Autor Wątek: Lechia Gdańsk - #14 - Mecz przyjaźni.  (Przeczytany 14244 razy)

Offline Sklado

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 16.05.2011r.
Odp: Lechia Gdańsk - #4 Pierwsze wzmocnienia
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 09, 2014, 23:11:15 »
Dobrze że Bartek w lechii, a nie w tym cakowym bagnie..
Tak w ogóle szkoda że rozwiązałeś kontrakt z Kostrzewą, w football managerze solidny grajek ;D ;D
widzew.png" border="0

Offline przybyl.

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 04.07.2014r.
    • Status GG
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 09, 2014, 23:17:31 »
No i doczekaliśmy się oficjalnego potwierdzenia transferu Pawłowskiego do ekipy Lechii. Myślę, że teraz macie bardzo mocną drużynę która powalczy w nowym sezonie o europejskie puchary.

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 42
  • Na forum od: 26.02.2011r.
  • Futbolomaniak
  • Gram w: PES 2016
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 10, 2014, 10:25:00 »
Nie przewidujmy już przyszłości. Zobaczymy, czy ekipa się zgra.
" border="0

"Opowieść trwa, historia nie kończy się nigdy."

Offline TureckiRumun

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 31.05.2009r.
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 10, 2014, 10:45:47 »
Przygotowania zakończone.

Ogólnie o obozie

Lechia Gdańsk już zakończyła przygotowania do nadchodzącego sezonu. W okresie od 20 czerwca do 17 lipca drużyna z Gdańska rozegrała 6 sparingów. W pierwszej fazie treningów podopieczni Seedorfa pracowali nad motoryką, wydolnością oraz innymi aspektami fizycznymi. 30 czerwca rozpoczęła się kolejna faza przygotowań, w Grodzisku Wielkopolskim, gdzie pracowano już nad różnymi aspektami taktycznymi. To właśnie tam drużyna rozegrała największą ilość sparingów - cztery. 10 lipca zawodnicy powrócili do Gdańska, gdzie trenowali na obiektach przy ul.Traugutta, to właśnie tam Lechiści zmierzyli się z najciekawszym przeciwnikiem - Greckim Panathinaikosem.

Personalia

W drużynie toczyła się ostra walka o miejsce na boisku, zwłaszcza w pomocy. Bardzo cieszy to, że nikt nie nabawił się poważnych kontuzji, co może okazać się kluczowe w trakcie sezonu.
W bramce sytuacja była dosyć jasna, Dariusz Trela jest pewniakiem jeżeli chodzi o tą pozycję, od momentu gdy stało się jasne, że Mateusz Bąk nie zostanie na dłużej w Gdańsku i dołączy do Ruchu. W tej sytuacji Kaniecki i Rosa muszą się pogodzić z rolą rezerwowych.
W obronie sytuacja niewiele się różni. Obserwując rozegrane sparingi można śmiało stwierdzić, że Holender już ma swoich faworytów - czwórka: Petković, Janicki, Celeban, Leković może czuć się niezagrożona. Z zaufanego źródła jednak wiemy, że trener chciałby, aby ściągnąć jeszcze jednego środkowego obrońcę na rezerwę, ponieważ nie jest on przekonany do umiejętności Krzysztofa Bąka. Na prawej obronie aspiracje do gry ma jeszcze Paweł Stolarski, ale chyba tylko absencje ew. gorsza forma Petkovicia mogą sprawić, że były gracz Białej Gwiazdy częściej pojawi się na boisku.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, największa walka toczyć się będzie w pomocy. Bardzo duży wybór w tej formacji ma szkoleniowiec, na każdej pozycji ma dobrego zmiennika. Wydaje się, że najwięcej będzie zależeć w nadchodzącym sezonie od tej piątki: Makuszewski, Vranjes, Starzyński, Stevanović, Pawłowski. Na pewno też pojawiać się będzie Mateusz Mak, rzadziej doświadczeni gracze jak Pietrowski czy Wiśniewski.
W ataku mamy dosyć ciekawą sytuację, bowiem w ustawieniu preferowanym przez Clarence'a Seedorfa występować będzie tylko jeden napastnik. Podstawowym graczem będzie zapewne Zaur Sadajev, jego zmiennikami będą Mak Michał oraz Patryk Tuszyński, ale ten drugi ma wolną rękę w poszukiwaniu nowego klubu.
Jak widać, ten okres przygotowawczy był bardzo ciekawy, jeżeli patrzymy pod kątem walki o miejsce w podstawowej jedenastce. Jednak nie tylko to nas interesowało, bowiem także wyniki i styl w meczach sparingowych się liczy.

