Wklejam swoje wrażenia z innego forum poświęconego PS3.
-----------------------------------------------------
Miałem okazję rozegrać kilkanaście meczy w DEMO najnowszego PESa. Postanowiłem opisać SWOJE SUBIEKTYWNE wrażenia, dla tych, którzy jeszcze nie mogli zagrać w demko.
PS: Kiedyś zagrywałem się w PESa (4,5,6), 2009 kupiłem, ale grałem bardzo krótko, 2010 nie kupiłem (grałem jedynie w demo) - za to kupiłem FIFĘ 10 (PS3).
MENU:Od początku przypadło mi do gustu. Wielkie podobieństwo do PESa 4. Wszystko wykonane bardzo ładnie, przyjemnie dla oka.
Muzyka również nie wkurza, pasuje.
USTAWIENIA PRZEDMECZOWE:Stroje drużyn przedstawione na piłkarzach - dość ładne.
Ustawienia taktyczne - dostaliśmy kursor, wygodnie można rozmieścić piłkarzy po całym boisku, a lista rezerwowych jest po lewej stronie wzdłuż planu boiska, co jest bardzo wygodne.
ROZGRYWKA:Pierwsze wrażenie przed gwizdkiem - wkurzenie. Ostre krawędzie paskudne. Rażą ostro w oczy.
Wrażenie po pierwszym gwizdku - Ogromne zaskoczenie na +.
Zapomniałem o nieostrych krawędziach, bo po dłuższym graniu przestaje zwracać się na nie uwagi, co nie zmienia faktu, że jest to wada tej gry.
Bardzo podobają mi się podania. Są naprawdę świetne i nie było to zwykłe gadanie KONAMI, rzeczywiście są bardzo fajne, dają olbrzymią swobodę rozgrywania - można skonstruować efektowne i zarówno efektywne akcje, które wyglądają bardzo realistycznie.
Strzały - niektóre strzały z dystansu są nierealistyczne, bez rozbiegu, z boku, a mimo to są bardzo silne. Ogólnie strzały mi przypadły do gustu, można strzelić na milion sposobów. Do tej pory każda strzelona przeze mnie bramka była niepowtarzalna, piękna.
Dośrodkowania - bardzo intuicyjne i efektowne. Wykończenia główką również wyglądają bardzo ładnie, aczkolwiek bardzo często piłkarze próbują strzelać na szczupaka.
Przyjęcia na klatkę piersiową wyglądają ładnie, widać że sporo animacji dodano.
Bieg - w poprzednich częściach bardzo denerwowała mnie animacja biegu, nadal nie jest świetna, ale przynajmniej mnie nie wkurza jak w poprzednich częściach.
Sędzia - czepia się bardzo często, nawet jak odbiór był delikatny. Na źle odgwizdanym spalonym ja jeszcze go nie złapałem, ale wiem od innych, że tak się zdarza. Raz dostałem czerwoną kartkę za faul od tyłu Ibrą w polu karnym przeciwnika - sfaulował komputer, a ja sterowałem Messim na skrzydle.
Karne - bardzo mi się nie podobają.
Cieszynki - nic specjalnego.
Zwody - ładne, ale ja nie używam ich zbyt często, raczej bardziej skupiam się na podaniach.
Gwiazdy - Gracze typu Messi mają nadal pewną przewagę nad przeciwnikami (jak i w rzeczywistości), ale nie jest już tak łatwo przejść całej obrony - przynajmniej mi się nie udało, może ktoś inny da radę
Obrona - Nie mam jej zbyt dużo do zarzucenia - poprawnie.
Bramkarz - baboli jeszcze nie widziałem, ale pięknych parad również nie.
POZIOMY SZYBKOŚCI:Bardzo fajny bajer. Dobrze sprawdza się w praktyce. Można grać szybkie dynamiczne akcje na (+2) lub powoli konstruować akcje (-2). Ja gram na 0.
OGÓLNE WRAŻENIA:Najnowszy PES przypadł mi do gustu, mimo że nie jest idealny to mnie zdobył i niebawem złoże pre-order. Wiele trybów, ciekawe rozwiązania, wiele możliwości taktycznych.
Ogromna SWOBODA w konstruowaniu akcji - to dla mnie największy plus. Można pykać jak Barcelona, można grać dynamicznie.
Na minus - wyżej wspomniane ostre krawędzie (brak AA), praca sędziego.
Więc wrażenia są jak najbardziej POZYTYWNE
Tak jak powiedziałem na wstępie: Jest to moja subiektywna opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać, ale jeśli ktoś będzie negował to proszę o odpowiednie uargumentowanie przykładami.
Jeśli ktoś ma pytanie odnośnie jakiegoś elementu gry to proszę pytać. W wolnej chwili odpowiem.