Witam wszystkich serdecznie. Długo szukałem jakiegoś forum odnośnie PESa żeby poczytać właśnie opinie po demie.
Pobrałem wczoraj demo na konsole PS3.
Pierwsze odczucie włączam i zdziwienie co do dema, zupelnie inne troche smieszne - ale demo to najmniejszy problem.
Drugie co zauwazylem to ten kursor myszki, nie wiem po co to. Niby duperela ale wkurza
Przechodząc co do samej gry - bo to jest tutaj najwazniejsze. Pierwsze wrazenie co do grafiki - MEGA, bardzo sie postarali, jest zajebista.
Juz co do taktyki ustawiania taktyki, zmieniania zawodników - tak jak by sie troche cięło. Jakos to wolno chodzi.
Ale dalej wlączam i dla mnie szok, jak bym gral w zupelnie inną grę. Sterowanie mnie przeraźilo i sama grywalnosc.
Odczuwam jak by było małe opóźnienie, pilkarze ruszaja sie jak muchy w smole. Zanim nacisne jakis przycisk to minie jakis czas zeby zawodnik zareagował.
Sędzia tez spóźniony. Sfauluję - okej, ale wymienie szybsze 2-3 podania a ten dopiero gwizdze faul (nie mylic z przywilejem korzyści bo to nie to). Raz mialem zabawną sytuacje, dał karnego komputerowi mimo ze tam nic nie bylo, zawodnik ich oddal bardzo grozny strzal, moj bramkarz ledwo obronił,nawet sie nie wywalił a ten karnego gwizdze...
W ogole nie rozumiem tego wybijania pilki i jej gonienia przez zawodników. Ruszaja sie jak Boeingi 365 na Lotnisku Chopina, taka maja zwrotnosc, skręt to chyba kazdy z nich ma 90stopni, nie rozumiem tego.
W poprzednich edycjach speed to byl R1, chciales wybic pilke R2 i tyle w temacie. A teraz trzeba kombinowac jak kon pod góre, R1- powiedzmy ze biegnie, R1 naciskając caly czas - niby sprit, tylko pilke wybija na 5 metrów i w 95% jest strata albo aut, albo nie zdarzy dogonic pilki oczywiscie bo tak ją wywali ze stoi juz z 3 obronców.
Strzaly z dystansu tez jakies z dupy, prostopadła góra - to w ogole spieprzyli, spróbujcie tak zagrac. Nastepne rozne i wolne, po co te kropki? wiem ze to mozna wylaczyc ale taki badziew to byl kiedys w fifie. Jeszcze mogli zrobic ogien z pilki jak leci mocniej. Beka.
Kolejne co mnie zdnerwowalo odbior pilki. Zawsze tak gralem jak nie mialem pilki - SPEED I X i biegnie za zawodnikiem. Teraz to trzeba kombinowac jak nie wiem.
+ zawodnik przyjmujacy jak trzymam R1 tez pilka odskakuje na 50 metrów.
PODSUMOWUJĄC: ktos na gorze pisal ze na czym my gramy ze sie tnie itd itd. Ja mam najnowsza konsole, nowy telewizor i odczuwam to ze gra jest troche opozniona. Nacisne podanie czy cokolwiek i zanim zobacze reakcje to minie jakas setna sekundy ale to jest MEGA ZAUWAŻALNE.
Mialem kupowac w ciemno juz dawno preorder, ale jakos sie nie moglem zebrac. To demo mnie bardzo zrazilo, gre pewnie kupie, ale nie wiem jak to bedzie. Jak tego nie poprawia to widze to cięzko. To ciekawe jakie opoznienie bedzie przez neta...az strach myslec.
Wlaczajac demo 2014 i grajac poczulem sie jak bym gral w zupelnie inna gre niz PES do ktorego bylem przyzwyczajony i zakochany od lat - cz wyszlo to na dobre? nie sadze.
PLUSY:
-grafika
-taktyka
-bramkarze
-lepsze animacje ( w sensie obrony, wslizgi )
MINUSY:
-podania prostopadle dołem i góra
-opoznienie zawodnikow (problemy z plynnoscia)
-pilkarze ruszaja sie jak samoloty i maja promien skretu niczym Boeing jak sie szybko biegnie sprintem
-pilkarze za daleko wybijaja sobie pilke i nie moga jej dogonic
-grot strzalki
-sedzia, za duzo kartek i faule za byle gowno
-menu
Jakie sa wasze spostrzezenie na temat:
* ODBIORU
* RUCHLIOWOSCI PILKARZY
* SPRINTU ZAWODNIKOW I PROBIE ZMIENY KIERUNKU
PS. nie jestem jakims gimbusem wiec prosze o wyrozumiałość