OFICJALNIE: Fernando Torres i David Luiz w Chelsea!To już pewne. Dwa wielkie nazwiska, miliony dolarów poza klubową kasą. Fernando Torres i David Luiz nowymi nabytkami Chelsea! The Blues zwlekali z transferami do samego końca i udało się - Torres i Luiz założą koszulki Chelsea. Czekamy teraz na oficjalne potwierdzenie chelseafc.com.
Wygląda na to, że Torres będzie zarabiał około 180 000 funtów tygodniowo, a kwota transferu to 58 milionów funtów.
Oficjalna wiadomość Liverpool Football Club:
"Liverpool Football Club ma zaszczyt poinformować, że Fernando Torres jest teraz piłkarzem Chelsea. Z numerem 9 na koszulce będzie grał teraz Andy Carroll."
Torres udzielił już pierwszej wypowiedzi dla oficjalnej strony Chelsea Football Club:
- Jestem bardzo zadowolony z mojego transferu do Chelsea. Teraz oczekuję pomocy ze strony moich nowych kolegów z zespołu i grać tutaj przez wiele lat. Znam Yossiego Benayouna więc będę się z nim trzymał.
- Grałem z Chelsea wiele razy od chwili przybycia do Anglii, niektórych z tych spotkań nigdy nie zapomnę. Wiem, że mam tutaj wielką konkurencję, ale to mnie motywuje do ciężkiej pracy, aby zdobyć miejsce w zespole. Mam nadzieję zdobyć kilka ważnych bramek dla kibiców i świętować jakiś sukces w tym sezonie.
Torres zaczynał karierę w Atletico Madryt, dla którego grał w latach 2001-2007. W koszulce klubu ze stolicy Hiszpanii zagrał 214 razy, strzelając przy tym 82 gole. W Liverpoolu grał 102 razy i strzelił 65 bramek.
Dla reprezentacji El Niño grał w wygranych Mistrzostwach Europy w 2008 roku oraz Mistrzostwach Świata w 2010 roku. Ogólnie Hiszpan zagrał dla Hiszpanii 82 razy i strzelił 26 goli.
To bardzo istotny dzień dla Chelsea, udało nam się pozyskać jednego z najlepszych graczy świata, którego szczyt możliwości wciąż jest jeszcze przed nim. Od dawna podziwialiśmy jego talent. Fernando sprawdził się w Premier League, strzelając tu wiele bramek, jego pozyskanie jest potwierdzeniem naszych ambicji. Mam nadzieję, że każdy kibic jest równie podekscytowany faktem zakontraktowania Fernando jak ja - powiedział Bruce Buck.
Podpisanie kontraktu z takim piłkarzem jak Torres daje nam korzyści na wielu platformach. Carlo Ancelotti pragnął dodać do zespołu nowe talenty, aby szukać kolejnych trofeów w tym sezonie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z sukcesu, jaki osiągnęliśmy tym transferem. Niewątpliwie to wzmocnienie pomoże nam w realizacji naszego potencjału - dodał dyrektor wykonawczy Chelsea, Ron Gourlay.
Transfer Davida Luiza potwierdziła oficjalna strona Benfici Lizbona - slbenfica.pt. The Blues zapłacili za Luiza 25 mln euro oraz oddała Benfice Nemanje Matica. Brazylijczyk podpisał z Chelsea 5,5-letnik kontrakt, podobnie jak Fernando Torres.
- Cieszę się, że mogę dołączyć do tak dobrego klubu z Anglii. Wiem, że Chelsea ma jakość i klasę, jakiej brakuje wielu drużynom. Jest to dla mnie wielkie wyzwanie, ale jestem zdecydowany i pewny siebie, że przystosuję się do tej wspaniałej ligi i czekam na spotkanie z nowymi kolegami z zespołu.
Na temat wszechstronnego Brazylijczyka wypowiedział się także Ron Gourlay.
- David Luiz jest jedną z wielkich perspektyw obronnych w świecie piłki nożnej, już przecież gra w reprezentacji Brazylii. Jestem pewien, że udowodni jak cennym zawodnikiem może być dla Chelsea.
23-letni David Luiz Moreira Marinho urodził się 22 kwietnia 1987 roku w Sao Paulo, w Brazylii. Swoją piłkarską karierę zaczynał w Esporte Clube Vitoria in Bahia, gdzie zagrał 47 spotkań.
W Benfice zagrał 82-krotnie i w zeszłym sezonie pomógł zdobyć zespołowi mistrzostwo kraju, po raz pierwszy od pięciu lat, odbierając trofeum z rąk FC Porto.