Co do Wisły i jej nowych zawodników(nazwisko, ocena za mecz z Arką w skali 1/10, uzasadnienie)
Sergey Pareiko - 6 - Ogólnie nie za wiele roboty, pewne interwencje przy dośrodkowaniach, jest w stanie stać się pewnym punktem drużyny. Szkoda, że ma już 34 lata.
Kew Jaliens - 7 - Razem z Chavezem stworzyli mur, przez który Arkowcom nie udało się przebić ani razu. Przydarzyło mu się jedno niepewne zagranie w pierwszej połowie, jednak bez konsekwencji. Zobaczymy, jak zaprezentuje się na tle bardziej wymagających formacji ofensywnych(Arka = 9 goli w 16 meczach)
Michaił Sivakov - 5 - Zawiodłem się na tym zawodniku. Liczyłem, że wraz z Meliksonem będą stanowić o sile ofensywnej Białej Gwiazdy. Jednak Białorusin przez cały mecz wyglądał jakby nic nie jadł tego dnia. Bez większych błędów, ale oczekuję od niego więcej. Na tą chwilę tercet środkowych pomocników Wisły wyobrażam sobie bez byłego gracza Cagliari.
Maor Melikson - 8 - To będzie gwiazda Ekstraklasy. Żywy, przebojowy szybki, a do tego świetny drybler. Uważam, że to z niego Wisła będzie miała największą pociechę. To taki izraelski Messi(przy zachowaniu odpowiednich proporcji). Mam tylko nadzieję, że to nie będzie tylko chwilowy przebłysk, jak na przykład w 2006 w przypadku Matusiaka, ale myślę, że tak się nie stanie. Możemy tylko żałować, że nie chce grać w rep. Polski, bo to nie byłaby naturalizacja. Przecież Melikson ma matkę Polkę.
Tsvetan Genkov - 5+ - Słabo. Komentatorzy z C+ mówili, że nie traci piłek, że dobrze gra tyłem do bramki, ale to nie tego wymaga się od napastnika. Nie wiem, czy Bułgar przez cały mecz oddał chociaż jeden strzał na bramkę Moretto! Czy tak może grać snajper, który przygotowywany jest do roli jedynego, wysuniętego napastnika?! Nie sądzę. Boję się, że to będzie kolejny Christov, Beto, Svitlica i niestety itd. Obawiam się, że całą rundę na ataku będzie grał nieskuteczny Rios lub wymięty już Żurawski.
Na tę chwilę wyjściową "11" Wisły wyobrażam sobie tak:
Pareiko - Cikos, Chavez(Bunoza), Jaliens, Paljić - Wilk(Garguła), Sobolewski - Małecki, Melikson, Kirm - Genkov(Rios)
No, to tyle. Po kolejnych meczach będzie można powiedzieć więcej.