Autor Wątek: Lechia Gdańsk - #14 - Mecz przyjaźni.  (Przeczytany 14245 razy)

Offline TureckiRumun

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 31.05.2009r.
Lechia Gdańsk - #14 - Mecz przyjaźni.
« dnia: Lipiec 06, 2014, 18:31:05 »
Kto obejmie schedę po Monizie?

Kilka dni po zakończeniu ubiegłego sezonu T-Mobile Ekstraklasy jak grom z jasnego nieba spadła wiadomość, że Ricardo Moniz zrezygnował z funkcji trenera Lechii Gdańsk. Początkowo wynikało to z powodów osobistych, ale niecałe 24 godziny po tej informacji pojawiła się kolejna, że Holender został szkoleniowcem TSV 1860 Monachium. Wywołało to ogromne oburzenie w polskim środowisku piłkarskim, człowiek który miał być trenerem Gdańszczan na lata wytrwał niecałą rundę i uciekł do 2.Bundesligi.
Z jednej strony to tak negatywnie zostanie zapamiętany Moniz, ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że za jego kadencji Lechia prezentowała się bardzo dobrze, grała ciekawą ofensywną piłkę, przez co wiele osób spodziewało się, że z tym szkoleniowcem na pokładzie Lwy Północy mogą być czarnym koniem nadchodzącego sezonu. Teraz ogromny ból głowy mają działacze klubu, bowiem muszą znaleźć nie tylko człowieka, który będzie potrafił ułożyć drużynę pod względem taktycznym, czy przygotować ją fizycznie. Trzeba pamiętać że za nowymi inwestorami stoją menadżerzy, którzy będą chcieli pewnych zawodników umieścić nad Bałtykiem, przez co nowy coach musi liczyć się z ograniczoną ingerencją w sprawy transferowe.

Kto może objąć wolne stanowisko? Kandydatów jest kilku - ostatnio mówiło się o Ryszardzie Tarasiewiczu, który osiągnął świetne wyniki z Zawiszą, ale właściciel klubu z Bydgoszczy nie przedłużył z nim kontraktu. Sam "Taraś" oczekuje bardziej na ofertę z zachodu, więc dosyć szybko ucichły rozmowy na jego temat. Także pojawił się temat Macieja Skorży, były szkoleniowiec Wisły czy Legii negocjował już z właśnie Zawiszą, ale kiedy Moniz zrezygnował ze swojego stanowiska, pojawiły się informacje, może on zająć jego miejsce na ławce drużyny z Gdańska. Ostatecznie sam Skorża zaprzeczył tym informacjom, stwierdzając, że negocjuje z drużyną ze Wschodu, a nie z Polski. Teraz media informują, że to Piotr Nowak może zostać nowym trenerem Lechistów. W kuluarach jednak mówi się, że klub szykuje niespodziankę wręcz ogromną - ostatecznie miejsce Moniza ma zająć inny Holender, ale ponoć szczegóły pojawią się wkrótce.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2014, 12:03:15 wysłana przez TureckiRumun »

Offline Mejor

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 13.02.2010r.
  • Pan Nikt
    • Filmweb
Odp: Lechia Gdańsk - #1
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2014, 18:44:02 »
Kolejna kariera rozpoczęta. Bardzo fajnie, że pojawia się kolejny klub z Polski i jeszcze fajniej, że jest to klub najbliższy mojemu sercu, czyli Gdańska Lechia. Ciekaw jestem przyszłych transferów, czy poszalejesz tak jak w tym roku w rzeczywistości robią to biało-zieloni. No i oczywiście kto będzie trenerem od przyszłego sezonu. Stawiam Polaka, bo wszyscy obcokrajowcy jakoś szybko uciekają z Gdańska.

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2014, 18:48:32 »
Ale jazda! Kolejna kariera, a na "tym innym forum" wszystko się wali. Tylko 1 komentarz dzisiaj, 1 wczoraj. Rośniemy w siłę Panowie! ;D
Co do kariery, to jako że Ekstraklasy nie śledzę to kluby rzędu Lechii kompletnie nic mi nie mówią. Wiem tylko, że macie hajs z Dawidowicza. Jeżeli go dobrze rozporządzicie to macie szanse zawalczyć o wysokie cele. A no i jeszcze wiem, że Lechia zremisowała z Barcą ;D Ale to za naszego polskiego Guardioli - pana z 50% szans na objęcie posady w Realu. "Ja chcę, ale oni nie chcą" - Michała Probierza. Pozostaje mi życzyć Ci powodzenia i wytrwałości, bo graficznie wszystko prezentuje się ładnie ;)