Sparingi

Patrząc na statystykę można śmiało stwierdzić, że był to bardzo udany obóz. 4 mecze wygrane, dwa zremisowane, 12 bramek strzelonych, a tylko dwie stracone, to bardzo dobry wynik. Także sam styl zwycięstw pozwala myśleć pozytywnie o przyszłości. Dobra gra skrzydłami, a także kreatywny środek pomocy powodowały, że to Lechia dominowała nad rywalami, ci często ograniczali się do kontr, jednak rzadko kiedy przynosiły one korzyści, bowiem bardzo dobrze prezentował się blok defensywny. Oto komplet wyników oraz strzelcy bramek:

Lechia Gdańsk 3:0 Olimpia Grudziądz
Celeban 14' Mak Michał 27' Pawłowski 74'

Lechia Gdańsk 1:1 Lech Poznań
Sadajev 59' - Keita 21'

Lechia Gdańsk 4:0 Stomil Olsztyn
Mak Mateusz 12' Starzyński 44' 61' Makuszewski 84'

Lechia Gdańsk 2:0 Górnik Zabrze
Stevanović 40' Sadajev 88'

Lechia Gdańsk 1:1 Apoel FC
Sadajev 35' - De Vincenti 67'

Lechia Gdańsk 1:0 Panathinaikos Ateny
Vranjes 53'

Offline przybyl.

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 04.07.2014r.
    • Status GG
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 10, 2014, 11:10:44 »
Jak widać po wynikich, mecze towarzyskie wypadły ze strony Lechii na prawdę bardzo dobrze, udało wam się nawet pokonać Panathinaikos, myślę, że jest to dobry prognostyk przed nowym sezonem.

Offline espon

• Junior
  • *
  • Dostał Piw: 26
  • Na forum od: 14.11.2012r.
  • "Setki wyrzeczeń, jeden sukces"
  • Gram w: Fifa 14
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 10, 2014, 13:44:29 »
Sparingi zwiastują dobrą formę na ligę. Boki, środek pola, defensywa... wszystko to dobrze funkcjonowało. A przecież nie graliście z byle kim.

Offline TureckiRumun

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 11, 2014, 19:02:27 »
Przed inauguracją z Jagiellonią

Gdańszczanie już są gotowi do pierwszego spotkania w nadchodzącym sezonie. Na początek zmierzą się oni z Michałem Probierzem, byłym trenerem Lechii. Drużyna z nad morza bardzo dobrze prezentowała się w sparingach, "Żubry" natomiast prezentowały się dosyć różnorodnie, pokonały Omonię Nikozja 3:0, ale też przegrały z Bełchatowem 1:3. Latem do Jagiellonii dołączyli m.in. Sebastian Madera, Marek Wasiluk, Povilas Leimonas czy Radosław Jasiński. Natomiast ważniejsi gracze, którzy opuścili Białystok to Bekim Balaj (powrót z wypożyczenia), Giorgi Popkhadze i Dawid Plizga.

