Powiem tak, od PES-a 2008 odbiłem się jak od ściany. Nie wiem co oni zrobili z jej silnikiem graficznym, ale na moim bądź co bądź jeszcze znośnym sprzęcie lubiło przycinać animacje na medium ;/. O schematyczność w ataku i bezsensownej bieganinie w obronie nie wspomnę. Za to PES2009 mile mnie zaskoczył. Począwszy od silnika graficznego ( teraz bez najmniejszych problemów mogę pocinać na HIGH
), ruchy zawodników są jak to napisali w którymś z czasopism "bardzie okrągłe"
. Podobne w pewnym sensie do PES6 z tym że bardziej realistycznie odwzorowali zwrotność piłkarzy. Nie ma już debilizmu z 6 że mi się przeciwnik on-line kręcił z piłką jak powalony z prędkością "światła" teraz to trwa tyle ile powinno
animacja sprintu dalej pozostawia wiele do życzenia ( wyglądają troszeczkę jak paralitycy
) ale idzie się przyzwyczaić. W końcu podania są szybsze i mocniejsze. Podania w "uliczkę" też są w porządku choć mogły by być ciut silniejsze. Nie wiem co Wy chcecie od bramkarzy
Zagrałem już z 20 meczy i wpadł tylko jeden farfocel do którego można się na siłę przyczepić. Potrafią wyjść do dośrodkowania, wybronią sam na sam, sparują mocniejszy strzał do boku lub na rzut rożny. Jeżeli o mnie chodzi to wygląda to lepiej niż w 6. Co do dźwięku to może i jest plastikowy, ale mi to jakoś szczególnie nie przeszkadza podczas gry ( wiem jestem dziwny, ale cóż zrobić
)
No i ta część ma to czego zdecydowanie zabrakło PES2008, a ma PES 6, syndrom "jeszcze tylko jeden mecz i kącze zabawę na dziś" a potem człowiek patrzy a tu już słonko wstaje za oknem
Tę część kupię napewno choćby dla samej zabawy single ( przedewszystkim Become a Legend ), a jeżeli multi będzie jeszcze eleganckie to "Umarł Król, niech żyje Król"
Trochę przydługie ale co tam, kto nie będzie chciał to i tak nie przeczyta