Offline Artur 7

• Moderator Działu
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.07.2010r.
  • La Magia del Futbol
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2014, 18:52:35 »
Poza jednym zdjęciem, to grafiki tu niewiele
" border="0" border="0

Offline MichuVeB

• Grafik
  • *
  • Dostał Piw: 27
  • Na forum od: 19.12.2013r.
  • Visca el Barca
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2014, 18:57:15 »
To jest masakra z tymi karierami, nie nadążam już w komentarzami :D Kolejna kariera z Polski, coś mi się wydaje, że zaraz będziemy mieć w dziale kolonie polskich drużyn. Dużo jest zamieszania z trenerem, media już spekulują, no ale z czegoś muszą żyć. Moim zdaniem posadę trenera Lechii Gdańsk obejmie właśnie ten trener z Holandii (Czyżby Leo Beenhakker :D).

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2014, 18:58:42 »
Artur, chodziło mi bardziej o przejrzystość. Miałem na myśli całość czyli tekst+zdjęcie. Są kariery, gdzie albo czcionka odstrasza, albo zdjęcie wyjątkowo słabe, no może nie ma takiej obecnie, albo inaczej. Nie na tym forum ;)

Offline fcbm18

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 10.04.2010r.
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2014, 19:05:19 »
Oklepane ale aż ciśnie się na... palce. Troszeczkę mało. :) Ale z autopsji wiem że ubogi start wcale nie wiąże się z ubogą przyszłością, wręcz przeciwnie. :P Klub ma spory problem, znaleźć odpowiedniego trenera który przystanie na warunki pracy w Lechii... Ciężka sprawa. Nie wiem za dużo o Lechii ale chętnie będę przeglądał twoją karierę i z ciekawością czekam na ogłoszenie nazwiska trenera. :)

Offline MichuVeB

• Grafik
  • *
  • Dostał Piw: 27
  • Na forum od: 19.12.2013r.
  • Visca el Barca
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2014, 19:08:05 »
Oklepane ale aż ciśnie się na... palce. Troszeczkę mało. :) Ale z autopsji wiem że ubogi start wcale nie wiąże się z ubogą przyszłością, wręcz przeciwnie. :P Klub ma spory problem, znaleźć odpowiedniego trenera który przystanie na warunki pracy w Lechii... Ciężka sprawa. Nie wiem za dużo o Lechii ale chętnie będę przeglądał twoją karierę i z ciekawością czekam na ogłoszenie nazwiska trenera. :)

Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak kończysz :D

Offline Fiero

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 04.07.2014r.
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2014, 19:10:29 »
Kto obejmie schedę po Monizie? Będę strzelał - Seedorf?  ;D

Offline TureckiRumun

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2014, 21:12:59 »
Ogromna niespodzianka!

Kibice w Gdańsku na nowego trenera musieli czekać tylko nieco ponad tydzień. Okres oczekiwania został im zdecydowanie wynagrodzony, kiedy to w piątkowy wieczór zaprezentowano nowego szkoleniowca - okazał się nim nie byle kto, prawdziwa piłkarska gwiazda - Clarence Seedorf. Postać Holendra wywołała ogromne zaskoczenie w polskim środowisku. Z jednej strony postać nietuzinkowa w światowym futbolu, zdobywca Ligi Mistrzów w trzech różnych klubach. A z drugiej jest niedoświadczony w prowadzeniu drużyn piłkarskich, prowadził on "tylko" AC Milan, a równocześnie wysoko się cenił. Oto zapis z prezentacji Seedorfa:
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest mi niezmiernie miło, że mogę być tutaj, prezentowany jako nowy szkoleniowiec Lechii. Na boisku osiągałem wiele, mam mnóstwo wspomnień wspaniałych. Dziś jednak już jestem trenerem, muszę budować swoją markę na nowo. Na pewno ostatnie doświadczenia miały wpływ na to, jak patrzę teraz na ten zawód. Jestem tutaj, ale nie tylko dla pieniędzy. Kiedy początkowo dowiedziałem się o ofercie z Gdańska, pominąłem ją. Jednak dosyć szybko przypomniałem sobie o EURO, które tu miało miejsce. Odpaliłem przeglądarkę, poczytałem o klubie, zauważyłem że miały tu miejsce zmiany właścicielskie. Dodatkowo przed mną był tu mój rodak, Ricardo jest cenionym trenerem. Pomyślałem, że warto się zastanowić bardziej nad tą ofertą. Odpowiedziałem i nawiązał się bliższy kontakt. Wraz z Panem Juskowiakiem rozmawialiśmy nt. wizji rozwoju drużyny, jej możliwości, mojej roli, prowadziliśmy negocjacje - jak widać udane, skoro tu jestem. Czeka nas teraz okres wytężonej pracy, ale wierzę, że będzie ona bardzo owocna.

