujemy. Jest to świetny obiekt, bardzo nowoczesny. Chwilę przed rozpoczęciem wywiadu na pewno widział Pan końcówkę treningu grupy dwunastolatków. Na treningi pierwszej drużyny przychodzą kibice, na meczach jest ich mnóstwo, często ponad 20.000 wiernych serc. W takich warunkach potrzeba jedynie określenia pewnej drogi, którą trzeba podążać. To tak jak w naturze - jeśli dostarczymy roślinie wody, ziarno zakiełkuje i zbierzemy plony. Tu, w Dreźnie, grunt jest bardzo przyjazny dla piłkarzy. Oczywiście - nic nie stanie się z dnia na dzień, ale to co osiągnęli w minionym sezonie, zawdzięczają ciężkiej i systematycznej pracy.

Zainteresowanie klubem, odkąd Pan został trenerem, sukcesywnie wzrastało. Liczba zarejestrowanych kibiców wyraźnie podskoczyła w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Doświadczył Pan czegoś takiego w poprzednich klubach?

Ralf Loose: Efekty są najlepszą reklamą dla drużyny. Myślę, że gra Dynama Drezno dostarcza wiele pozytywnych emocji kibicom i może im się podobać. Wpływ na kibiców ma również awans do 2. Bundesligi. Zawsze powtarzam swoim zawodnikom, że muszą stanowić jedność z kibicami, a osiągnąć to można jedynie grą z pasją i zaangażowaniem. Podobna sytuację obserwowałem w moim poprzednim klubie - Sportfreunde Siegen 1. Kiedy awansowaliśmy do 2. Bundesligi, liczba zarejestrowanych kibiców wzrosła dwukrotnie! To było coś wspaniałego, awans klubu który obecnie gra w piątej lidze, awansował do 2. Bundesligi. Jeśli nie osiągasz sukcesów to znaczy, że za słabo się starasz. Każdy z nas ma ambicje i wolę walki, trzeba tylko to w sobie obudzić.

Pozwoli Pan, że przejdziemy teraz do aktualnych spraw. Do klubu zawitało dziewięciu nowych zawodników, z czego trójka z nich została sprowadzona z francuskich lig. Skąd to zainteresowanie kierunkiem francuskim. Przypomnijmy, że w drużynie występuje już Francuz - Romain Bregerie oraz Mickael Pote i Vujadin Savić, którzy też zostali sprowadzeni z Francji.

Ralf Loose: Będąc na wakacjach często chodziłem na mecze FC Metz czy Olympique Marseille. Wie Pan, jestem jednym z tych którzy nie potrafią żyć bez futbolu i każdą wolną chwilę poświęcam rzeczom z nim związanym. To wtedy wyłapałem kilku ciekawych graczy, przeważnie juniorów którzy stawiali pierwsze kroki na boiskach Ligue 1 i 2. Myślałem wtedy, że warto zapamiętać nazwiska kilku z nich bo może kiedyś mi się to przydać. Miałem nosa co do ich umiejętności najwidoczniej, bo teraz kilku z nich mam w składzie Dynama Drezno.

Warte podkreślenia jest to, że klub stawia na młodych piłkarzy - w myśl zasady: nie ważna ilość, a jakość. Jak duży wpływ ma Pan na politykę transferową klubu?

Ralf Loose: Zawsze byłem zwolennikiem teorii, która mówi: im klub ma mniejszy budżet, tym lepiej radzi sobie w poszukiwaniu utalentowanych graczy. Z prostego powodu, trzeba się wysilić i dokładnie prześwietlić całą masę drużyn. Dynamo co prawda nie może narzekać na niski budżet, ale jak wiemy nie należy on też do największych. Plasujemy się gdzieś pośrodku, ale najważniejsze że potrafimy się odnaleźć w każdej sytuacji. Nieoceniona jest praca Ralpha (Ralph Hauptmann, trener drużyny młodzieżowej - przyp. red.), który z kolei utrzymuje stały kontakt z innymi, lokalnymi ośrodkami sportowymi. Wszystko po to by młodym i utalentowanym piłkarzom dać szansę zaistnienia. I dlatego, wracając do pytania, współpraca na linii trener - Zarząd, układa się świetnie.

Czy w drużynie pojawi się jeszcze ktoś nowy?

Ralf Loose: Nie, nie planujemy już żadnych wzmocnień. Być może w zimowym okienku transferowym, ale do tego czasu jeszcze daleko. Chodziło nam głównie o zwiększenie rywalizacji w środku pola i wierzymy, że Ci piłkarze na których postawiliśmy, poradzą sobie w nadchodzącym sezonie.