Oto kilka słów od Bartłomieja Pawłowskiego przed nadchodzącym spotkaniem:
Jagiellonia to groźna drużyna, która potrafi zaatakować. Trener Michał Probierz to jeden z lepszych trenerów w kraju, myślę, że Białostoczanie będą groźnym przeciwnikiem, ale to my będziemy dominować, najważniejsze będzie nie zaliczać głupich strat oraz powstrzymanie ewentualnych kontr.

Przewidywane składy:
K. Baran - Modelski, M. Baran, Madera, Straus - Pazdan, Grzyb - Dzalamidze, Quintana, Gajos - Piątkowski
Trela - Petković, Janicki, Celeban, Leković - Vranjes, Stevanović - Makuszewski, Starzyński, Pawłowski - Sadajev

Pozostałe mecze:
Lech Poznań - Piast Gliwice
Legia Warszawa - GKS Bełchatów
Górnik Zabrze - Cracovia
Zawisza Bydgoszcz - Korona Kielce
Śląsk Wrocław - Ruch Chorzów
Podbeskidzie Bielsko-Biała - Pogoń Szczecin
Górnik Łęczna - Wisła Kraków

Offline piotrl1997

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Na forum od: 04.07.2008r.
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 11, 2014, 19:22:12 »
Super że udało ci się sprowadzić Pawlowskiego, to na pewno ogromne wzmocnienie. Liczę na dobrą inaugurację sezonu, i stawiam na to że uda ci się wygrać Ekstraklase, lecz to nie będzie łatwe zadanie.

Offline espon

• Junior
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 12, 2014, 10:09:29 »
Kadrę macie lepszą. Jagiellonia transferami nie zachwyca tak jak wy. Mimo wszystko nie grają indywidualności, lecz drużyna, ale w po sparingach w tym kierunku także jest dobrze. Będziecie faworytami i trzy punkty powinny być wasze, ale trzeba tam uważać, aby nie dać się czymś zaskoczyć.

Offline Mejor

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 13.02.2010r.
  • Pan Nikt
    • Filmweb
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 12, 2014, 15:19:38 »
Mecze przedsezonowe napawały optymizmem i przed tym spotkaniem to wy jesteście faworytami. Jak spisze się Pawłowski w swoim pierwszym meczu po powrocie w lidze. Myślę, że od niego dużo będzie zależało w waszych atakach, nie tylko w tym meczu, ale w dalszej części sezonu.

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Futbolomaniak
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 12, 2014, 16:18:52 »
Myślę, ze sobie poradzicie z Jagiellonią. Będzie to również prztyczek w nos dla Probierza, niegdyś trenera Lechii.
Z pozostałych spotkań liczę oczywiście na zwycięstwo Wisełki.
" border="0

Offline fcbm18

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Na forum od: 10.04.2010r.
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 12, 2014, 16:26:46 »
Mam nadzieję że zakontraktowanie trenera z najwyższej półki i wiele transferów zagwarantują wam wspaniałą grę w tym sezonie. :P Obstawiam 3:1 dla was w meczu z Jagą. ;D

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 12, 2014, 19:33:19 »
Dobre transfery, świetne wyniki w sparingach. Jesteście murowanymi faworytami i mówię to w pełni świadomie. 2:0 dla Was ;)

Offline TureckiRumun

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 20, 2014, 17:10:09 »
Nerwowa Inauguracja

Tak bardzo oczekiwany przez kibiców moment wreszcie nadszedł. Nowy trener, wiele nowych postaci w zespole, nowe perspektywy - balonik był pompowany, pompowany i pompowany i chyba pękł. Jagiellonia z niezłym składem personalnym postawiła się jak na nasze realia drużynie pełnej gwiazd.