Następnie głos zabrał Andrzej Juskowiak, który był zdecydowanie w dobrym humorze:
Jestem bardzo zadowolony z tego, że trener Seedorf zdecydował się, aby być częścią projektu pod tytułem "Lechia Gdańsk". Jako wielka postać w futbolu na pewno oczaruje całą szatnie, też ma pomysł na wprowadzanie młodych zawodników. Ma całe mnóstwo zalet, które można by wymieniać i wymieniać. Z taką personą na ławce możemy stawiać sobie bardzo wysokie cele. Pan Seedorf podpisał z nami roczny kontrakt, ale myślę, że znacznie dłużej będzie on obecny w naszym klubie. To ile będzie zarabiał jest naszą tajemnicą, a też jak wiadomo, dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

Spoiler for Hiden:
Tak, wiem że to nie realne, ale przecież nie o to chodzi w karierach ;) Dzięki za miłe opinie, graficznie czegoś więcej raczej nie ma co się spodziewać. Taki mam styl pisania karier, że super grafik nie wrzucam. Mam nadzieję, że przeróbka dobrze wyszła ;)
PS. Do kogo mogę się zwrócić o zmianę nicku?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2014, 21:15:24 wysłana przez uszatekpl »

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
Odp: Lechia Gdańsk - #2
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2014, 21:49:17 »
Ej no jak już wolny był to do kadry go! Ty mógłbyś sobie wziąć Nawałkę ;) Nie no tak na poważnie, brakuje na tym forum kariery totalnie takiej... hmmm odwalonej, ale w dobrym znaczeniu tego słowa oczywiście. Teraz dużo łatwiej będzie Ci podpisywać interesujących zawodników. Jest to nie tylko wzmocnienie Lechii, ale też stumilowy krok dla całej Ekstraklasy. Dzięki Clarencowi do naszego futbolowego zadupia zawitają piłkarze i szkoleniowcy, o których wcześniej moglibyśmy pomarzyć. No, chyba że Holender pokaże, że menedżerem jest wyjątkowo beznadziejnym, to nikt o nim na świecie nie usłyszy... Powodzenia i czekam na więcej takich nierealnych, niekonwencjonalnych rozwiązań w Twojej karierze ;)

Offline fcbm18

• Piłkarz A klasy
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2014, 22:50:44 »
Pisałeś o zaskoczeniu i jest... i to ogromne ! Nigdy nie spodziewałbym się po Seedorfie że przybędzie do naszej rodzimej ligi. Mam nadzieję że nie utknie na naszym grząskim gruncie. Szkoda by było gdyby coś szło nie tak a kibice wygwizdywali taką legendę. :P Mam nadzieję że wprowadzi Lechię do pucharów europejskich i zwojuje Europę ! :D

Offline Fiero

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 04.07.2014r.
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2014, 01:05:35 »
Seedorf, chociaż to trener bez doświadczenia, na pewno wniesie sporo pomysłu do gry Gdańszczan. Teraz tylko odpowiedni zaciąg transferowy i hulaj dusza w Ekstraklasie :D. Świetne zdjęcie, ale to już wiesz :P. Wytrwałości, Uszatku ;).

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 42
  • Na forum od: 26.02.2011r.
  • Futbolomaniak
  • Gram w: PES 2016
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 07, 2014, 10:12:21 »
Seedorf wniesie trochę wielkiej piłki do Ekstraklasy, mam nadzieję, że jego nazwisko pociągnie do Gdańska paru dobrych piłkarzy.
Już widzę, jak Seedorf wita się z Frankiem Smudą, albo chwali idealny stan murawy w Chorzowie. Teraz dopiero dowie się, co to jest piłka nożna.  :D
" border="0

"Opowieść trwa, historia nie kończy się nigdy."

Offline espon

• Junior
  • *
  • Dostał Piw: 26
  • Na forum od: 14.11.2012r.
  • "Setki wyrzeczeń, jeden sukces"
  • Gram w: Fifa 14
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 07, 2014, 11:18:18 »
Zaskoczenie, ale to nic złego. W końcu to kariera i wg mnie ciekawy wybór, a na pewno dobry dla Lechii, która chce się wzmocnić i zbudować silną drużynę. Seedorf może i mało doświadczony, ale Ekstraklasa to nie Serie A. Może sobie poradzić i powalczyć z Legią o podium.

Offline TureckiRumun

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 07, 2014, 11:53:55 »
Znamy plan przygotowań na nowy sezon.