Jak oceni Pan przygotowania do sezonu?

Ralf Loose: Jestem z nich bardzo zadowolony. Spędzałem każdy dzień z tymi piłkarzami, widziałem ile potu wylali na treningach. Cieszyć mogą wyniki gier kontrolnych, szczególnie mecz przeciwko West Ham United. Starałem się sprawdzić wszystkich piłkarzy, aby zobaczyć jak sobie radzą w poszczególnych konfiguracjach. W drużynie jest wielu młodych zawodników, ważne jest aby na początku ich profesjonalnej kariery wypracować pewne nawyki taktyczne. Ale te umiejętności głównie nabiera się podczas meczy, co nie zmienia faktu że będziemy realizować te założenia na każdym treningu.

Wiąże Pan szczególne nadzieje z jakimś konkretnym piłkarzem?

Ralf Loose: Wspomnienie tutaj o kimś konkretnym byłoby zachowaniem się nie fair w stosunku do reszty moich chłopaków. W drużynie stawiam przede wszystkim na współpracę. To bardzo zgrana ekipa. Pamiętam sytuację, która była dla mnie bardzo ważna na początku sezonu. Zapytałem chłopców w przerwie meczu z Energie, czy mają w ogóle ochotę na dalszą grę. Rzuciłem kilka ostrych słów na końcu pytając: kto jest przeciwko mnie niech podniesie rękę. Nikt z nich tego nie zrobił, a ja czułem że to będzie początek świetnej współpracy. I nie myliłem się.

Jak mieszka się Panu w Dreźnie. Pańska żona i córka mieszkają jeszcze w Liechtensteinie.

Ralf Loose: Moja żona towarzyszy mi od 1981 roku, kiedy podpisałem profesjonalny kontrakt z Borussią Dortmund. Niestety, przez charakter pracy nie bywam w domu tak często jakbym tego chciał. Dlatego dziękuje mojej żonie i córce z całego serca, że wspierają mnie cały czas i utwierdzają w tym, że podejmuje dobre decyzje. Każdą wolna chwilę spędzam w domu, ale gdy jest się trenerem klubu z Bundesligi prywatne życie jest w dużej mierze ograniczone. Żona i córka są zawsze moimi najważniejszymi kibicami.

I pytanie na koniec - jakie cele wyznaczył sobie Pan w nadchodzącym sezonie?

Ralf Loose: Musimy zapomnieć o poprzednim sezonie, mimo tego że był bardzo udany. Przed nami rozpoczęcie zmagań 2. Bundesligi i czysta karta. Liczy się tu i teraz, dlatego musimy podejść do tego sezonu maksymalnie skoncentrowani i spokojni o własne umiejętności. Mamy najlepszych kibiców, dajmy im kolejne powody do radości!

W takim razie tego Panu życzę. Wszystkiego dobrego!

Ralf Loose: Dziękuję bardzo za wywiad i pozdrawiam wszystkich czytelników!

1 Sportfreunde Siegen - niemiecki klub piłkarski, grający obecnie w NRW-Lidze (odpowiednik piątej ligi). W sezonie 2004/2005 trenerem tej drużyny był Ralf Loose. W klubie grali Daniel Bogusz i Mirosław Spiżak, a trenerem był Andrzej Rudy.

Ciekawostki.

Hobby: szachy, narciarstwo
Ulubiona potrawa: cała kuchnia włoska
Gdybym nie był trenerem, byłbym... : nie wyobrażam sobie kim mógłbym być
Muzyka: głównie klasyczna, ale zdarza mi się posłuchać radia podczas jazdy autem
Najważniejsza chwila w życiu: dzień, kiedy poznałem moją żonę i narodziny córki

Ralf Loose - sylwetka.

Kariera klubowa: Urodził się 5 stycznia 1963 roku w Dortmundzie, grał na pozycji libero. Swoją przygodę z piłką nożną rozpoczął w SC 09 Dorstfeld w drużynie młodzieżowej. Nie zabawił tam długo miejsca, ponieważ w 1978 roku został wypatrzony przez skautów Borussii Dortmund i wcielony do drużyny juniorskiej. W 1981 awansował do pierwszego składu drużyny z Zagłębia Ruhry. W Bundeslidze zadebiutował jeszcze w tym samym roku 12 grudnia, w bezbramkowo zremisowanym meczu z VfL Bochum. W latach 1981-1986 rozegrał dla Dortmundu 120 spotkań, strzelając 11 bramek. Sezon 1986/1987 spędził w Rot-Weiss Oberhausen, które grało wtedy w 2. Bundeslidze. Rozegrał dla tej drużyny 34 mecze i strzelił 3 gole. Bardzo ważnym etapem w jego karierze był również okres, jaki spędził w następnym klubie - Fortunie Dusseldorf. Trafił tam w 1987 roku, kiedy Fortuna dopiero co spadła z niemieckiej ekstraklasy. W sezonie 1988/1989 drużynie udało się powrócić ponownie do Bundesligi gdzie, zanim spadli do 2. Bundesligi w 1992 roku, rozegrali dwa sezony. W klubie z Dusseldorfu rozegrał 188 meczów, zaliczył 4 trafienia. Karierę zakończył w FSV Frankfurt w 1994 roku.

