Tak więc w ankiecie w poprzednim wątku wybraliście mi nowy klub. Walka rozegrała się pomiędzy dwoma niemieckimi zespołami i ostatecznie zagram Borussią, która dostała jednie głos więcej od Schalke. Będę grał niestety w Lidze Europy a nie w Lidze Mistrzów... Z pięć razy włączałem (bo w 11 czasami się to zmieniało) i nic nie dało, więc nic z tym nie zrobię chyba, że da się jakoś to zmienić to z chęcią was wysłucham.
Oto wyniki ankiety:
Schalke 04 Gelsenkirchen - 8 (42.1%)
Borussia Dortmund - 9 (47.4%)
Atletico Madryt - 2 (10.5%)Gra: PES 2012
Patch: PESEdit Patch 2.0 + Fix
Poziom: Professional
Reset prevention: Włączone
Transfery: Low
Borussia Dortmund
Pełna nazwa: Ballspiel-Verein Borussia 1909 e. V. Dortmund
Przydomki: "BVB", "Die Borussen", "Die Schwarzgelben"
Barwy: czarno-żółte
Data założenia: 19 grudnia 1909 r.
Liga: 1. Bundesliga
Stadion: Signal Iduna Park (miejsc: 80 720)
Prezes: Reinhard Rauball
Trener: Jürgen Klopp
Klub rozwiązał kontrakty z:
Florian Kringe
Antonio da Silva
Johannes Focher
Kadra na rundę wiosenną 2011/2012
Kadra na pierwszej stronie będzie aktualizowana w przypadku każdej zmiany. Zmieniał się będzie także tytuł np. "Kadra na rundę wiosenną sezonu 2012/2013." Bramkarze:
1. Roman Weidenfeller
12. Sergio Romero
20. Mitchell Langerak
35. Marko Meerits
Obrońcy:
2. Julian Koch
4. Neven Subotić
15. Mats Hummels
24. Chris Lowe
25. Patrick Owomoyela
26. Łukasz Piszczek
27. Felipe Santana
28. Marc Hornschuh
29. Marcel Schmelzer
Pomocnicy:
5. Sebastian Kehl
6. Sven Bender
7. Moritz Leitner
8. Paulo Ganso
11. Mario Gotze
14. Ivan Perisić
16. Jakub Błaszczykowski
19. Kevin Grosskreutz
21. Ilkay Gundogan
22. Grzegorz Krychowiak
23. Shinji Kagawa
31. Marvin Bakalorz
Napastnicy:
9. Robert Lewandowski
10. Mohamed Zidan
13. Damien Le Tallec
17. Vedad Ibisević
18. Lucas Barrios
30. Pierre-Michel Lasogga Obronić mistrzostwo, wywiad z Kloppem Dziennikarz: Witam. Niebawem rozpocznie Pan swój czwarty sezon pracy w Dortmundzie. Jak nastroje przed nim?
Jurgen Klopp: Dzień dobry. Cieszę się, że zagościłem tutaj na dłużej, jest tutaj naprawdę świetna atmosfera. W sumie - szczerze mówiąc - głupotą byłoby zwalniać trenera po mistrzostwie kraju, ale wiem, że w piłce wszystko jest możliwe. Mam jednak pełne zaufanie zarządu i jestem bardzo z tego zadowolony. Nastroje na pewno dobre, w końcu zostaliśmy mistrzami Niemiec, ale trzeba powoli zacząć o tym zapominać i przygotowywać się do nowego sezonu, abym za rok powiedział to samo, co teraz. Jesteśmy dobrej myśli.
Dziennikarz: Jak pracuje się Panu w Dortmundzie?
Jurgen Klopp: Wspaniale! Mam świetne relacje z zawodnikami, wiedzą, że mogą przyjść do mnie z każdym gryzącym ich problemem, jednak nie zawsze jestem miły i przyjemny, lecz gdy na nich krzyczę to oni wiedzą, że naprawdę było nie tak i ta atmosfera się utrzymuje. Dortmund jest świetnym miastem, Borussia ma znakomitych kibiców. Stadion także jest świetny, czego chcieć więcej?
Dziennikarz: Jak wygląda sytuacja kadrowa przed tym sezonem? Planujecie jeszcze jakieś wzmocnienia?
Jurgen Klopp: Kadra jest młoda, zdolna i już potrafiąca grać na wysokim poziomie. Ale o to przecież chodziło w budowie tego zespołu. Do rozpoczęcia ligi mamy jeszcze 3 tygodnie, także na pewno postaram się jeszcze wzmocnić zespół. Oczywiście główną uwagę będę zwracać na piłkarzy młodego pokolenia a takich już mam kilku na oku. Nazwisk oczywiście nie mogę zdradzić, ale powiem, że być może w Dortmundzie poszerzy się polska kolonia, z której jestem bardzo zadowolony.
Dziennikarz: A odejścia? Ktoś jeszcze odejdzie przed sezonem?
Jurgen Klopp: Rozwiązaliśmy już kontrakty z da Silvą, Kringe oraz Focherem. Da Silva oraz Kringe zostali przeze mnie poinformowani, że wolę stawiać na młodszych zawodników i będą mieli raczej mniejsze szanse gry. Oni są już doświadczonymi graczami i chcieli jednak grać a nie siedzieć na ławce i doszliśmy do porozumienia. Natomiast Focher nie był zadowolony z pozycji trzeciego bramkarza... No trudno się mówi, pozycja bramkarza to pozycja dla cierpliwych. Bo przecież np. kreatywny pomocnik może grać na wielu pozycjach natomiast dla dwóch bramkarzy miejsca na boisku nie znajdę. Więcej odejść nie będzie, rozmawiałem z piłkarzami, każdy chce tu grać, każdy chce być częścią tej drużyny, także przynajmniej do zimy nikt nie odchodzi.
Dziennikarz: Ustalił Pan jakieś oczekiwania względem zespołu na nadchodzący sezon?
Jurgen Klopp: Na pewno bardzo chcielibyśmy obronić mistrzostwo, jednak spina się Bayern, są jeszcze także inne, reprezentujące bardzo wysoki poziom niemieckie ekipy także będzie nam bardzo ciężko. Ale w sumie skład wiele się nam nie zmienił, to dlaczego nie mielibyśmy powtórzyć tego w tym roku, co w sezonie poprzednim. Chciałbym poruszyć jeszcze jedną, istotną sprawę. To, co namieszała FIFA wraz z UEFĄ w tych europejskich pucharach to w tym sezonie jest skandal! Jakieś śmieszne rewolucje przepisowe, sam nie wiem. Jednak nieporozumieniem jest to, żeby Mistrz Niemiec grał w Lidze Europy, zamiast w Lidze Mistrzów. No, ale cóż poradzić... Mam nadzieję, że godnie się zaprezentujemy w tych rozgrywkach a w przyszłym sezonie już normalnie będziemy mogli zaprezentować się w Lidze Mistrzów.
Dziennikarz: Dziękuję za rozmowę i życzę powodzenia w nadchodzącym sezonie.
Jurgen Klopp: Dziękuję.