Już od pewnego czasu wiadome było, że Lechiści przygotowywać się będą do nadchodzącego sezonu w Polsce, podobnie część innych drużyn z naszego kraju. Teraz dopiero poznaliśmy komplet sparingpartnerów, drużyna z Gdańska zmierzy się z 4 zespołami z kraju oraz dwoma spoza niego. Od 20 do 29 czerwca drużyna będzie przygotowywać się na obiektach Lechii przy ul. Traugutta w Gdańsku. W tym czasie rozegrany zostanie sparing z Olimpią Grudziądz. Następnie 30 czerwca zawodnicy przeniosą się do Grodziska Wielkopolskiego, gdzie rozegrają 3 sparingi - z Lechem Poznań, Stomilem Olsztyn i Górnikiem Zabrze. 9 lipca drużyna wróci z powrotem do Trójmiasta, gdzie znów na obiektach przy ul. Traugutta będzie trenować do 17 lipca. W tym okresie rozegra dwa sparingi z drużynami zagranicznymi - APOEL'em i Panathinaikosem Ateny. To meczem z Grekami zakończy się okres przygotowawczy, kilka dni po nim czeka Lechię inauguracja ligi spotkaniem z Jagiellonią Białystok.

Plan letnich przygotowań Lechii Gdańsk:
- 20-29 czerwca – treningi na obiektach przy ul. Traugutta w Gdańsku
- 30 czerwca – 9 lipca – zgrupowanie w Grodzisku Wielkopolskim
- 10-17 lipca – treningi na obiektach przy ul. Traugutta w Gdańsku

Mecze kontrolne:
- 28 czerwca – Olimpia Grudziądz
- 2 lipca – Lech Poznań
- 3 lipca – Stomil Olsztyn
- 5 lipca – Górnik Zabrze
- 9 lipca – Apoel FC
- 12 lipca – Panathinaikos Ateny

Dodatkowo wiemy, że klub już jest w trakcie załatwiania kilku transferów. Podobno szykowane są wzmocnienia na pozycji środkowego obrońcy, defensywnego i ofensywnego pomocnika oraz skrzydłowego. Z wiarygodnego źródła wiemy, że Lechia negocjuje z Piotrem Celebanem, a także dwoma klubami z T-Mobile Ekstraklasy w kwestii wykupu zawodników, którymi zainteresowani są Gdańszczanie.

Offline espon

• Junior
  • *
  • Dostał Piw: 26
  • Na forum od: 14.11.2012r.
  • "Setki wyrzeczeń, jeden sukces"
  • Gram w: Fifa 14
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 07, 2014, 11:59:41 »
Obóz przygotowawczy na pewno wiele pomoże trenerowi w celu przypatrzenia się drużynie, a zawodnicy muszą go przepracować bardzo dobrze, aby walczyć w lidze równo. Dobrzy sparingpartnerzy i w każdym z meczy będziecie musieli pokazać swoje atuty, aby wygrać i zaprezentować dobry styl.
Widać, że zaczynają się już konkretne ruchy transferowe. No zobaczymy, jak to się potoczy.

Offline fcbm18

• Piłkarz A klasy
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 07, 2014, 12:14:37 »
Z sześciu meczów przygotowawczych czekam na trzy, z Lechem, APOELem i Panathinaikosem. Ciekawe jak Seedorf poradzi sobie z drużyną w tych meczach. Obóz przygotowawczy na pewno pomoże mu w doborze odpowiednich piłkarzy do meczu.

PS. Chciałbym zobaczyć Seedorfa mówiącego po Polsku. :D

Offline Mejor

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 13.02.2010r.
  • Pan Nikt
    • Filmweb
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 07, 2014, 14:09:04 »
Mam nadzieję, że nowy trener wyniesie Lechię na polskie salony. Czekam na mecze kontrolne, bo przeciwnicy są bardzo ciekawi. I na początek mecz z Grudziądzem, w którym często bywam. Ciekawe jaką taktykę przygotuje na te mecze Seedorf, czy wprowadzi do waszej gry coś z europejskiej piłki. No i jakie transfery przeprowadzi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2014, 01:05:55 wysłana przez Mejor »

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 07, 2014, 16:16:00 »
Może uczyń Seedorfa grającym trenerem? To by było coś dopiero... Przecież jeszcze w poprzednim sezonie brylował w Botafogo. Co do sparingów to nie za dużo ich przypadkiem? Mało komu chcę się 3 prowadzić, a 6? Rozumiem, że coś się ciekawego w tym okresie wydarzy i chcesz po prostu nakręcać atmosferę. Z Olimpią sobie raczej poradzicie bez problemu, dasz pewnie pograć młodym. Powodzenia w sparingach ;)

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 07, 2014, 16:16:00 »