Kariera trenerska: W roli trenera zadebiutował w latach 1996-1998, prowadząc reprezentację Liechtensteinu U-18. W lipcu 1998 został minowany trenerem pierwszej reprezentacji tego kraju, którą prowadził przez 5 lat, do 2003 roku. Sezon 2004/2005 spędził na trenowaniu Sportfreunde Siegen, prowadząc tą drużynę do awansu do 2. Bundesligi. W następnych latach trenował FC Sankt Gallen i FC Augsburg. W kwietniu 2011 roku został trenerem, występującego w 2. Bundeslidze, Dynama Drezno.

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 08, 2012, 22:07:06 »
Kurde gdybyś tak pociągnął jakąś karierę chociaż na kilkanaście stron to byłaby to jedna z lepszych karier na tym forum w historii. Tego naprawdę Ci życzę! Bo robisz wielką robotę. Ja jedynie żałuję,że jest to klub, który mnie w ogóle nie interesuje. Przeczytam, ale bez większego zainteresowania i raczej niewiele zapamiętam. Ale tak już Twój styl ,że bierzesz się za coś praktycznie nieznanego.

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 09, 2012, 16:31:41 »
Liga niemiecka nie jest moją ulubioną, ale kariera przynajmniej wnosi trochę nowości do mojej i tak małej świadomości co do zaplecza Bundesligi. Wywiad jest zrobiony naprawdę profesjonalnie, zresztą nie od dziś wiadomo, że piszesz ilościowo bardzo dużo, ale też całe szczęście na jakości to nie potrąca. Kwestia tego o czym wszyscy mówią - na ile będzie Cię "bawić" opisywanie, by pozostać przy tym klubie na dłużej.

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 12, 2012, 01:01:25 »
Odcinek 8

Zawodnik meczu:
Papadopoulos (7.5)

Skróty bramek:
REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Następny przeciwnik: 03.09.2012 TSV 1860 Munchen (dom)

Jeśli coś kiepsko wygląda, dajcie znać w komentarzach.

Slay

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 12, 2012, 13:28:27 »
Niesamowicie wyglądają te twoje posty, wynik meczu zadowalający, z niecierpliwością czekam na następne spotkanie :)

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 12, 2012, 16:54:29 »
Opisane klasowo, trzy punkty są więc czego chcieć więcej? Nie no naprawdę znowu super to wygląda, co zmienisz styl to zawsze wygląda równie dobrze. Brawo! Brawo x2 za spotkanie. Widać po statystykach ,że wcale łatwo nie było pomimo tego jednak notujecie dobry początek w lidze, a nie ma nic lepszego niż dobrze zacząć rozgrywki. Życzę więc tego co zawsze :P I czekam na kolejne posty.

Offline Cygar

• Trampkarz
  • *
  • Na forum od: 11.05.2012r.
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 13, 2012, 11:14:45 »
Mistrzowsko zacząłeś.
Twoje posty wyglądają świetnie i naprawdę nie masz się co martwić o wygląd posta. Wynik dobry, choć Dynamo mogło zakończyć w zupełnie innych nastrojach. Tylko trzy strzały na bramkę to nie jest jakiś wielki wyczyn i wypadało by to poprawić.

P.S: Jaką długość meczu ustawiłeś?

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 13, 2012, 14:56:41 »
out of this world. przeczytałem od deski do deski, jestem wstrząśnięty poziomem opowiadania. nie będę tego tutaj streszczać, to się mija w mojej opinii z celem - zawsze na wyrywki możesz mnie przepytać z tego jak z lektury na polskim, jeśli ci to do czegoś potrzebne. czuję, że masz w sobie motywację i chęć do pisania tym klubem, więc jestem przekonany, że w końcu pęknie ta 10 strona i kariera miesiąca :)

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 14, 2012, 14:12:55 »
Odcinek 9

Podsumowanie wydarzeń 1. kolejki 2. Bundesligi.

