Słowak Erik Cikos został nowym piłkarzem Wisły Kraków. Biała Gwiazda wypożyczyła go na rok ze spadkowicza słowackiej ekstraklasy, MFK Petrzalka.Zdaję sobie sprawę, że będziemy z Peterem Singlarem rywalizować o miejsce w podstawowej jedenastce. Nie przeszkadza mi to, mam nadzieję, że Peter pomoże mi odnaleźć się w klubie - oświadczył Cikos. W drugim dniu okienka transferowego Wisła ma już czterech nowych zawodników. W piątek do wicemistrzów Polski dołączył środkowy obrońca Gordan BunozaBunoza urodził się w Bośni i Hercegowinie, ale ma też chorwackie obywatelstwo. Do tej pory występował w reprezentacji młodzieżowej tego pierwszego kraju. W poprzednim sezonie był podstawowym zawodnikiem NK Karlovac, który w ekstraklasie Chorwacji zajął piąte miejsce. Zagrał w 27 z 30 spotkań, wszystkie w podstawowym składzie. Podobne statystyki miał Słowak Czikosz z MFK Petrzalka, którego Wisła kupiła w czwartek. W przypadku obu piłkarzy krakowski klub zdecydował się na transfery definitywne. Bunoza zanim trafił do drużyny z Karlovaca, był zawodnikiem Austrii Lustenau, NK Hrvatski Dragovoljac i słoweńskiej Drava Ptuj.Bośniak zdaje sobie sprawę, jaką rolę odgrywa Wisła w polskiej ekstraklasie. - Jest jak Dinamo Zagrzeb w Chorwacji. To duży, mocny klub, który zawsze walczy o mistrzostwo Polski. Transfer do tego klubu będzie dla mnie przejściem na kolejny, wyższy poziom w karierze. Wisła złożyła też ofertę Pawłowi Golańskiemu, któremu skończył się kontrakt ze Steaua Bukareszt. 28-letni obrońca (może występować zarówno na prawej, jak i na lewej stronie) nie chce dłużej grać w Rumunii. Dostał propozycje z Legii i Wisły, ale liczy, że zostanie zagranicą. Z naszych informacji wynika, że najprędzej przyjmie ofertę z Rosji lub Cypru. Powrót do Polski traktuje jako ostateczność. Tyle że za kilka dni na decyzję przyjścia do Wisły może być już za późno, tym bardziej po transferze Czikosza.