Gram od rana na PC i kilka uwag: na plus menu, wygląd nawiązujący klimatem trochę do starych PESów i starych FIF w znaczeniu pozytywnym. To samo tyczy się muzyki - kilka oryginałów i "futbolowych" melodii podobnie jak stare FIFY zaskakują na plus i tworzą klimat gry, na pewno są lepsze niż elektroniczne męczące pląsy z poprzednich PESów. Tragiczny jest natomiast tradycyjnie komentarz, nieco lepsze są śpiewy kibiców, ale nadal do FIFY im daleko.
Przycina odrobinę na wejściu w mecz, sama gra bardzo płynna.
Na wielki minus brak możliwości dowolnego przesuwania pozycji w edycji składu (niech ktoś mnie oświeci, że jednak jakoś można!) + kursor "przymocowany" mało intuicyjnie.
Jeśli chodzi o grafikę to zmiata system w detalach i z bliska, jednak jest fatalna w oddaleniu - tzn. przy kamerze podczas meczu. Gra wygląda jak PES 6 albo FIFA 04. Lepiej prezentuje się w dzień niż w nocy, tak czy tak np. murawa jest zrobiona fatalnie - jak jedna matowa tekstura. Zaznaczę że gram na najwyższych opcjach graficznych, a w settingsach wszystko mam na "Good".
Fizyka i ruchy piłkarzy na mocny plus, jest to wszystko bardzo autentyczne i naturalne, ale sama gra to porażka. Wbieganie w siebie, tłok, straty, zderzenia piłkarzy swoich + przeciwnika, piłka spadająca przed zawodnikiem, wciśnięty strzał a ten przyjmuje bez sensu i traci, masa przypadkowości, masowe straty zarówno gracza jak i CPU przez wbieganie w tłok, dziwne zagrania - generalnie chaos jak z jakiś starszych gier. Co do wolnych - nie wiem co dają te kropki, wykonywanie wolnych jest tak samo trudne i mało intuicyjne jak w poprzednich PESach, kropki nic nie wnoszą więc nie wiadomo po co je zrobili. Irytuje także odskakiwanie piłki i podbijanie jej przez piłkarza podczas biegu. Podania po ziemi średnie, wrzutki bardzo dobre, czasem piłkarze bardzo ładnie rozprowadzą akcję ale generalnie zdobywanie bramek polega na pressingu i tym kto się skuteczniej przepchnie. Kilka razy miałem sytuację że przeciskałem się z obrońcą od 30 metra i po wzajmnych przechwytach i stratach wepchnąłem go z piłką do bramki...
Generalnie bez patcha usprawniającego rozgrywkę i rzecz jasna łatki od pesedit uaktualniającej składy PES 14 jest bardzo średni. O wiele lepiej pograć w PES 13 na PesEdit patchu 6.0.