Zwiedzają, odpoczywają - czyli obóz regeneracyjny w pigułce.
Dziś ostatni dzień obozu mającego na celu wypoczynek, oraz tworzenie drużynowej atmosfery przed zbliżającym się wielkimi krokami Euro 2012. Piłkarze, ich rodziny oraz sympatie w pełni wykorzystują atrakcje, jakie udostępnia im zarówno sam Hotel jak i urokliwa Turcja. Gołym okiem widać, że w drużynie panuje wspaniała, wręcz rodzinna atmosfera. Co jakiś czas odbywały się również treningi wyrównawcze. Piłkarze mają bardzo wiele wolnego, lecz nie można powiedzieć, że próżnują. Oczywiste jest, że nie będą leżeli w łóżkach i oglądali cały dzień telewizora. Wymyślane były coraz to inne formy zajęć ruchowych, nie tylko przez sztab szkoleniowy ale też z inicjatywy samych zawodników. Najwięcej zabawy dostarczyła gra w waterpolo - tzw. piłkę wodną. Byliśmy świadkami rywalizacji, ale czysto zabawowej, ponieważ nikt nie chce w głupi sposób nabawić się kontuzji. Już jutro piłkarze oraz ich towarzyszki, toteż w niektórych przypadkach dzieci rozłączą się. Każdy odleci w swoją stronę - rodziny do domów, natomiast piłkarze do Austrii, gdzie odbędzie się najważniejszy etap przygotowań przed samymi Mistrzostwami Europy. W Lienz będą przebywać przez niespełna dwa tygodnie, w czasie których odbędą masę różnorakich treningów oraz zagrają 2 sparingi - kolejno z Łotwą oraz Słowacją.
________________________________________________________________________________________________________________
Kilka pytań do Lewego.
Witam Robert. Jak spędziłeś czas odpoczynku, regeneracji? Czy rzeczywiście czujesz się wypoczęty?
Witam. Czas spędziłem chyba tak jak każdy - zwiedziliśmy parę ciekawych miejsc, organizowane były różne zabawy, gierki ruchowe. Lubię taki aktywny wypoczynek, wydaje mi się, że jest to bardzo dobra inicjatywa w kontekście zbliżającego się Euro. Fakt, jestem wypoczęty i trzeba przyznać, że przez ten tydzień odpoczynku wrócił głód piłki. To ważne.
Robert Lewandowski jest uznawany za największą gwiazdę reprezentacji Polski? Jak radzisz sobie z presją, która na tobie spoczywa?
Ja wcale nie uważam się za największą gwiazdę. Jedną wielką gwiazdą jest cały zespół, indywidualności to nie w tym sporcie. Faktycznie odczuwam pewną presję, jednak jest ona związana z dobrym występem całej reprezentacji, nie skupiam się na tym, abym to ja się jak najlepiej zaprezentował. Jak radzę sobie z presją? Przed meczem słucham muzyki, to pozwala zapomnieć o wszystkim co mnie otacza, skupiam się na samej grze.
W ostatnim czasie głośno mówi się o twoim transferze do silnego angielskiego klubu. Jesteś w stanie powiedzieć nam coś na ten temat?
Szczerze mówiąc - pierwsze słyszę(śmiech). Nie, na razie na prawdę nie zastanawiam się nad moją przyszłością w karierze klubowej. Jestem związany z Borussią kontraktem, który w prawdzie niebawem wygasa, jednak tuż po Mistrzostwach Europy powinienem podpisać nową umowę. Mimo wszystko teraz najważniejsza jest reprezentacja i tylko na tym skupiam się w tej chwili.
Masz jakieś typy wyniku na mecz otwarcia z Grekami?
Cóż, my jesteśmy od grania. Wszystko okaże się 8 czerwca, wyjdziemy i będziemy walczyli z całych sił aby osiągnąć satysfakcjonujący wynik.
Tak na koniec - co chciałbyś powiedzieć kibicom przed Euro 2012?
Wspierajcie nas, dopingujcie, bądźcie z nami jedną wielką drużyną - wtedy o sukces jest o wiele łatwiej.
________________________________________________________________________________________________________________
Oj dzisiaj ciężko mi się pisało, ciężki dzień, ciężki tydzień. Następnie wrzucę małego newsika z Lienz a potem już sparing z Łotwą.