Jestem generalnie rozczarowany….
Lubie obie gry - zarówno PESA jak i FIFE (co zrozumiałem dopiero gdzieś z kilka miesięcy temu gdy zakupiłem w końcu fife 13 i sie przekonałem, że wyśmiewanie jej przez ostatnich parę lat było jednak głupotą).
Nowy PES ewidentnie jest grą nieskończoną - kilka fajnych pomysłów i polepszone animacje to jednak za mało.
Werjsa PC 1.0 - full (bez patcha "day one")
1, Drybling jest wciąż cholernie sztywny - kto pogra w fife kilka miesięcy zrozumie.
Fajnie ze mamy 2 gałki do dryblingu ale ja nie wyobrażam sobie by z tych finezyjnych zagrań często korzystać, poneiważ nasz piłkarzyk zwrócony jest w różnych momentach w różnych kierunkach i te zagrania po prostu nie wychodzą tak jak się chce.
Mają również opóźniona reakcje - PODOBNO patch "day one' poprawia reakcje, ale czy na tyle by było inticyjnie to nie wiem.
Ten cały tryb dryblingu znany z poprzenich odsłon jest masakrycznie wolny - żaden piłkarz nie podchodzi do próby ominięcia drugiego, że stoi na przeciwko i strefuje z lewej na prawa..no come on....co to kurde duke nukem?
2. kolejne rozczarowanie to tryb Mater league, który zapowiadał możliwość bycia trenerem reprezentacji - okazuje się to zwykłą popierdółką a nie trybem ponieważ nie ma jej dostępnej od początku - musimy objąć druyzyne jakąś tam jak zwykle i czekać na oferte objęcia reprezentacji - kiedy to następuje i co się wtedy dzieje - nie wiem - podejrzewam jednak, że to nie będzie prędko więc tryb jest bezsensu dla mnie....nie bede grał w masterleague dniami i nocami by sie do neigo dostać...
3. Twarze....wierzcie lub nie ale są najgorsze w dziejach PESA - owszem - są sczegółowe graficznie ale w większości bardzo niepodobne - ewidentnie mieli problemy z przekonwertowaniem na nowy silnik...nie poznacie ŻADNEGO polaka - nawet zawsze pięknie zrobionego FABIAŃSKIEGO, który wygląda jak jakiś turek ze straganu - i tak oto panie i panowie stało się cos czego nigdy bym się nie spodziewał - FIFA okazuje sie miec lepsze mordy.....
MAŁO TEGO - w edycji swojego chłopka nie zauważyłem importu pliku zdjęcia swojej twarzy! wiocha!
4. AI - ciągle to samo - ja pierd....ile to mozna? chłopkom znowu zdarza się nie reagować na piłki, które przelatują obok nich - wpieniało mnie to zawsze ale w tym roku tego nie daruje.....FIFA może i ograniczona w rozgrywaniu akcji (co nie znaczy ze uboga), ale jeśli mam w PESie tracić bramki w online znowu z tak durnych powodów to ja podziękuje...aha - zmiana zawaodników jeszcze dla mnie niepojęta....kursor przeskakuje czasami sam i w głupie miejsca...
5. Obrona.....naciśniecie podwójnie x i odebranie piłki graniczy z cudem.....wystawiają te nogi w ogolę nie wiadomo w którą stronę - mijają się niemiłosiernie jak jakieś ułomy - każesz im wystawić nogę to oni wystawiają ją po prostu do przodu i to z opóźnieniem....zero korygowania według pozycji piłki...głupota, a możne to ja jeszcze jestem głupi.
6. Podania....ja nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, ale jakoś inaczej komp wyczuwa moje intencje - czasem podaje nie do tych chłopków, których się chciało, co jest wyczuwalne jeśli się grało w poprzednie edycje (ogarnia nas tzw. uczucie WTF?) - eksperymentu z asysta podań nie wiele pomogły....
7. jeszcze jedno - ta osławiona grafika to absolutnie żadna rewelacja - klimat stadionu wciąż jest lepszy w FIFIE. Piłkarze mają tylko lepsze animacje - a te niby świetne trybuny to po prostu śmiech - ludzie wyglądają jak jakieś plansze z gier 16bitowych - to, że przyjmują kolory drużyny czy tam robią logo na trybunach to pierdoła - sama widownia to wciąż kartoniki z 4 klatkami animacji.
8. dodać tego fakt, że aby grac ONLINE trzeba ściągnąć patcha.....WTF? i można zrozumieć jak w pośpiechu została zrobiona gra.
Na plus:
1. Fajnie prowadzi się piłkę szybkim biegiem z R1 - bardziej zwrotni.
2. gra ciałem - fajna sprawa ze druga gałka można się przepychać.
3. Staty polskiej reprezentacji - wszyscy prawie od 80 w górę
LEWANDOWSKI 91 !!
i w koncu uwzględnili że Balans ciałem ma 83 a nie jak to bywało 78 (w FIFE 14 tez jest fucking 78!)
4. w zasadzie to nie wiem co jeszcze....te nowe opcje zagrań typu advance pass wydają mi się zbędne skoro pod L2 jest manual ale nie będę jeszcze oceniał....to samo ze sterowaniem drugim zawodnikiem ...ciężko mi sobie wyobrazić, że korzystam z tego w grze online, że w ułamku sekundy tą zwariowaną kreską która się pokazuje wybieram drugiego i jeszcze nim steruje.
Podsumowując - nie wiem jak to się będzie miało w ONLINE, który wszystko zweryfikuje oczywiście.
jeśli 11 vs 11 nie będzie miało też opcji 4 vs 4 czy innych wariacji dowolnych to też się wkur!@# i już w ogolę nie będę miał powodu by kupić nowego PESA - boje się że tak właśnie może być bo Konami już udowodniło w poprzedniej odsłonie jak można obciąć ten aspekt społecznościowy i udawać że wszystko ok.
Wkurza mnie to generalnie bo nowa FIFA za to wprowadziła kosmetyczne zmiany z wciąż ciasnym polem w środku i pod bramką więc żeby te zmiany znacząco wpłynęły na gameplay i tym samym zmotywowały mnie do zakupu to nie powiem....
Wygląda na to, że w tym roku wszystko rozstrzygnie dla mnie tryb online typu "granie jednym chłopkiem" - w Fifie 11 vs 11 jest głupie - w PESIE rok temu praktycznie nie było (bo teoretycznie tak, ale wiemy jak to ich durne community działało)
Wyjątkowo poczekam do obu premier zamiast robić preordera.
Zeby wam to zobrazowac lepiej o czym mowie macie linka: i dwie sytuacje w filmiku wlaczcie: 07:35 oraz 08:00.
Idealna piłka prostopadła do zawodnika, a ten przebiega koło niej obok. Dla mnie to jakas kpina... co to ma byc?
pieknie to uchwyciełes - oto cały PES....takie akcje dzieją się w różnych momentach - również w defensywie.
jak patrze na takie sceny to się autentycznie załamuje
nie wiem ile oni będa to patchować i czy to sie w ogole da spatchować przy tym AI.
Dlatego własnie jedynym ratunkiem dla tej gry bedzie jesli każdy przejmie AI w trybie 11 vs 11 czy tam nawet starczy 4 vs 4