Gram na PC, więc nie grałem w demo...
Jestem po kilkunastu meczach w ML, lag jest do ogarnięcia, co nie zmienia faktu że irytuje. Opcje ustawienia grafiki tak jakby dla mnie nic nie zmieniają w tej kwestii więc jeżeli ktoś z Was liczy że to może w tym tkwi problem, to się rozczaruje. Najbardziej irytuje lag przełączania zawodnika, tak jak tutaj pisano ma około sekundowe opóźnienie :/ .
Drugą sprawą jest ustawienie strzału na tryb "advanced" (ten zaawansowany), tylko mi bardzo często w tym trybie trafia się w poprzeczki i słupki? Tak jakby kursor kończy się na słupkach i poprzeczce bramki i bardzo często od nich się odbija piłka gdy źle się wyceluje... Tutaj przynajmniej można przełączyć na ten bardziej klasyczny sposób oddawania strzałów i wtedy wszystko jest git.
Trzecia sprawa to dużo przypadkowości. Piłka odbija się od zawodników bardzo często, zawodnicy wbiegają posiadającemu piłkę pod nogi...
Fest się nastawiłem na tą odsłonę, w piątek miałem kupić oryginał żeby pograć online, ale z tym lagiem to sam nie wiem :/ .
Oni ten delay mają już od targów E3, już wtedy było o tym mówione że nad tym pracują. Nadchodzi dzień premiery i co? Dalej sobie z tym nie poradzili... Myślę że to jeden z powodów dla których demo wyjdzie w dniu premiery...
Tak przypuszczałem że jak Konami przeskoczy na nowy silnik, to tak z dwie odsłony trzeba będzie poczekać żeby zrobili wypas, no ale nie przypuszczałem że zrobią coś tak dziwnego. To wygląda jakby to była gra źle sportowana z konsoli. Da się przyzwyczaić do tych wszystkich niedogodności, ale odbierają one niestety przyjemność z gry.
PS
I w stosunku do PES13 samo rozgrywanie piłki, przyjęcia są bardzo wooolne. AI kompa (najwyższy poziom trudności) też jest słabsze niż w PES13 - dla porównania w tamtej odsłonie gdy grałem trafiłem podstawionym teamem (Minandinho, Castolo) w Pucharze Króla na Barcelonę i dostałem łomot
(wstyd się przyznać ale tak było, później gra vs com była bez sensu bo dało się nastrzelać dużo bramek). Teraz gdy trafiłem na Barce zaraz na początku sezonu, po kilku rozegranych meczach miałem wynik 1-1... Rozgrywka w tym aspekcie się zmieniła, bo w 13 nawet komputer zagrywał długą do Messiego, moi obrońcy nawet nie potrafili do niego dobiec na sprincie, no i strzelał bramkę, tutaj Messi przegrywał (!!!) zryw do piłki z Castolo itp...
PS2
Zdarzył się komuś z Was też bug przy rzucie rożnym? Można zabrać piłkę ustawioną na rzut rożny i przebiec pół boiska bo piłkarze przeciwnika nie wiedzą o co chodzi...