Zapraszam Was na przegląd wydarzeń minionej kolejki. Pozycja ta zagości już na stałe, a ja postaram się w każdym z odcinków w telegraficznym skrócie przedstawić to co działo się na arenach 2. Bundesligi. Zapraszam serdecznie!

Eintracht Braunschweig          To największa niespodzianka kolejki! Wyjazdowa wygrana Eintrachtu, odbiła się szerokim echem w 2. Bundeslidze. Podopieczni Torstena Lieberknechta bez problemu poradzili sobie ze spadkowiczem z Kaiserslautern, który zaliczył najgorszy z możliwych debiutów. Golkiper Czerwonych Diabłów, Tobias Sippel, po meczu podsumował krótko występ drużyny: "Jest mi wstyd za grę moich kolegów. Kibice mają prawo wieszać na nas psy za to, co zrobiliśmy dzisiejszego dnia. Zawiedliśmy ich i jest nam z tym bardzo źle."
          TSV 1860 Munchen          Monachijczycy gorsi od debiutanta! Reiner Maurer nie ma powodów do zadowolenia. Jego piłkarze przegrali na Allianz Arena z beniaminkiem z Aalen 0:1, po bardzo słabym spotkaniu. "Moim piłkarze zlekceważyli przeciwnika, mimo że przestrzegałem ich przed takim zachowaniem. Nie jestem jednak na nich zły. Starali się do końca, ale nie zmienia to faktu że przegrana z beniaminkiem bardzo boli" - powiedział na pomeczowej konferencji Reiner Maurer. Grzegorz Wojtkowiak spędził ten mecz na ławce rezerwowych.
          1. FC Koln          Bramka na wagę zwycięstwa! Holger Stanislawski może spać spokojnie. Jego piłkarze wygrali 1:0 z MSV Duisburg i udanie rozpoczęli nowe rozgrywki. Nie osiągnęli tego jednak w nie wiadomo jak dobrym stylu, ale piłkarze wierzą że wygrana jest to początkiem drogi która pozwoli im wrócić do Bundesligi. Kevin McKenna: "To dobry znak. Przeciwnicy dali z siebie wszystko, ale to my zdobywamy trzy punkty i cenne doświadczenie, nawet na tym poziomie rozgrywek."
          Hertha BSC          Derby Berlina dla Herthy! W derbach Berlina górą Stara Dama, która na Stadion An der Alten Försterei pokonała 1. FC Union Berlin 0:1 po bramce Lasoggi. Spadkowicze od samego początku postawili gospodarzom ciężkie warunki, ale przez dłuższy czas nie mogli znaleźć sposobu na strzelenie bramki. Ta padła dopiero w 84. minucie meczu. Szkoleniowiec Herthy, Jos Luhukay, tak skwitował wynik meczu: "Wygrana? Tylko dla Herthy, nie było innej możliwości. Byłem pewien, że strzelimy bramkę."
          SV Sandhausen          Starcie beniaminków dla Sandhausen! Jahn Regensburg przegrał na własnym stadionie 0:1 z Sandhausen w meczu dwóch beniaminków. Goście zapewnili sobie wygraną już w pierwszej połowie, ale sam mecz należał do bardzo wyrównanych. Trener drużyny z Ratyzbony, Oscar Corrochano, po meczu powiedział: "Zbieramy bardzo cenne doświadczenie. Tracimy punkty, ale nie mogę być zły na swoich podopiecznych. Zostawili serce na boisku, za co jestem im wdzięczny."
          FC St. Pauli          Wygrana pada łupem Piratów! St. Pauli, które jeszcze nie tak dawno temu grało w Bundeslidze, wygrało na wyjeździe z ekipą Energie Cottbus 0:1. Michael Frontzeck może być zadowolony z wyniku, ale jak sam mówi, jest jeszcze wiele rzeczy do poprawienia. "Wygrana cieszy, ale to tylko pierwszy mecz. Nie można popaść w hurra optymizm bo przed nami wiele poważniejszych sprawdzianów i jeszcze wiele rzeczy do poprawienia."

Wyniki 1. kolejki - 2. Bundesliga

Dynamo Drezno     1:0     Erzgebirge Aue
TSV 1860 Munchen     0:1     VfR Aalen
1. FC Koln     1:0     MSV Duisburg
1. FC Union Berlin     0:1     Hertha BSC
1. FC Kaiserslautern     0:2     Eintracht Braunschweig
FC Ingolstadt 04     0:1     FSV Frankfurt
SSV Jahn Regensburg     0:1     SV Sandhausen
VfL Bochum     1:1     SC Paderborn 07
FC Energie Cottbus     0:1     FC St. Pauli

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer