Witam
Jako typowy FIFOWIEC postanowilem sie podzielic swoimi wrazeniami na temat PES2015.
Zaczne od tego, że swoją przygodę z wirtualną piłką zacząłem parę lat temu na ps3. Wtedy dopiero uczyłem się grać na padzie i miałem dwie gry do wyboru: FIFA13 oraz PES2012
O dziwo nauczyłem się grać na padzie grają PESa, później jakoś przesiadłem się na FIFE bo było więcej licencjonowanych lig itd.
Później był PC i kolejno legalne FIFA14 i teraz FIFA15. W zeszłym roku z ciekawości zainstalowałem PES2014 ale moja przygoda z nim szybko dobiegła końca. Jak jest teraz ? Oto moja relacja. Myślę, że pomoże osobom zastanawiającym się nad zakupem gry.
Pierwsze wrażenie? Trochę mieszane uczucia ze względu na inne (gorsze od fify) menu gry oraz przestawione sterowanie. Gdy doszedłem do ładu z padem i ustawieniami gry, rozegrałem w końcu mecz w którym strzeliłem bramkę. I tu szok, grałem Bayernem i po strzeleniu bramki podczas cieszynki gracza czy jak to tam nazwać zastanawiałem się czy ja gram czy to oglądany mecz w TV? Naprawdę niezwykły realizm sytuacji, to samo dotyczy sylwetki gracza, twarzy, mimiki. Po prostu szok. W fifie niby można wybrać cieszynkę ale to wszystko nie ma takiej oprawy. Teraz gameplay. Tutaj czuć, że gra się w piłkę a gra to nie kopanina i bieganina jak w fifie 15. Do tego odwzorowanie graczy, stylu ich gry, poruszania się, stylu strzału.
W tym aspekcie PES2015 bije fife15 na głowę. Nareszczie zawodnicy mający predyspozycje do strzału z daleka, strzelają, schodzący do środka i strzelający z lewej to robią.
Wymienię może po kolei minusy i plusy obu gier.
PES2015 PC
na plus:
- swietny gameplay
- dobre odwzorowanie twarzy i sylwetek zawodników
- niezła grafika w porównaniu do fify15 i to przy tak niskich wymaganiach
na minus:
- brak wielu lig i zespołów (patche to poprawia)
- gorsze menu główne i mniej instynktowne
- tryby online ala FUT w powijakach
FIFA15 PC
na plus:
- wygląd menu
- oprawa graficzna stadionu
- sam pomysł i zasada działania FUT (reszta to porażka od kilku lat, trainery, coinsy, ea z tym nic nie robi)
- licencjonowane kluby
na minus:
- gameplay
- twarze i sylwetki gorsze niz w PES mimo ze EA skanowala teamy
- duze wymagania gry
- porazka z supportem (patrz FUT)
- oskryptowany gameplay
Mimo tego ze plusy i minusy sie rozkladaja roznie to moim zdaniem przewaga jest po stronie PESa i mowie to jako wkurzony olewactwem i arogancja EA gracz. Nie mowie tego na sile, pogralem pare meczy w PESa i na koniec mecz w fifie, ktory wylaczylem po pierwszej polowie.
Mimo ze mam gre od reloaded, jutro zakupie oryginal bo warto. jednoczesnie daje kredyt zaufania konami ze bedzie wydawac update regularnie, wierze w PESedit ze zrobi to co trzeba.
zostaja trzy sprawy, ktore zawsze mnie wkurzaly w PES
- sedziowie, dajacy ciagle kartki i gwizdzacy faule moje ale nie widzacy fauli przeciwnika (realny lub pc)
- wkurzajacy tryb powtorki po golu, powinno byc to zrobione jak w fifie a tu trzeba dawac przycisk start w prawo na padzie hak ja to nazywam, w fifie pomijasz na A i tyle.
- dziwne ustawienia sterowania na padzie, przestawilem przyciskibedac przyzwyczajony do fify. jednak czest korzystam z pressingu kolegi przy odbiorze i ten byl pod X tak jak i podanie gora, przestawilem presing kolegi na RB ale jednoczesnie mam tam podanie gora i nie da sie tego rozdzielic a nie moge sie przyzwyczaic zarowno do pressingu kolegi pod X jak i podania gora pod RB. Moze jest metoda?
To tyle, pozdrawiam