To mógł być mecz o awans do Euro. Jeśliby jedna z ekip zwyciężyła miałaby prostolinijną i wytorowaną drogę a zarazem spokojną. Przegrany może w dalszym ciągu jednak liczyć na awans, przynajmniej z baraży. Macedonia od trzech meczy nie zaznała zwycięstwa. Słowacja podobnie. Jednakże styl Słowaków dalece nie dorównuje Macedończykom. Ci drudzy grają z zębem i zamiłowaniem. Sam mecz jednak jest najważniejszy. I tu wygrana Macedonii! Trzy punkty zostają w Skopjach, a Macedonia jest bliska historycznego osiągnięcia! Po raz pierwszy bowiem może zakwalifikować się do jakiegokolwiek czempionatu. Sprawę załatwił-któż by inny- Goran Pandev, precyzyjną i zabójczą główką, jeszcze przed przerwą. Na uwagę także zasługuje także osiągnięcie gospodarzy z drugiej połowy- nie dopuścili Słowaków do strzału, swój dorobek strzałowy zwiększając dwukrotnie. Był to niezmiernie ważny krok w kierunku awansu a także przerwanie złej passy trzech niewygranych meczy. Co powiedzieli:
Goce Sedłovki
W takich chwilach nic się nie mówi, w takich chwilach każdy się cieszy i świętuje. Na razie szampana nie otwieramy, ale główny rywal pogłębia się w kryzysie. Co prawda na plecach pojawi się zapewne Rosja, bo nie myślę że upuszczą choć jedną setną punktu z Andorą, ale stać nas przynajmniej na remis z nimi, a to byłby zapewne promujący wynik na Euro i to z pierwszego miejsca. Pozdro dla fanów!!!!
Marek Hamsik
Ciężko wytłumaczyć taką porażkę, ciężko wytłumaczyć naszą niską formę, po zwycięstwie nad Andorą spoczęliśmy na laurach i to się mści, teraz nawet nie myślę o wygraniu grupy, ale o baraże warto zawalczyć. Szacun dla przeciwników, za drugą połowę, jeśli tak jak oni zagramy w czterech następnych meczach to baraże nasze.
Jerzy Engel
Nie chcę zapeszać, ale szykuje nam się sensacyjny finalista Euro 2012. Zapewne znajdą się w czwartym koszyku, ale nie chciałbym aby ponownie biało-czerwoni się z nimi mierzyli. Gdyby dziś było Euro to naprawdę współczuje faworytom, którzy mogliby oglądać plecy tej sensacji eliminacji. Ogromny szacunek dla trenera, który potrafi wykorzystać zawodników na maksa, takich jakich ma.
MACEDONIA-Słowacja 1-0 Pandev 20
ROSJA-Andora 5-1 Kasaev 11, Bilialedinov 45, 69, 73, Pogrebniak 51- Lima 90+4
Irlandia-Armenia 0-0
1. Macedonia 6 14 10-32. Słowacja 6 11 14-33. Rosja 6 11 14-4
4. Armenia 6 7 6-5
5. Irlandia 6 6 7-5
6. Andora 0 2-32