K. Baran - Modelski, M. Baran, Madera, Straus - Pazdan, Grzyb - Dzalamidze, Quintana, Gajos - Piątkowski
Trela - Petković, Janicki, Celeban, Leković - Vranjes, Stevanović - Makuszewski, Starzyński, Pawłowski - Sadajew

Mecz od początku toczony był w niemrawym tempie. Goście wymieniali wiele podań, ale głównie na 30-40 metrze od bramki Barana. Clarence Seedorf stał przy ławce i spokojnie przypatrywał się boiskowym wydarzeniom, od czasu do czasu tylko pokrzykując. To właśnie jego podopieczni stworzyli sobie pierwszą dobrą okazję, a to za sprawą Bartka Pawłowskiego, który w 22 minucie popisał się indywidualną akcją, ograł dwóch defensorów Jagiellonii i zagrał na 14 metr do Sadajewa, ten uderzył mocno, w kierunku dalszego słupka, ale świetnie interweniował bramkarz. 10 minut przed przerwą Martin Baran faulował Stevanovicia na 24 metrze, do rzutu wolnego podszedł Stojan Vranjes, jego strzał zatrzymał się na poprzeczce.
Tuż przed przerwą padł pierwszy w tym spotkaniu gol! Dani Quintana zacentrował z narożnika boiska, Sebastian Madera pokonał w pojedynku główkowym Rafała Janickiego i Jagiellonia prowadziła 1:0.

Rafał Janicki - No nie tak to miało wyglądać, to wszystko jest rozgrywane za wolno, zbyt daleko od bramki, poza pojedynczymi zrywami nie potrafimy zagrozić bramce Jagiellonii. Zły jestem na siebie, bo zdecydowanie przegrałem pojedynek w polu karnym z Sebastianem, oby w drugiej połowie udało nam się pokonać Krzyśka Barana

No i tak jak powiedział defensor drużyny z Gdańska, tak się stało. W szatni pewnie musiało się wiele dziać, kilka gorzkich słów pewnie padło, ale przyniosło to efekt. Kilka minut po wznowieniu gry mieliśmy już remis. Dalibor Stevanović przechwycił futbolówkę w centrum boiska, zagrał na skrzydło do Makuszewskiego, który zacentrował na głowę Sadajewa, który szczupakiem umieścił piłkę w bramce.
W 64 minucie mogło być 2:1 dla przyjezdnych, Filip Starzyński popisał się świetnym podaniem prostopadłym do Sadajewa, ten znalazł się sam na sam z bramkarzem, oddał strzał, który palcami musnął Baran, piłka odbiła się od słupka i wyszła na aut. Gdyby nie ten ruch bramkarza, pewnie Lechia by już prowadziła.
Przez długi okres czasu gra toczyła się w środku boiska, ale los uśmiechnął się do Lechistów. Szymon Marciniak zauważył faul Pazdana na Vranjesie, który miał miejsce około 25 metrów od bramki. Do piłki tym razem podszedł Starzyński, oddał mocny strzał - piłka odbiła się od poprzeczki, a następnie tuż za linią. Pomimo protestów gospodarzy, sędzia uznał gola i miał rację. Szczęśliwie bo szczęśliwie, ale Lechia na inaugurację zgarnia 3 punkty.

Jagiellonia Białystok 1:2 Lechia Gdańsk
Madera 44' - Sadajew 51' Starzyński 87'

Clarence Seedorf - Dumny to może za duże słowo, ale jestem podbudowany postawą chłopaków. Pierwsza połowa nie układała się po naszej myśli, do tego ta stracona bramka, sam jako były piłkarz wiem jak to wpływa na morale drużyny. Cieszę się, że udało się nam zachować spokój. O to apelowałem w szatni, choć parę ostrych słów w waszym języku wiem, że padło. W drugiej części spotkania już graliśmy tak jak chcieliśmy, narzuciliśmy własny styl, ale muszę pochwalić gospodarzy za to, że bardzo dobrze bronili. Mieliśmy odrobinę szczęścia, ale jest ono bardzo potrzebne w tym sporcie.

