W nowym Pesie przede wszystkim powinni skupić się nad nowymi animacjami.
- AI, ustawianie się i ruch bez piłki. Jak sobie przypomnę o tym jak konami gęgało jak to z roku na rok poprawiają Ai to mnie pusty śmiech ogarnia. AI tutaj nie istnieje, tu jest coś odwrotnego do AI. Takich przygłupów i retardów chyba nie ma w żadnej innej grze.
- Rożne. Od X lat ta sama żenada. O to leci sobie zwykły powolny balon jakąś dziwną parabolą. Zero siły w tym, zero rotacji. Niech sobie konami poogląda jak RvP albo Gerrard biją rogi w anglii i porównają z tym badziewiem w Pesie...
- Wyrzuty piłki przez GK. Tu też leci śmieszny balon i zanim taka piłka się doczłapie do mnie to już dawno przeciwnik zdąży do mnie dobiec. O jakimkolwiek szybkim wyrzucie i rozpoczęciu kontry absolutnie nie ma mowy.
- Player ID. Bardzo mi się podoba pomysł konami na to, jednak wykonanie już trochę mniej. Tak na dobrą sprawę tylko CR7 ma prawdziwe player ID czyli charakterystyczne ruchy jak bieg z piłką, strzały, dośrodkowania itp. U innych zawodników mniej więcej wygląda to tak że mają jakiś tam zwód, który może wykonac jeszcze kilku innych zawodników.
100 % poparcia
Dodam poprawki, które ja bym chciał zobaczyć:
Zagrania ręką - ważna rzecz, nie wiem dlaczego nie ma tego w pesie.
Lepsze sędziowanie (np. po przywileju korzyści kartka dla faulującego po wybiciu itp. tak jak to jest w fifie) i w ogóle sędzia, żeby lepiej sędziował, czasem daje żółte kartki za oczywiste czerwone, a czasem w ogóle nie gwiżdże faulu.
Śnieg
2 typy deszczu - 1 lekki deszcz, 2 silny deszcz - taki że piłka czasem zatrzymuje się w miejscu i jest o wiele wolniejsza
RedAction napisał o animacjach, ja dodam od siebie, że na pewno muszą poprawić animacje bramkarzy, żeby więcej wyciągali jedną ręką - to wygląda ładniej
Losowanie stron przed meczem
Rozgrzewanie się piłkarzy poza boiskiem w trakcie meczu (mogliby zrobić coś takiego, że np. dokonujemy zmiany w trakcie akcji, i ten gracz który ma wejść rozgrzewa się, albo po prostu zrobić coś takiego, że można wyznaczyć piłkarzy do rozgrzewki i wtedy np. lepiej grają)
Gra ciałem - w pesie nie ma w ogóle czegoś takiego. Konami próbowało zrobić coś w stylu przepychania, ale to nie jest to.
Więcej slotów dla lig i przyśpiewek itp.
Dodana liga europy w menu. I automatycznie jeśli zajmiemy 3 miejsce w CL to jesteśmy w Lidze Europy.
Dodać możliwość rozegrania elminacji do MŚ, ME itp. coś bardziej rozbudowanego niż w Pes 6.
Poprawiony tryb Football Life - najlepiej jakby powrócili to tego trybu z pesa 11, gdzie kluby często same składały oferty, a nie jakieś badziewne "moje ulubione kluby" i mogliby wrócić do galerii z meczów.
Nowy tryb Master League, to co jest obecnie to patologia. Niech biorą przykład z fify z trybu menadżerskiego.
Więcej typów kamery
Więcej szczegółów po kontuzji - bandaże, nosze, np. piłkarz trzyma się za kolano, stopę itp.
Dodana symulacja faulu - kiedyś w pesie była, ale już nie ma nie wiadomo czemu.
Radość bramkarzy po udanej interwencji
Lepsza kamera na powtórkach
Ludzie od podawania piłek
Sektor kibiców gości i oczywiście ich doping, a nie jak jest obecnie, że tylko gospodarz ma doping.
Możliwość ustawienia w game planie, że bramkarz może wejść na rzut rożny.
Ślady po wślizgach.
Więcej kolorów koszulek kibiców i o wiele więcej ich twarzy.
Głośne gwizdy kibiców - po przegranym meczu, czy straconym golu, czy nawet podczas wykonywania karnego przez gości.
Powoływanie kadry na MŚ, czy Euro.
Kartki za dyskusję z sędzią itp.
Większa radość na twarzy piłkarzy - po wygraniu pucharu czy awansie do następnej rundy.
Poprawienie tego, że komputer na 4 wolne strzela 3. Masakra jakaś, nieznany piłkarz strzela nagle z wolnego z ponad 30 metrów.
Nowy gameplay - lepsze wychodzenie na pozycje, lepsze kierowanie piłkarzem, ustawianie się piłkarzy i inne.
Nawiązując do red action to na pewno poprawienie rzutów rożnych i dośrodkowań (dotąd strzeliłem może 2-3 gole z rożnych na bardzo dużo meczy)