Spoiler for Hiden:
Mam pytanie, czy nie będzie złym rozwiązaniem, jeżeli tabelę, strzelców itd będę umieszczał w podsumowaniu miesiąca? Też byłby tam rozkład spotkań na następne 30 dni? :)

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Futbolomaniak
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 20, 2014, 17:24:34 »
Wiadomo, wynik to oczywiście trzy punkty dla was, no ale styl trochę jeszcze pozostawia do życzenia. Doświadczeni i Seedorf wstrząsnęli jednak kadrą po przerwie i odrobiliście straty, mało tego - zwyciężyliście. I tak zagraliście lepiej niż Lechia w rzeczywistości. Szczerze, to nie lubię jak w karierach używa się prawdziwego terminarza, bo potem te wyniki mi się jakoś dziwnie łączą i mylą. Mimo wszystko wpadam tutaj od czasu do czasu, bo tekst jest OK.
Nie wiem, czy pisałeś, może mi umknęło, ale w jaką grę grasz (co za stylistyka :)) ?
" border="0

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 20, 2014, 17:28:09 »
Mam pytanie, czy nie będzie złym rozwiązaniem, jeżeli tabelę, strzelców itd będę umieszczał w podsumowaniu miesiąca? Też byłby tam rozkład spotkań na następne 30 dni? :)
Tabela przydałaby się co kolejkę, ale strzelców i wyniki innych spotkań jak najbardziej możesz umieszczać na koniec miesiąca moim zdaniem ;)

Fajny pomysł na wywiad w przerwie ;) Ogromnym plusem jest to, że daliście radę wstać z kolan w drugiej części meczu. Seedorf dał pewnie niezłe przemówienie w szatni i podbudował cały zespół. Wyrównał Sadaev, ten Ibrahimovic naszej Ekstraklasy ;) No cóż... Jaka liga taki Zlatan... Zdaje mi się tylko, że Zaur przyszedł na wypożyczenie z Tereka. Ty grasz sezon 14/15, a on nadal jest u Ciebie. Ja coś przeoczyłem, czy Ty?
Bramka Starzyńskiego musiała być przepiękna, a jeszcze biorąc pod uwagę to, w jakich okolicznościach padła... WOW!
Poprawicie nieco styl gry i spokojnie możecie liczyć się w walce o puchary ;)

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Futbolomaniak
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 20, 2014, 17:35:24 »
Zdaje mi się tylko, że Zaur przyszedł na wypożyczenie z Tereka. Ty grasz sezon 14/15, a on nadal jest u Ciebie. Ja coś przeoczyłem, czy Ty?
Jego wypożyczenie zostało bodajże przedłużone o rok.
Co do tabeli, lepiej dawaj co kolejkę. Wyniki innych spotkań też bym wolał, ale strzelców czy asystentów możesz spokojnie pod koniec miesiąca.
" border="0

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 20, 2014, 18:55:17 »
Jego wypożyczenie zostało bodajże przedłużone o rok.
A to mój błąd w takim razie ;) Wspominałem już, że nie znam się za bardzo na Ekstraklasie

Offline Bartekeuro

• Moderator Działu
  • *
  • Dostał Piw: 116
  • Na forum od: 03.04.2010r.
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 20, 2014, 19:01:01 »
Lechia na papierze powinna grać o mistrzostwo Polski, ale tylko na papierze. Nasza rodzima liga jest tak 'wyrównana', że nic nie można przed meczem powiedzieć na 100%. Piękny stadion, kibice i skład. Powinniście wreszcie odczarować LM. Liczę na wzmocnienia jeszcze w okienku zimowym i wielką dominacje na podwórku krajowym, bo potrzeba takiej dominacji jak Celtic kiedyś w Szkocji.

Offline espon

• Junior
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 21, 2014, 13:30:10 »
Pierwszy mecz jest zawsze ważny i ciągle to powtarzam, więc dobrze że udało się zwyciężyć. Nie wszystko było tak jak sobie planowaliście, ale cel został spełniony. Starzyński zapewnia w pięknym stylu trzy oczka i to może was popchnąć w dalszą część sezonu.

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 21, 2014, 13:30:10 »